Toalett

Er det farlig å holde seg?

Mange sliter med å gå på do andre steder enn hjemme. Men er det skadelig? Svaret får du her!

HOLDER DU DEG? Hvis man stadig undertrykker signaler om å gå på do, kan det føre til en ond sirkel, advarer lege. Foto: Fotolia
HOLDER DU DEG? Hvis man stadig undertrykker signaler om å gå på do, kan det føre til en ond sirkel, advarer lege. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle går på do, sånn er det bare. Men det er ikke alle som er så glad i å gjøre sitt fornødne på jobb, skole eller i det offentlige rom.

Kanskje du er en av dem som tviholder deg til du kommer hjem?

Fra før av vet vi at å vente med å gå på do og tisse kan føre til infeksjoner og ødelegge blæren, men er det like farlig å utsette dagens bæsj?

LES OGSÅ: Så lenge bør du sitte på do

Kan føre til en ond sirkel

– Egentlig ikke. Det skal mye til for at man tar skade av det. Som oftest klarer man jo ikke å holde det tilbake uansett, sier Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Men du gjør likevel ikke lurt i å holde deg for ofte.

– Hvis man stadig undertrykker signaler om å gå på do, kan det føre til en ond sirkel, en kronisk forstoppelsestilstand, forklarer Valeur.

GRUER SEG: Mange liker ikke å gå på do andre steder enn hjemme.  Foto: Fotolia
GRUER SEG: Mange liker ikke å gå på do andre steder enn hjemme. Foto: Fotolia Vis mer

Det skjer spesielt med barn som ikke liker å gå på do på skolen, og som opplever at de ikke får noe ut når de endelig går på toalettet.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om avføring

Helseskadelig å ikke prompe?

Å holde inne prompen kan også være potensielt helseskadelig, viser en dansk undersøkelse fra 2010.

- De giftige gassene vil i stedet opptas i kroppen, hvor de kan gi hodepine, muskelsmerter og mer eller mindre forgifte kroppen, har den danske legen Carsten Vagn-Hansen tidligere uttalt til Fpn.dk.

Sliter du med å gå på do andre steder enn hjemme? (Avsluttet)

Valeur sier videre:

- Hvis vi snur på det, så er det slik at manglende luftavgang av og til, og oftest sammen med magesmerter og oppkast, kan være et symptom på tarmslyng (ileus).

I den forbindelse forteller han at det det ifølge en vandrehistorie skal stå en gravstein på Vestlandet et sted med følgende tekst:

Slepp alle dine vindar
kor du i verda fér.
Eg held på ein av mine
og difor ligg eg her.

Vedkommende døde av tarmslyng.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer