COLA MOT DIARÉ? Brusen dreper dessverre ingen bakterier, men den kan hjelpe mot dehydrering - spesielt hvis du spiser litt chips til.  Foto: Colourbox
COLA MOT DIARÉ? Brusen dreper dessverre ingen bakterier, men den kan hjelpe mot dehydrering - spesielt hvis du spiser litt chips til. Foto: Colourbox Vis mer

Brus

Er cola bra når du har magesjau?

Kvalme, oppkast og diaré er kjipt. Mange drikker cola fordi det skal hjelpe. Men stemmer det?

Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert hørt at du bør drikke cola når du er syk, fordi det er bra for magen. Men stemmer det egentlig?

Videnskab.dk (ekstern lenke) har undersøkt etter oppfordring fra en leser.

For å finne svar har de forhørt seg med en ernæringsfysiolog, en klinisk professor i gastrointestinale sykdommer (sykdommer i fordøyelsessytemet) og en barnelege.

LES OGSÅ: Lettbrus kan gjøre deg feit

Positiv til cola-placebo

Det finnes faktisk ingen vitenskapelig dokumentasjon på at cola hjelper mot dårlig mage. Likevel mener professor Asbjørn Mohr Drewes at cola kan fungere utmerket, men bare hvis du har en mild form for diaré og trenger litt væske i magen.

Han forteller at colaen i seg selv ikke kan slå ihjel bakterier, selv om cola er en sur væske med pH-verdi på 3-4. Magens pH-verdi ligger på 1.

Dersom du tror at cola hjelper når du er syk, så skal du drikke det, ifølge professoren.

– Mye er cola-placebo, og hvis man føler at man får det bedre av colaen, skal man bare drikke den, sier Mohr Drewes til Videnskap.dk.

LES OGSÅ: Slik kan du gi kroppen mer væske UTEN å drikke

Cola er bedre enn ingenting, men ...

Har du et alvorlig tilfelle av diaré, mener ernæringsfysiologen at du derimot skal holde deg unna colaen. Brusen kan nemlig gi motsatt effekt, forteller Tina Beermann, ved Aalborg Sygehus.

– Hvis du ser på den britiske helsesektorens anbefalinger, frarådes det å bruke brus som cola og juice til å motvirke dehydrering fordi sukkerinnholdet er for høyt, sier Beermann.

Ifølge Beermann kan sukkeret forverre diarétilstanden.

– Men i en situasjon hvor man ikke kan spise og drikke, er colaen bedre enn ingenting, så lenge det ikke varer mer enn et par dager, påpeker ernæringseksperten.

LES OGSÅ: Avhengig? Slik kutter du ut colaen

Syke barn bør få utvannet cola og chips

Syke barn bør derimot ikke få cola, ifølge barnelegen Mia Bjerager ved Hillerød Hospital.

– Cola mot dehydrering er en uegnet løsning for barn, sier Bjerager til nettsiden, som forklarer at diareen kan bli verre.

I stedet bør colaen tynnes ut med vann i forholdet én til én, hvis den skal gis til dehydrerte barn. Problemet er bare at det ikke smaker særlig godt.

Siden salt er en viktig kilde til å motvirke dehydrering, råder derfor barnelegen å la barn spise chips eller noe annet salt sammen med den utvannede colaen. På denne måten får de i seg både sukker og salt, i tillegg til at det er lettere å få dem til å drikke den kjedelige vanncolaen.

Drikk cola med måte

Cola er brusen det drikkes mest av i hele verden. Og det er på ingen måte noen helsedrikk. Mye sukker og høyt koffeininnhold bidrar til at folk blir avhengige av det daglige «colakicket».

KK.no har tidligere skrevet at brus, ost og fet mat kan gi deg magetrøbbel, siden matvarene kan bidra til en refluks (tilbakeføring) av magesaft til spiserøret.

Spesielt kvinner er anbefalt å kutte ned på sukkerdrikkene, ettersom det kan øke risikoen for hjertesykdom, selv om du ikke legger på deg.

LES OGSÅ: Slik lager du den perfekte teen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer