Epler

Epler er verre for tennene enn brus

Ett eneste eple skader tennene mer enn et glass brus. Men det finnes en løsning på problemet.

KAN GI SYRESKADER: Epler har mye syre i seg, og siden det tar lengre tid å spise et eple enn å drikke brus, blir tennene i større grad utsatt for syren.  Foto: Thinkstock
KAN GI SYRESKADER: Epler har mye syre i seg, og siden det tar lengre tid å spise et eple enn å drikke brus, blir tennene i større grad utsatt for syren. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skranten emalje og syreskader på tennene er i ferd med å bli den største faren for tannhelsen vår.LES OGSÅ: Dette ødelegger tennene dineHyppig brusdrikking får med rette mye av skylda, men det er slett ikke bare sukkerbrus som tærer på tennene dine.Juice, kaffe, te, vin og andre alkoholholdige forfriskninger er også ødeleggende for tanngarden. Problemet er det høye syreinnholdet i disse drikkene. Og det er ikke bare drikkevarer som bidrar til dårlige tenner.

Eple er en syreversting

I en studie gjennomført ved King’s College London Dental Institute i Storbritannia har de avdekket at å spise et eple kan påføre tennene dine verre syreskader enn om du drikker en brus.Epler har mye syre i seg, og siden det tar lengre tid å spise et eple enn å drikke brus, blir tennene i større grad utsatt for syren. Det skjer også at eplebiter setter seg fast mellom tennene, og dette bidrar ytterligere til skader.1000 menn og kvinner deltok i studien, og det var klart at de som spiste mye epler hadde flere skader på tannemaljen enn de som begrenset epleinntaket. To frukter om dagen er egentlig nok. For å redusere risikoen for syreskader bør du drikke et glass vann etter at du har spist eple, eller du kan spise litt ost eller drikke melk sammen med eplet. Melk og ost inneholder kalsium, som nøytraliserer syre.Det du ikke bør gjøre er å pusse tennene like etter epleinntaket. Syren gjør tennene sårbare, slik at de kan ta skade av rengjøringen.

Derfor bør du begrense brusdrikkingen

Tannemaljen går nemlig i oppløsning når den stadig utsettes for pH-verdier under 4,5. Drikker som inneholder sitronsyre er verst. Sitronsyren angriper kalsiumet i tennene som går i oppløsning og lett vaskes bort. Spyttet i munnen er kroppens forsvar mot syreangrep, men utsettes tennene for stadig syreangrep, bryter det naturlige forsvaret sammen, skriver Heidi Lindland på Lommelegen.no.Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.I likhet med brus og lettbrus inneholder juice mye syre, enten den er med sukker eller ikke. Tannemaljen tåler som sagt ikke stadige syreangrep, og stadig smådrikking er verst. Det beste er derfor å drikke opp alt på én gang, i stedet for å ta mange småslurker over lang tid.Tannekspertene anbefaler at leskedrikker og juice drikkes kun i forbindelse med måltider, og at forbruket totalt reduseres.

Her er løsningen

Daily Mails «huslege» Manrina Rhode lanserer en løsning for deg som synes det er vanskelig å kutte ned på juice, brus, vin og annen god drikke.- Bruk sugerør! skriver hun i sin artikkel om tannhelse.Da unngår du at de syresterke drikkene siles mellom tennene dine og forårsaker skader. Pass også på å vente minst en halvtime etter at du har drukket brus, juice og liknende før du pusser tennene. Emaljen tåler lite i minuttene etter at den er blitt «syrebadet». La også være å skylle tennene når du har pusset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer