Hovedforskjellen på rissortene er hvordan de behandles etter at risen hentes inn. Har de skallet på, er de polert, eller er de kokt før skallet er fjernet?
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra Somebody.no, har tidligere kommet med flere anbefalinger når det gjelder ris.
– Hvis jeg skal velge ut noen som er bedre så vil jeg anbefale naturris, fullkornris eller villris. Det er disse som inneholder mest av de næringstoffene kroppen vår trenger. I tillegg er det disse som gir den største metthetsfølelsen, har hun tidligere uttalt til Dinside.no.
Naturris
Upolert ris er den mest næringsrike. Råris har et hardt skall som ikke skal spises. Når dette fjernes kommer et tynnere brunt skall frem. Det er i dette skallet og i kimen det meste av næringen sitter. Fjerner du dette skallet også, får du hvit ris - også kalt polert.Hvit ris
«Problemet» med hvit ris er at den nærmest består av ren stivelse, og dermed omdannes det raskt til sukker i kroppen. Blodsukkernivåene blir ustabile, du blir sulten igjen fortere. Hvit ris inneholder ikke like mye fiber og magnesium som brun, næringsstoffer som kan være med på å motvirke diabetes 2. Dette er også grunnen til at helsemyndighetene anbefaler oss å bytte ut den hvite risen med mer fiberrike brune varianter, eller for eksempel bønner.LES OGSÅ: Bytt hvetemel med fullkornmel
Paraboiled ris
Denne har kanskje mange lurt på hvordan skiller seg fra vanlig hvit ris. Den inneholder faktisk mer næring enn den hvite, fordi den kokes før naturrisens brune, tynne skall fjernes. Da beholder riskornene mye av næringen.Sort ris
Svart ris er en tradisjonell risvariant som blant annet ble dyrket og høyt verdsatt langt tilbake i tid i det keiserlige Kina.- Bare én spiseskje med svart ris inneholder mer av den helsefremmende antioksidanten antocyanin enn det er i samme mengde blåbær. I tillegg innholder svart ris mindre sukker og mer fiber og vitamin E, sier Dr Zhimin Xu ved Louisiana State University til Telegraph.co.uk.
Nivået av antocyaniner i klien fra den svarte risen er like høyt som i de fleste ville bær. I tillegg inneholder den mindre karbohydrater enn mange vanlige kornslag.
Villris
Villris er egentlig en type gress, og har en tydelig hasselnøttsmak. Den sorte risen er ofte blandet ut med vanlig ris, men den inneholder mer proteiner, jern og B-vitaminer enn vanlig ris.LES OGSÅ: Ja, pasta kan være sunt
Fullkornris
Inneholder risen mer enn 51 prosent fullkorn, kan det kalles fullkornris. Du får mer næringsstoffer, antioksidanter - og en større metthetsfølelse.Bytt ut risen med bønner
En studie gjennomført ved Harvard School of Public Health i Boston viser nemlig at de som bytter ut et daglig rismåltid med bønner har 35 prosent lavere risiko for å få symptomer på diabetes.Tenk forøvrig over hvor mye du slenger på tallerkenen. Selv om risen er både farget og vill, betyr det ikke at dette skal være hoveddelen av måltidet. Bruk tallerkenmodellen når du forsyner deg: 2/4 salat/grønnsaker, 1/4 med potet/ris/pasta, og 1/4 med kjøtt, fisk eller fugl.