Lag Din Egen Energidrikk

Energidrikk du lager helt selv

Gir energi uten tilsatt sukker.

SUNNERE ENERGI: Glem energidrikker som er proppfulle av sukker, lag heller en næringsrik og energigivende smoothie. Foto: Mircea Costina / Alamy/All Over Press
SUNNERE ENERGI: Glem energidrikker som er proppfulle av sukker, lag heller en næringsrik og energigivende smoothie. Foto: Mircea Costina / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Trenger du litt ekstra energi i løpet av arbeidsdagen, eller kanskje en ekstra boost før treningen?

I dag finner du en lang rekke energidrikker i butikkene som kan gi deg et ekstra påfyll med energi. 

Mange av disse inneholder energigivende ingredienser som koffein og guava, men glem ikke at mye av boosten også kommer fra store mengder sukker. Og studier viser at slike drikker ikke er bra for verken hjertet eller tennene dine.

Dette betyr ikke at du må slutte helt med energidrikker, du kan jo bare lage dem selv.

LES OGSÅ: Slik lurer du mer grønnsaker inn i juicen

Mer energi fra en smoothie

Den beste måten for å holde både konsentrasjonen og energien jevn hele dagen er å få i seg nok næring, og ikke minst riktig næring. Personlig trener Tessa Sørensen tror derfor man bør ha fokus på å spise fargerikt, og få i seg matvarer som er så naturlige som mulig.

– En av de tingene som kan gjøre en stor forskjell for mange er å innføre en smoothie flere ganger i løpet av uken. Det er en ypperlig anledning til å få i seg mye frukt og grønnsaker, som burde danne basisen i enhver næringsrik og sunn smoothie, sier hun til KK.no.

TRIO MED ENERGI: I en smoothie kan du selv velge hva du ønsker å få energien fra. Velg gjerne ingredienser som øker næringsverdien og metthetsfølelsen. Foto: Tessa Sørensen (privat)
TRIO MED ENERGI: I en smoothie kan du selv velge hva du ønsker å få energien fra. Velg gjerne ingredienser som øker næringsverdien og metthetsfølelsen. Foto: Tessa Sørensen (privat) Vis mer

Hva man tilsetter i tillegg kommer mye an på hva man ønsker. For å øke næringsverdien og metthetsfølelsen kan ulike ting tilsettes. For ifølge henne kan smoothier være alt fra frokost og dessert, til mellommåltid og energidrikk, avhengig av hvilket innhold du fyller den med.

– Gryn fra havre, bygg og bokhvete vil tas raskt opp i kroppen og bidra med både kostfiber, karbohydrater og endel proteiner. Dette gjør også egg, quinoa, bønner og linser. Ulike typer frø, avokado og oljer bidrar med viktige vegetabilske fettsyrer og balanserer smoothien. Fettsyrer tar lenger tid å bryte ned og vil derfor bidra med økt metthetsfølelse. 

For en kremete kosistens anbefaler hun at du tilsetter melkeprodukter, avokado eller banan. Og ønsker du en søtere smoothie kan du benytte deg av alle typer tørket frukt, honning eller agavesirup. 

LES OGSÅ: Får du i deg mye koffeinholdig drikke?

Enkelt å lage – enkelt å ta med

– Poenget er at man kan putte alt man vil i smoothien. Det avgjørende er å tenke gjennom hvor lenge du vil at den skal mette og om du ønsker at den skal bidra som et sunt tillegg til kosten din. Lager du den selv har du full kontroll på hva du får i deg, men også full frihet til å lage den med de ingrediensene du liker. 

Og dersom du synes det høres slitsomt ut å lage dette hver eneste dag har Sørensen et godt tips til hvordan du kan gjøre det litt enklere.

ETTER TRENING: En smoothie med blant annet kakao, banan, linser og peanøttsmør vil gi deg et godt påfyll av energi etter en god treningsøkt.  Foto: Tessa Sørensen (privat)
ETTER TRENING: En smoothie med blant annet kakao, banan, linser og peanøttsmør vil gi deg et godt påfyll av energi etter en god treningsøkt. Foto: Tessa Sørensen (privat) Vis mer

– Jeg drikker smoothie hver dag, sammen med datteren min på 8 mnd. Jeg lager opp en stor beholder, heller det over på mindre glass og smoothieposer og fryser det ned. Når jeg skal ha med meg et mellommåltid så er den tint i løpet av 3-4 timer og føles kald og god uten å måtte ha tilgang på et kjøleskap. Et raskt, sunt og rimelig måltid, som du alltid har med deg i vesken.

La deg inspirere av Tessa Sørensen og treningsenstusiast og blogger Camilla Aa. Andersen som begge lager energidrikkene sine hjemme, og test ut en av deres egne oppskrifter.

Proteindrikk

Oppskrift fra: Treningsfrue.no

1 youghurt med pasjonsfrukt
Biola med epler, druer og pasjonsfrukt
1/3 banan
1 scoop stragiatella proteinpulver fra Nutramino
Frosne bringebær
Toppet med goji bær og tranebær + havregrynsmiks

LES OGSÅ: Så mye MÅ du drikke etter trening

PROTEINER: Tilsetter du litt proteinpulver og banan i smoothien får du en drikk som er perfekt i forbindelse med trening. Foto: Camilla Aa. Andersen, Treningsfrue.no
PROTEINER: Tilsetter du litt proteinpulver og banan i smoothien får du en drikk som er perfekt i forbindelse med trening. Foto: Camilla Aa. Andersen, Treningsfrue.no Vis mer

Jordens kraft

Oppskrift fra: Boken Tren Smart av Tessa Sørensen

100 g gulrot
100 g rødbet
100 g frosne skogsbær
2 dl væske (vann/gulrotjuice/appelsinjuice)

Tropisk grønn

Oppskrift fra: Boken Tren Smart av Tessa Sørensen

½ avokado, eller 100 gram
100 g frossen spinat
100 g kiwi
½ lime
2 dl væske (for eksempel eplejuice)

Restitusjonssmoothie

Oppskrift fra: Boken Tren Smart av Tessa Sørensen

3 ts kakao (blandes i litt varmt vann for å røres ut først)
100 g linser fra boks (skyll av laken) eller 100 g havregryn
1 frossen banen
1 ts økologisk peanøttsmør
5 dadler (evt. 1ts agave/honning)
2 dl melk
5 isbiter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer