ENERGIDRIKKER: Stadig flere studier antyder at drikken av koffein og sukker ikke er helt ufarlig.   Foto: All Over Press
ENERGIDRIKKER: Stadig flere studier antyder at drikken av koffein og sukker ikke er helt ufarlig. Foto: All Over Press Vis mer

Energidrikk

Energidrikker kan endre hjerterytmen

Vet du hvor mye som skal til før det er skadelig?

Publisert
I 2009 ble det lov å selge energidrikker i Norge, og siden den gang har drikken bestående av sukker og koffein blitt mer og mer vanlig.

Er du blant dem som drikker det en sjelden gang, så gjør det neppe stor skade. Drikker du derimot energidrikker ofte, for eksempel flere ganger om dagen, eller daglig, så skal du være klar over at det kan få uheldige konsekvenser.

Ny forskning viser nemlig at energidrikker kan påvirke hjerterytmen din.

LES OGSÅ: Kan inneholde flere kcal enn cola

FOKUS: Energidrikker kan gjør det lettere å konsentrere seg om jobb og studier. Foto: All Over Press
FOKUS: Energidrikker kan gjør det lettere å konsentrere seg om jobb og studier. Foto: All Over Press Vis mer

Økt hjerterytme en time etter

En studie gjort ved universitetet i Bonn i Tyskland, har funnet ut at hjerterytmen øker betraktelig etter at du har drukket energidrikker.

– Fram til nå har vi ikke riktig visst hvordan energidrikker påvirker hjertet, forteller lege og forskningsleder, Jonas Dörner til amerikanske Fox News.

Forskerne utførte studien ved å måle hjerterytmen til 18 voksne personer, en time før og en time etter at de hadde drukket en energidrikk.

Etter å ha drukket energidrikken, var hjerterytmen klart høyere enn før.

Energidrikken testpersonene drakk inneholdt 32 mg (per 100 ml) koffein og 400 mg taurine (per 100 ml).

LES OGSÅ: Slik lager du chai latte

FRITT FRAM: De siste fire årene har det vært lov å selge energidrikker i Norge, og bruken har økt betraktelig. Foto: All Over Press
FRITT FRAM: De siste fire årene har det vært lov å selge energidrikker i Norge, og bruken har økt betraktelig. Foto: All Over Press Vis mer

Bekymret for konsekvensene

Forskningsleder Dörner er urolig for hva konsekvensene av mye energidrikker kan bli, når man allerede etter én drikk kan måle en endring i hjerterytmen.

– Det er lite regulering av energidrikker, og vi er bekymret for de potensiellt uheldige konsekvensene, sier han.

Som KK.no tidligere har skrevet, har en annen fersk studie vist at personer som er genetisk disponert for hjertesykdom, har økt risiko for hjertestans når de drikker energidrikker.

Franske helsemyndigheter studerte risikoen ved energidrikker og oppdaget at omtrent 1 av 1000 er genetisk sammensatt slik at de har en høyere risiko for hjertestans ved inntak av energidrikker.

De tyske forskerne er spesielt bekymret for konskvensene av at så mange unge mennesker drikker mye energidrikker.

For ikke lenge siden ble det rapportert et dødsfall i forbindelse med inntak av energidrikker og alkohol, da en 16 år gammel jente falt død om på et diskotek i Frankrike. Obduksjonsrapporten bekreftet at dødsårsaken var hjertestans.

LES OGSÅ: Er du kald hele tiden?

Så mye er for mye

Kanskje drikker du energidrikker når du jobber overtid, trener eller blandet med alkohol på fest.

Vær da klar over at dette øker belastningen på hjertet.

Grunnen er at energidrikker som Cult, Monster og Red Bull, bidrar til å holde nivåene av adrenalin i kroppen oppe. Hvis du belaster kroppen ekstra mye når du har koffein i blodet, kan det utløse hjertestans.

– Spesielt i varme omgivelser og hos personer som er genetisk disponert for hjerteproblemer, har forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, Marta Axelstad Petersen, tidligere fortalt til KK.no.

Drikker du også kaffe, skal du være obs på at du ikke bør få deg mer enn 400 milligram koffein om dagen.

Som KK.no tidligere har skrevet, så tilsvarer dette omtrent fem bokser (250 ml) energidrikk eller fire store kopper kaffe.

LES OGSÅ: 12 hemmeligheter om kaffe

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer