<strong>IKKE SÅ SUNT:</strong> Såkalte "energibarer" kan faktisk være skikkelige sukker- og fettbomber. Disse bør derfor ikke spises for ofte. Foto: Colourbox
IKKE SÅ SUNT: Såkalte "energibarer" kan faktisk være skikkelige sukker- og fettbomber. Disse bør derfor ikke spises for ofte. Foto: Colourbox Vis mer

Mellommåltid

Energibarer er ikke så sunt som mange tror

Mye fett og sukker gjør dem til kaloribomber. Velg smartere hvis du er småsulten.

Publisert
Sist oppdatert
Rakk du ikke å spise frokost? Ble det ikke tid til lunsj? Er det ikke sjanse til å få spist middag før kinoavtalen med en venninne?

I slike tilfeller er det fort gjort å ty til nødløsninger, som for eksempel en energibar eller en proteinbar. Den er jo full av energi, protein og fiber - supert for å få opp blodsukkeret og gi magen noe å jobbe med, eller?

Dessverre. Energibarer er slett ikke så sunne som mange av oss liker å tro.

KK.no har tidligere omtalt en test SVT gjorde, som viste hvor mye sukker mange av disse energibarene faktisk inneholder.

Dette viste undersøkelsen:  • Nutrilett Hunger Control Milk Chocolate & Creamy Caramel Bar inneholder 20 gram sukker (6,5 sukkerbiter).
  • Naturdiet Plus Mealbar sjokolade & nougat inneholder 19 gram sukker (6,5 sukkerbiter).
  • Allévo Toffee bar inneholder 16 gram sukker (5,5 sukkerbiter).

Eat Natural er en annen type energibarer, som mange sikkert velger fordi den inneholder naturlige ingredienser.

Men betyr det at den er sunn? Vi sjekket næringsinnholdet:

  • Eat Natural with almonds apricot & coconut inneholder 10,7 gram sukker (3,5 sukkerbiter), og 8,1 gram fett - hvorav 2,8 gram er mettet fett.
  • Eat Natural with cranberries, macadamias and dark chocolate inneholder 15,1 gram sukker (5 sukkerbiter) og 14 gram fett, hvorav 6,6 gram er mettet fett.
Ikke rørende sunne, disse heller. Hvis du skal velge en energibar, bør den gylne tommelfingerregelen du følger være at baren ikke sal bestå av mer enn 180 kalorier, maks 5 gram fett, og helst minst 5 gram fiber, skal vi følge ernæringsfysiolog Lisa Moskovitz' råd i en artikkel hos Livestrong.com.

Lag dine egne energibarer

Dersom du liker å snacke på energibarer, kan det være like greit å lage dem selv. Det finnes drøssevis av oppskrifter, men pass på å velge en med lite sukker og fett.

Vi fant denne oppskriften på energibarer med eple og kanel hos Fitsugar.com.

Disse er laget på et blunk, og siden de bare skal tørkes på lav temperatur i ovnen er de faktisk regnet som «raw food». Dr. Fedon Lindberg er blant ekspertene som mener at halvparten av kosten vår burde være raw food.

Raw food energibarer med eple og kanel:

3 mellomstore epler, skrelt, renset og revet (eller kjørt i fod processor).
1 1/2 kopp mandler som males i en food processor
1/4 kopp rosiner (kan droppes)
5 finhakkede dadler eller fiken
1/4 kopp lønnesirup eller agavehonning
2 ts kanel
1/2 ts kardemomme (kan byttes ut med mer kanel)
1/4 ts salt

Bland alle ingrediensene godt, og form passe store energibarer som legges på bakepapir. Sett i ovnen på laveste temperatur (40-50 grader) i 2 timer, eller til de har blitt såpass harde at du kan ta på dem og de ikke er myke utenpå lenger.

Finnes bedre alternativer

Nå krever det jo litt å gidde å lage sine egne enrgibarer.

Faktisk er de enkleste å heller velge en frukt, noen usaltede og uristede nøtter, eller ta deg et knekkebrød dersom du er småsulten og ikke har tid til noe annet.

KKs kostholdsekspert Ine Garthe mener det finnes så mange bedre alternativer enn energibarer at de ikke er nødvendige i det hele tatt. Les hva hun synes du heller skal gå for her.


<strong>6,5 SUKKERBITER:</strong> Så mye sukker inneholder denne Nutrilett-baren. Foto: Nutrilett
6,5 SUKKERBITER: Så mye sukker inneholder denne Nutrilett-baren. Foto: Nutrilett Vis mer
<strong>NATURLIG SUNN?:</strong> Ikke nødvendigvis - det er en del sukker i denne. Foto: Eat Natural
NATURLIG SUNN?: Ikke nødvendigvis - det er en del sukker i denne. Foto: Eat Natural Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer