Slik så varianten med tomat og basilikum ut på tallerkenen. Vi prøvde den sammen med karbonade, bakt tomat, asparges, rosenkål og fetaost. Foto: Linda Stølen
Slik så varianten med tomat og basilikum ut på tallerkenen. Vi prøvde den sammen med karbonade, bakt tomat, asparges, rosenkål og fetaost. Foto: Linda Stølen Vis mer

Kosthold

Er byggris bedre enn poteter?

Produsenten sier det er sunnere enn både poteter, pasta og ris, men er det sannheten?

Publisert
Du har kanskje fått med deg Møllerens reklamekampanje for Bygg- og hveteris ekspress som i disse dager kjøres både på nett, i aviser og på tv og radio.

Posene med byggris finnes i fire smaksvarianter som kun skal varmes opp før servering: Taco, Ekstra krydret, Tomat og basilikum og Pesto.

I en pressemelding til vår redaksjon skriver Møllerens at «dette er et spennende, og mye sunnere tilbehør enn ris, pasta og poteter».

Stemmer det?

Les også: Matvareprodusentene lurer degDobbelt så mange kalorier

Vi lot vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe analysere næringsinnholdet i posene med smaksatt hurtigbyggris.

Her er Inas vurdering:
- Energimessig inneholder alle byggrisvariantene mer energi. Faktisk over dobbelt så mye energi som lik mengde potet, altså 100 gram, sier Ina.

Les også: Derfor bør du spise blå potet

- Samtidig gir byggrisen mer salt, noe mer karbohydrat og sukker, men også mer kostfiber som vil være med på å gi en metthetsfølelse. Byggrisen kommer best ut av det i de variantene som har mer protein og et lavere innhold av sukkerarter, samt mindre mettet fett.

Konklusjonen:
- Det er helt ok å bruke dette som karbohydratkilde til middagen istedenfor potet, pasta eller ris, men mitt råd er å variere. Alle gir deg ulike næringsstoffer, sier Ina.

Produsenten av denne hurtigbyggrisen kjører en stor reklamekampanje nå. Men er produktet så sunt som de sier? Foto: Per Ervland
Produsenten av denne hurtigbyggrisen kjører en stor reklamekampanje nå. Men er produktet så sunt som de sier? Foto: Per Ervland Vis mer

Og slik smakte den

Flere medlemmer av redaksjonen i KK.no prøvde Bygg- og hveteris ekspress som tilbehør til middagen.

Produktet fikk en noe lunken mottagelse. Alle mente at byggrisen hadde en noe kunstig og syntetisk smak, uansett hvilken variant det var snakk om. Det smakte rett og slett litt posesuppe.

Les også: Hold deg mett dobbelt så lenge

Videre var konsistensen på kornene variabel, selv om oppvarmingen foregikk som beskrevet på pakken. Ved ett tilfelle var kornene nærmest harde, i et annet var blandingen nesten som grøt.

Produktet er veldig kjapt og lettvint å ty til i en hektisk hverdag, men dette er nok ikke noe vi kommer til å spise ofte.


Ina Garthe har klinisk utdannelse innen spiseforstyrrelser. Hun har diploma i idrettsernæring og er doktorgradsstipendiat på idrettshøgskolen innen feltene idrettsernæring, vektregulering, muskelvekst, triadeutøvere og spiseforstyrrelser. Foto: Astrid Waller
Ina Garthe har klinisk utdannelse innen spiseforstyrrelser. Hun har diploma i idrettsernæring og er doktorgradsstipendiat på idrettshøgskolen innen feltene idrettsernæring, vektregulering, muskelvekst, triadeutøvere og spiseforstyrrelser. Foto: Astrid Waller Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer