Medisin

En urt mot det meste

Planter, urter og krydder er i århundrer blitt brukt som medisin. Hva med en kopp peppermynte-te neste gang hodepinen truer?

Publisert
Sist oppdatert
De vanligste urtene fås kjøpt på apotek, i helsekostbutikker og i dagligvarebutikker med godt utvalg. Urter som oppbevares hele, bevarer aromaen og de virksomme stoffene bedre. Teurter i løsvekt beholder derfor kvaliteten lenger enn urter finknust i teposer. En urtete er imidlertid enkel å lage selv, og smaker mer og bedre. Det er bare å helle kokende vann over urtene og la det trekke under lokk i 10-12 minutter. Merk deg at teen skal trekke, ikke koke. Ellers kan virkestoffene forsvinne i dampen.URTER SOM SKAL LINDRE HVERDAGSPLAGER: Hodepine: Peppermynte tilhører Mentha-slekten og er blitt dyrket siden oldtiden. Den kan brukes mot en rekke lidelser, men er spesielt nyttig ved nervøs hodepine. Drikk den som te. Peppermynte virker også appetittstimulerende. Tygg bladene før et måltid! Oppblåst mage: Rosmarin stammer fra middelhavslandene, og kan brukes til mer enn lammesteken: Drikk den som te mot oppblåst mage. Prøv den også mot dårlig ånde.Forstoppelse: Grekerne i det gamle Hellas brukte Laurbærplanten mot pest. De regnet planten som et antiseptisk middel. I dag er ikke laurbær bare godt i gryta, bladene kan drikkes som te for å sette i gang fordøyelsen. Diaré: Peppermynte er også et egnet som stoppende middel ved diaré. Dette fordi den inneholder garvestoffer. Kvalme: I tillegg til å sette smak på maten, kan Ingefær brukes ved lettere kvalme eller reisesyke. Lag te av fersk ingefærrot. Varm peppermyntete kan også prøves.Forkjølelse: Salvie tilhører en stor familie med over 750 arter. Grekerne brukte den for å lege sår og mot slangebitt. Urten har også i århundrer blitt brukt i behandling av forkjølelse. Sår hals: Kombiner salvie-te med litt eplesidereddik og du har en fin kombinasjon mot sår hals.Dårlig ånde: Persille er en av våre mest kjente urter og blir dyrket i et utall sorter over hele verden. Tygg en kvast mot dårlig ånde og som motgift mot sterk hvitløksånde.Søvnløshet, uro: Kamille finner du viltvoksende i Europa. Urten er kjent for sin beroligende effekt. Prøv derfor varm kamillete hvis du har problemer med å sove. Dårlig appetitt: I tillegg til peppermynte kan du prøve kamille-te for økt matlyst. Hoste: Timian er en velkjent krydderurt. Det mange ikke vet, er at den også er mye brukt som medisinplante. Timian brukes på grunn av sin slimløsende effekt, og fordi den virker krampeløsende ved hoste. Timian finner du i ulike pastiller og drops mot hoste. Men mest effektiv er den kanskje i hostestillende te-blandinger.(Kilder: Jekka McVicar: «Urter for kropp og sjel», Økologisk Landslag, Helsenett.no )

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer