OMSTRIDT SØTNINGSSTOFF: Aspartam er et populært søtningsstoff i lettbrus. Men hvor mye av det bør du drikke? Foto: Getty Images
OMSTRIDT SØTNINGSSTOFF: Aspartam er et populært søtningsstoff i lettbrus. Men hvor mye av det bør du drikke? Foto: Getty Images Vis mer

Kostholdsråd

Er aspartam farlig?

Søtningsstoffet er godkjent av EU, men forskere er skeptiske.

Publisert
Aspartam er et av de mest brukte kunstige søtningsstoffene i dag. Vi finner det i sukkerfrie produkter som lettbrus, lettsaft, lettyoghurt, tyggis osv.

Søtningsstoffet kom på markedet i 1981 og er cirka 200 ganger søtere enn vanlig hvitt sukker. Aspartam inneholder nesten null kalorier, og er derfor populært i diettprodukter.Men bruken av stoffet har alltid vært omstridt. Nylig har forskere presentert to nye studier som sår tvil om tryggheten til aspartam, og dermed har EU-kommisjonen bestilt en ny gjennomgang av alle studier som er gjort på søtningsstoffet, skriver Videnskab.dk (ekstern lenke).

De to forskerne har i løpet av de siste årene gjennomført studier som de mener viser at aspartam er kreftfremkallende, og kan føre til for tidlige fødsler.

LES OGSÅ: Det er TO grunner til velge lettost

Påvirker graviditeten

Thorhallur Halldorsson ved Islands Universitet har studert kostholdet til nesten 60.000 gravide, og fant ut at kvinnene som drakk en liter lettbrus daglig, hadde 78 prosent større risiko for å føde for tidlig. Kvinner som drakk ett glass lettbrus daglig, hadde 38 prosent større risiko for å oppleve dette.

- Inntak av lettbrus var forbundet med økt risiko for for tidlig fødsel, mens brus og saft som var søtet med vanlig sukker var ikke forbundet med en slik risiko, forklarte Halldorsson til Videnskab.dk.

Han understreker likevel at det må mer forskning til for å stadfeste at det er en klar sammenheng, men poengterer at EFSA (European Food Safety Authority) er lite ivrige på å undersøke langtidsvirkninger av aspartam-bruk.

Hvor mye aspartam er greit? Mattilsynet mener et maksinntak på 40 mg per kg kroppsvekt per døgn er øvre grense. En liter lettbrus kan maks inneholde 600 mg aspartam, dvs. at et barn på 15 år kan maks drikke en liter daglig, mens du som veier 60 kg kan drikke maks fire liter daglig. Husk likevel at det finnes aspartam i mange andre matvarer du spiser, også.

MERK! Barn under 3 år skal ikke få i seg aspartam.

Fare for økt kreftrisiko

Den andre forskeren som har skapt uro rundt aspartam, er Morando Soffritti, lege og kreftforsker ved det italienske forskningsinstituttet Ramazzini Institute, tre ganger har han gjort samme studie: Servert 4000 rotter og mus forskjellige doser aspartam daglig, og fulgt dem til de døde. Det viste seg at forekomsten av kreftsykdommer var såpass stor at han har konkludert med at aspartam er kreftfremkallende - selv ved doser som tilsvarer det maksimalt anbefalte (40 mg per kg kroppsvekt per døgn) - dette ble altså omregnet til tilsvarende doser for rotter og mus.

Lettprodukter kan gjøre deg fet


European Food Safety Authority mener på sin side at de to studiene ikke er gode nok til å stadfeste at aspartam er helseskadelig, og mener dagens anbefalinger er trygge. Skulle det komme større og mer omfattende studier som med sikkerhet kan bevise at inntak av aspartam har uheldig effekt, vil de revurdere anbefalingen.

Likevel kan det være greit å være klar over kontroversen rundt aspartam, og få et mer bevisst forhold til inntaket. Vi har tidligere skrevet at lettbrus kan gjøre deg fet, fordi kunstige søtningsstoffer lurer kroppen til å tro at det vil komme kalorier den kan brenne. Når disse da ikke kommer, oppstår et søtsug som er vanskelig å motstå.

Les mer om aspartam hos Matportalen.no.

LES OGSÅ: Lettmat lurer kroppen til vektøkning

SE ETTER DETTE: Aspartam kalles E951 på matvarenes innholdsfortegnelse. Foto: Pixland / Image Source
SE ETTER DETTE: Aspartam kalles E951 på matvarenes innholdsfortegnelse. Foto: Pixland / Image Source Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer