Allergi

Er det allergi eller forkjølelse?

Slik vet du forskjellen!

AAATSJOOO: Du nyser, men er det pollenallergi eller en vanlig forkjølelse? Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
AAATSJOOO: Du nyser, men er det pollenallergi eller en vanlig forkjølelse? Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både nesa og øynene renner litt, hodet føles litt tyngre og kroppen er ikke helt på topp. Høres det kjent ut?

Allergi og forkjølelse har ofte like symptomer, noe som gjør det vanskelig for oss å skille dem.

Hvordan vet du egentlig hva som er på ferde? Dersom du blir skikkelig forkjølet, hører ofte sår hals og hoste med. Da er det litt lettere. Når det gjelder allergi, er såre og kløende øyne også vanlige symptomer. Likevel er det ikke alltid at dette er selvsagt, og det er fort gjort å bli litt forvirret.

- Forkjølelser og allergier virker like på mange måter. Det er varigheten og hyppigheten av symptomer som kanskje kan hjelpe oss å kjenne forskjellen, sier allergilege Rima Rachid til Livescience.

FEBER?: Feber og muskelsmerter er en indikator på at du brygger på en forkjølelse. Foto: apops - Fotolia
FEBER?: Feber og muskelsmerter er en indikator på at du brygger på en forkjølelse. Foto: apops - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Du kan være allergisk mot høsten

Sjekk familiehistorien

Det er mange av oss som lever med udiagnotiserte allergier. Et godt tips er å sjekke med foreldrene dine, da det er svært arvelig.

Fremdeles i tvil?

Her er fem ting du bør tenke på når du lurer på om du har det ene eller det andre:

Hvilken årstid er det? Forkjølelse er mest vanlig om vinteren, og det tar ofte flere dager før det bryter ut etter at du har blitt utsatt for smitte. Når det gjelder allergi, kommer symptomene umiddelbart etter at du har vært i nærheten av pollen. Enten det er vår, sommer eller høst. Dersom symptomene begynner å vise seg på omtrent samme tid hvert år, er det sannsynlig at det er allergi du har.

Varigheten til symptomene har mye å si. - En forkjølelse varer vanligvis i fire-fem dager, allergien varer lenger, har farmasøyt og fagredaktør Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1 tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Triks mot sår nese

Fargen på nesen din er en god indikator. Når slimet i hals og nese er grønt eller gult, er det sannsynlig at det er forkjølelse som står bak. Allergi produserer vanligvis helt klart slim. Det finnes imidlertid et lite forvirrende element: ofte utvikler allergikere bihulebetennelse når allergien står på som verst, noe som også gir gult slim. Som regel vil du lett kjenne om du har bihulebetennelse, da smerte i ansiktet blir mer tydelige.

Har du feber eller vondt i musklene? Allergi forårsaker sjelden feber og muskelsmerter, noe vi av erfaring vet at forkjølelse som regel fører med seg.

Legg merke til «den allergiske salutt». Når vi presser nesen opp med håndflatene for å tørke eller lindre kløe -  kan det være et avslørende tegn på allergi.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer