HEVN?: De fleste av oss tar hevn i blant, det er bare det at vi ikke kaller det hevn.  Foto: DURIS Guillaume - Fotolia
HEVN?: De fleste av oss tar hevn i blant, det er bare det at vi ikke kaller det hevn. Foto: DURIS Guillaume - FotoliaVis mer

Kk Reportasje

Er det egentlig greit å ta hevn?

– Vi gjør det hele tiden, men kaller det noe annet, sier eksperten.

Hvem kan ikke kjenne på den påtrengende lysten til ta hevn hvis du føler seg skikkelig dårlig behandlet? Hvis noen har misbrukt tilliten din, eller virkelig såret deg?

Å reagere med hevnlyst er helt naturlig. Og ifølge sogneprest Kathrine Lilleør kan hevn også hjelpe oss med å komme oss videre i livet.

– Vi tar hevn hele tiden, men vi kaller det bare noe annet. Hevn er jo usivilisert, så i kristne kulturer har vi oversatt det til noe annet, sier presten, som kommer med dette eksempelet:

– Hvis venninnen din har sagt noe sårende til deg, lar du være å ta telefonen neste gang hun ringer. Hvis mannen din har gitt deg feil bursdagsgave, gir du ham en kjøkkenmaskin neste gang han har bursdag. Hevn er jo bare det vi til daglig kaller gjengjeldelse.

- Men hevn kan faktisk være en god ting. For hvis du aldri tar hevn, og folk ikke frykter deg, blir du overkjørt. Slik er hevnen vårt skjold mot overgrep. Når du tar hevn, og motstanderen forstår logikken i det, kommer du deg videre, forklarer hun.

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn?

KK 5 er i salg fra fredag 31. januar.
KK 5 er i salg fra fredag 31. januar. Vis mer

Smart hevn


Lilleør gir et eksempel på en hevn hun synes var lur.

– Jeg snakket en gang med en kvinne som avslørte sin manns utroskap. Men hun ville ikke skilles. I stedet inngikk de et kompromiss der han skulle kjøpe en leilighet til henne i byen.

- Jeg har alltid syntes det var noe smart i det. Ved denne «hevnen» kunne de begge gå videre med rett rygg, og hun var ikke lenger et offer.

Les mer om hevn i KK nr. 5, som er i salg fra fredag 31. januar.

Tekst: Marie Varming.


LES OGSÅ: Tenner du på alle pluggene

MENER HEVN KAN VÆRE GREIT:  Hvis du aldri tar hevn, blir du bare overkjørt av folk som ikke har respekt for deg, mener sogneprest Kathrine Lilleør. Foto: Claus Boesen/All Over Press
MENER HEVN KAN VÆRE GREIT: Hvis du aldri tar hevn, blir du bare overkjørt av folk som ikke har respekt for deg, mener sogneprest Kathrine Lilleør. Foto: Claus Boesen/All Over Press Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: