Fett

Er brunt fett nøkkelen til vekttap?

Forskere mener det kan være revolusjonerende i kampen mot overvekt.

FETTET SOM SVIR KALORIER: Forskere har funnet ut at brunt fett - en type fett vi er født med, og som bidrar til at vi holder varmen - kan øke forbrenningen og være en nøkkel i kampen mot overvekt. Foto: Fotolia
FETTET SOM SVIR KALORIER: Forskere har funnet ut at brunt fett - en type fett vi er født med, og som bidrar til at vi holder varmen - kan øke forbrenningen og være en nøkkel i kampen mot overvekt. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hørt om brunt fett?

Det er ikke lenge siden brunt fett var totalt ukjent for de fleste, men nye studier tyder på at det kan være en nøkkel innen vekttap.

I motsetning til mettet fett, umettet fett, transfett og alle de andre variantene som finnes i maten vi spiser, er brunt fett en type fett som ligger i kroppen vår.

Og etter at det er utgitt bøker som «The Brown Fat Revolution», har oppmerksomheten rundt brunt fett virkelig tatt av.

Men hva er det, egentlig?

LES OGSÅ: Nå er det på tide å justere leggetiden

Øker energiforbruket og forbrenningen

Brunt fett hjelper nyfødte barn og andre små pattedyr å holde varmen ved å forbrenne kalorier. Og prosessen aktiveres ved lave temperaturer.

Tidligere har det vært trodd at fettet forsvinner etter hvert som du blir eldre og kommer ut av puberteten, men studier avslører at det også finnes hos voksne.

Og forskere mener altså at dette brune fettet kan være en nøkkel for å holde seg slank.

I en artikkel på Tidsskriftet.no (Tidskrift for De norske legeforening) skriver de at brunt fett kan øke energiforbruket og beskytte mot overvekt, ettersom de brune fettcellene kan produsere betydelig mengder varme ved å frigjøre energi.

– Temaet er meget sentralt i forståelsen av energibalansen, og er derfor knyttet til utviklingen i kroppsvekt, forteller Christian A. Drevon, professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, i artikkelen.

LES OGSÅ: Kosematen som er bra for deg

Vil finne ut hvordan de kan aktivere fettet

Brunt fett er en av de primære formene for fett i kroppen - i tillegg til det velkjente hvite og gule, som er det fettet som sniker seg på når du legger på deg.

Fettet er konsentrert rundt ryggen, nakken og skuldrene og blir aktivert av kalde temperaturer, trening og enkelte matvarer. Ifølge forskere har kvinner og slanke, yngre personer mer av det brune fettet enn tyngre og eldre mennesker, skriver Newsmaxhealth.com.

Den store interessen blant forskere, skyldes imidlertid evnen det har til å forbrenne fett.

Studier viser at det har evnen til å produsere 300 ganger så mye varme som noen av de andre organene i kroppen, som også indikerer økt forbrenning.

Forskere prøver derfor å finne ut hva det er som faktisk som aktiverer dette fettet.

Et team ved University of Nottingham oppdaget at det kan aktiveres ved å legge noe av kroppen i isvann, mens et team fra Columbia University fant ut at de kan konvertere hvitt/gult fett til brunt med en gruppe stoffer kalt thiazolidinedioner, som i dag brukes for å senke blodtrykket hos personer med diabetes type 2.

Forskerne lurer derfor på om det kan være gunstig å senke kroppstemperaturen for å aktivere det brune fettet, og tror videre studier kan være revolusjonerende i kampen mot overvekt.

Foreløpig er det ikke kommet noen klar konklusjon i saken, og videre forskning og studier må bli utført for å bekrefte at det brune fettet har denne slankende effekten.

LES OGSÅ: Snarevein til snerten midje

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer