Billige Hudpleieprodukter

Er billigproduktene like bra?

Dette mener hudekspertene.

HUDPLEIEPRODUKTER: Er det greit å bruke billige hudpleieprodukter? Ifølge ekspertene kommer det an på hvor du bruker dem.  Foto: KK
HUDPLEIEPRODUKTER: Er det greit å bruke billige hudpleieprodukter? Ifølge ekspertene kommer det an på hvor du bruker dem. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du opptatt av å gi huden din best mulig pleie, og bruker derfor kun hudpleieprodukter som lover perfeksjon?

Hvis det innebærer at du kjøper deg en rekke kremer, skrubber og såper til flere hundre (eller tusen) kroner bør du lese videre.

LES OGSÅ: Derfor bør du bruke litt mer håndkrem

Inneholder ofte de sammen ingrediensene

Ingrid Fallet, som er fagsjef i Aco Hud Norge, forteller til KK.no at det ofte ikke er store forskjeller på innholdet i de dyre og billige produktene, og det spesielt når det kommer til rengjøringsprodukter, som for eksempel kropps- og håndsåper.

- Det som skiller disse er at dyre rengjøringsproduktene er ofte tilsatt spesielle «feature»-stoffer eller komplekse duftstoffer. I tillegg har de ofte mer gjennomarbeidede og eksklusive forpakninger som gjør dem enda dyrere.

- Når det kommer til hudkremer inneholder ofte de dyre produktene flere ingredienser enn de billigere, men det er ikke alltid helt klart hvilke effekter disse har. Bare se på undersøkelsen som ble utført av Europris for en stund siden hvor Lidls billige krem ble best i test.

Dette er ikke den eneste undersøkelsen som har bevist at dyrt ikke alltid er best. For noen år siden testet NRK.no 18 av de mest solgte fuktighetskremene her til lands, hvor kun tre av dem fikk godkjent-stempel.

Og gjett hva, Soft Style Body Lotion og X-Tra Hudlotion var to av dem. (Les mer om undersøkelsen her!)

BETALER FOR FORPAKNINGEN: De dyre produktene har ofte mer gjennomarbeidede og eksklusive forpakninger som gjør dem enda dyrere. Foto: Sensay - Fotolia
BETALER FOR FORPAKNINGEN: De dyre produktene har ofte mer gjennomarbeidede og eksklusive forpakninger som gjør dem enda dyrere. Foto: Sensay - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Lei av å bruke penger på hudpleieprodukter?

Sett deg inn i hva produktene inneholder

Faglærer i kosmetisk kjemi ved Hudpleieakademiet, Anita Anker Eng, mener i likhet med Fallet at de dyre produktene ikke nødvendigvis er de beste.

- Nei, de dyreste produktene er ikke alltid de beste, likevel er det er flere ting som kan skille et dyrere produkt fra et rimeligere produkt - antall aktive stoffer, konsentrasjonen av de aktive stoffene, valg av basestoffer og kvaliteten på ingrediensene.

Hvis du virkelig ønsker resultater av produktene dine, anbefaler Anker Eng deg å ikke fokusere så mye på pris, men heller sette deg inn i hva de faktisk inneholder.

- Få hjelp av en hudterapeut for eksempel og velg produkter som inneholder ingredienser som passer for deg og din hud.

Er det noen ingredienser man bør unngå?

KJØP BILLIGE SÅPER: Du kan fint kjøpe billige såper da dette er produkter som ikke blir sittende på huden over lengre tid.  Foto: Oksana Kuzmina - Fotolia
KJØP BILLIGE SÅPER: Du kan fint kjøpe billige såper da dette er produkter som ikke blir sittende på huden over lengre tid. Foto: Oksana Kuzmina - Fotolia Vis mer

- Det finnes en rekke ulike ingredienser som noen mener er utrygge, men det er også slik at Mattilsynet følger opp disse ingrediensene og evaluerer tryggheten deres. Produkter i Norge inneholder ingredienser som er erklært trygge i bruk, noen innenfor visse konsentrasjoner, sier hun.
 
LES OGSÅ: Kjemikaliene du virkelig bør unngå

Trygt å velge billige kroppsprodukter 

Er du opptatt av å gi huden din den beste pleien bør du altså se vekk fra pris og merke, og heller fokusere på produktenes ingredienser. Men hvis lommeboka er litt slunken og du trenger nye hudpleieprodukter, hvilke kan du da kjøpe billig?

Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, forteller til KK.no at du fint kan kjøpe billige hudpleieprodukter som ikke brukes i ansiktet.

- Jeg ville tenkt meg nøye om før jeg smurte meg med billige kremer i ansiktet, da de kan virke mot sin hensikt og i verste fall føre til irritasjon og øke sensitiviteten og aldringsprosessene i huden. Da er det faktisk bedre å ikke smøre seg i det hele tatt.

-Billige dusjsåper, håndsåper og andre produkter som ikke blir sittende på huden over lengre tid kan du fint kjøpe billig. Noen billige hudkremer er også helt greie så lenge de ikke inneholder lanolin, mineraloljer, syntetisk parfyme, skape peelingkorn, sier Grimen.

First Price-sjampo ble best i test

Dersom du skulle trenge sjampo og balsam kan du også kjøpe dette billig.

I en blindtest «TV2 Hjelper Deg» gjorde på dyre og billige sjampoer og balsamer for noen år siden, ble vaskeresultatet på Redken, Franck Provost og First Price-sjampoer testet i tre uker.

Konklusjonen vil nok overraske de som ikke vet det allerede - First Price-sjampoen var nemlig den som vant.

Det skal sies at for testpersonene med tørt hår var imidlertid dyrere sjampo og balsam bedre. Se testen her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer