Hjerne

Enda flere unge får hjerneslag

Her er symptomene du bør være obs på.

FLERE UNGE FÅR SLAG: Stadig flere yngre mennesker opplever å få slag - både i Norge og utlandet. Derfor er det ekstra viktig å være obs på symptomene. Mer info om disse får du i denne saken! Foto: Thinkstock
FLERE UNGE FÅR SLAG: Stadig flere yngre mennesker opplever å få slag - både i Norge og utlandet. Derfor er det ekstra viktig å være obs på symptomene. Mer info om disse får du i denne saken! Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hjerneslag er en av de største folkesykdommene, og rammer mellom 15 - 20.000 nordmenn hvert eneste år - altså minst 40 personer hver eneste dag.

Cirka 5500 personer dør i Norge som følge av hjerneslag hvert år.

Ifølge NRK.no er det også ventet en 50 prosent økning i antall slagtilfeller de neste 20-30 årene, blant annet som følge av økningen i antall eldre.

Men, selv om det fortsatt er flest eldre som får slag, er det faktisk ikke en «gammelmannsykdom», slik mange tror.

Økning blant yngre

En ny studie, som er publisert i tidsskriftet The Lancet, viser nemlig at antall slagtilfeller i aldersgruppen 20-64 år har økt kraftig de siste årene - faktisk med hele 25 prosent siden begynnelsen av 1990-tallet, skriver Forskning.no.

Det er et stort internasjonalt forskningsteam som står bak den nye analysen, som involverer 119 ulike studier.

Og forskerne frykter at usunn livsstil i yngre aldersgrupper over tid vil føre til en enda større økning i antall slagtilfeller i disse aldersgruppene.

Frem til nå har altså slagtilfeller vært forbundet med relativt høy alder og det var de over 75 år som ble hardest rammet. Ifølge The Lancet-analysen har imidlertid dette begynt å endre seg, og 64 prosent av nye tilfeller inntreffer nå blant 74-åringer, eller langt yngre personer.

De yngste av oss er heller ikke noe unntak, og blant personer som er 20 år eller enda yngre, får rundt 83.000 hjerneslag per år.

LES OGSÅ: 1 av 10 har for høyt blodtrykk

Disse er i faresonen

Ifølge professor Graeme J. Hankey ved University of Western Australia er tallene fra analysen såpass alvorlige at det straks bør iverksettes forebyggende tiltak.

I en kommentarartikkel i The Lancet Global Health trekker han blant annet fram endringer i livsstil:

- Det trengs strategier på folkehelsenivå for å få redusert saltinntak, kalorimengde, alkoholkonsum og røyking, mener han.

Livsstil kan nemlig ha en stor innvirkning på risikoen for slag. Og høyt blodtrykk, diabetes, røyking, høyt alkoholkonsum, hjerteflimmer, åreforkalkning i halspulsåren, økt fettinnhold i blodet, inaktivitet og stress er blant det som kan være med på å øke risikoen for hjerneslag.

Hjerneslag kan også være arvelig, og dersom du har nære slektninger som har hatt hjerneslag, bør du spesielt være obs på dette.

Like mange kvinner rammes

I en artikkel publisert på NRK.no i november fjor kom det frem at denne oppsiktsvekkende statistikken ikke bare gjelder i utlandet, men at også stadig flere yngre nordmenn rammes av hjerneslag.

I artikkelen kom det frem at cirka 10 prosent av de 15.000 som rammes av hjerneslag i Norge er 49 år eller yngre.

Det vil si cirka 1000-1200 i denne aldersgruppen hvert år.

Tall gjengitt av Aftenposten.no viser også at det bare i Bergen rammes cirka 35 personer yngre enn 50 år av hjerneinfarkt (vanligste formen for hjerneslag) per år.

Den vanligste årsaken til hjerneslag er blodpropp eller blødning - en plutselig stopp i blodtilførselen til en del av hjernen.

Og dersom deler av hjernen ikke får blodtilførsel, vil man merke symptomene i løpet av sekunder eller noen få minutter. De kan altså oppstå svært raskt.

LES OGSÅ: Bruk du p-piller? Vær obs på disse smertene

Symptomer på slag = FAST

Er du ung og sprek er det fortsatt relativt liten risiko for å få hjerneslag, men det er likevel smart å kjenne symptomene - ikke bare for egen del, men for å kunne tilkalle medisinsk hjelp raskt dersom noen andre nær deg skulle rammes.

I Storbritannia viser tall at to av tre ikke vet hva slags symptomer et slag gir. Det finnes ingen slike tall i Norge, men det er grunn til å tro at veldig mange av oss ikke har nok kunnskap.

De vanligste symptomene på slag sammenfattet i ordet FAST:
(Kilde: Hjerne.no)

F - lammelser i ansiktsmuskulatur/fjes (=facialisparese)
A - lammelse i en arm (armparese)
S - språkforstyrrelser, for eksempel problemer med å finne riktig ord
T - taleforstyrrelse, utydelig tale


LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

Hvert minutt teller

Et eller flere av disse FAST-symptomene er tilstede ved 80-85 prosent av alle akutte hjerneslag.

Ved et eller flere plutselig oppståtte FAST-symptomer bør du derfor ringe 113 med én gang.

Ved hjerneslag teller hvert minutt, og med rask identifisering av akutt hjerneslag vil den slagrammede umiddelbart bli innlagt slagenhet på nærmeste sykehus for behandling.

– Ved mistanke om slag, må omgivelsene handle raskt. Hvert minutt teller, og det gjelder å komme så raskt som mulig til sykehus. Hvis datastyrt røntgen av hjernen (CT) viser blodpropp, kan det gis blodproppoppløsende behandling. Fjernes blodproppen raskt, kan alle symptomene på et hjerneslag gå helt tilbake, har seksjonsleder ved seksjon for akutt hjerneslag ved Ahus, Ole Morten Rønning, uttalt til NRK.no.

– Riktignok er det ikke alltid blodproppoppløsende behandling kan gis, men like fullt er det viktig å komme raskt til sykehus, slik at helsepersonell kan starte annen behandling for å begrense hjerneslaget.

LES OGSÅ: Slik vet du at du h hjerteinfarkt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer