Stamme

- En som stammer kan grue seg i en hel uke for å gå på butikken

Dette bør du ikke si til en person som sliter med talevansken.

STAMMING: Forskning viser at stamming kan påvirke livskvaliteten negativt. Foto: NTB Scanpix
STAMMING: Forskning viser at stamming kan påvirke livskvaliteten negativt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mens de fleste som stammer som barn slutter med det etter hvert som de blir eldre, stammer likevel nærmere én av hundre voksne. 

Fra tidligere av trodde man at stamming var noe psykisk, og at personene var spesielt nervøse. Selv om man nå har nok støtte for å si at hjernen fungerer litt annerledes hos de som stammer, er nok ikke fordommene helt utdødd. 

- Jeg tror det fortsatt er mange myter, sier Hilda Sønsterud, forsker ved universitetet i Oslo og seniorrådgiver og logoped ved Statped (Statlig spesialpedagogisk tjeneste). 

- Og det er veldig entydig. Folk som stammer er ikke noe mer nervøse enn andre. Men med et stammeproblem så kan det enklere utvikle seg en nervøsitet. 

Kan ha nevrologisk opphav

Akkurat hva som gjør at noen stammer er imidlertid ennå ikke kjent. 

- Det er veldig sannsynlig at stamming har et nevrologisk opphav, og det er støtte i forskningen for at det er forskjell på hjernen til de som stammer og de som ikke gjør det, men den helt klare sammenhengen har man ikke funnet enda. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.