Parforhold

Er det for vanskelig å gjøre det slutt?

- Mange velger å bli i forholdet rett og slett fordi det er den enkleste løsningen.

ULYKKELIG I FORHOLDET: Mange velger å bli i parforhold kun fordi de er redde for at økonomien deres ikke skal holde og at de felles vennene skal forsvinne. Foto: alphaspirit - Fotolia
ULYKKELIG I FORHOLDET: Mange velger å bli i parforhold kun fordi de er redde for at økonomien deres ikke skal holde og at de felles vennene skal forsvinne. Foto: alphaspirit - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å skulle bli alene etter å ha hatt samme partner i mange år kan være fryktelig tøft, da dere kanskje har kjøpt hus sammen, delt økonomi, fått barn og skapt et felles nettverk av venner.

Siden fallhøyden er såpass stor, velger mange å bli værende ulykkelige fremfor å bryte ut av forholdet.

Men er egentlig dette særlig lurt?

LES OGSÅ: Er det på tide å ende forholdet?

Vanskelig å bryte ut av forholdet

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo, forteller til KK.no at mange velger å bli værende i forholdet nettopp på grunn av faktorer som for eksempel barn, økonomi og venner.

- Jeg tror absolutt det er folk der ute som velger å bli i et parforhold på bakgrunn av et eller annet som de ikke ønsker å splitte opp i, som for eksempel at de har barn sammen. Det er jo mange foreldre som holder sammen hele livet nettopp på grunn av barna.

- Mange blir nok værende i forholdet fordi det har en eller annen form for gevinst. Det kan for eksempel være at man ikke trenger å dele barna – det er jo veldig vanlig at et samlivsbrudd fører til at man har dem halvparten av tiden vær, og dette kan for mange være svært skremmende.

- Har man det i tillegg økonomisk godt sammen, kan det være vanskelig å ende forholdet, da man vet at man vil ende opp med mye dårligere råd.

Videre forteller hun at det for mange er slik at desto mer de har felles og eier sammen, desto vanskeligere er det å bryte ut av forholdet.

- Ender det med et samlivsbrudd har man gjerne veldig mye som skal ordnes, sikres og ryddes opp i – så for noen blir det rett og slett en enklere løsning å bli i forholdet fremfor å bryte ut. Dette til tross for at de kanskje ikke er lykkelige, sier hun.   

FELLES VENNER: Et samlivsbrudd kan være vanskelig dersom man har mange felles venner.  Foto: milanmarkovic78 - Fotolia
FELLES VENNER: Et samlivsbrudd kan være vanskelig dersom man har mange felles venner. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: – Skammet meg over å være skilt

Vil ikke gi slipp på illusjonen

Annika Richardsen, som er Coach, veileder og foredragsholder innen selvutvikling, forteller til KK.no at en annen årsak til at mange velger å bli i forhold hvor de er ulykkelige, kan være at de ikke klarer å gi slipp på drømmene og illusjonen av det de en gang hadde sett for seg sammen med partneren.

- Det at mange velger å bli i forholdet tror jeg ofte kan knyttes til disse forventningene de hadde om at forholdet skulle bli løsningen. I starten av et forhold er det ofte slik at man går inn med alle illusjonene og forventningene på, men så faller disse gjerne litt etter litt bort og man innser at dette kanskje ikke er det man ville ha likevel.

- Mange jobber kanskje en stund med å lappe over de tingene som har slått sprekker i illusjonen deres, fremfor å bryte ut av forholdet.

For høye forventninger?

Med andre ord mener Richardsen at det handler mer om hva vi selv forventer av forholdet, snarere enn at partneren er et «fryktelig» menneske en ikke kan leve sammen med.

- Man hadde kanskje en forventning om hvordan forholdet skulle bli og tilhørende illusjoner til at partneren skulle gjøre en lykkelig. I stedet for å jobbe for disse tingene selv, ender mange opp med å overføre følelsene av uoppnådd lykke og forventninger over på partneren som gjør at man igjen blir sint og ønsker å bryte ut av forholdet.

- Årsaken til at mange velger å bli værende er nok at de innser at de har felles bolig, god økonomi og venner, noe som gjør at de igjen har lyst til at forholdet skal fungere slik at dette ikke forsvinner.

- Det blir nesten som en huske - den ene dagen vipper man den ene veien, mens den andre dagen vipper man den andre veien. Jeg tror mange tenker «ja ja, jeg vet hvor ille jeg har det, men ikke hvor ille jeg vil få det om jeg ender forholdet», forklarer hun.

TENK DEG NØYE OM FØR DU GJØR DET SLUTT: Dersom du føler et snev av tvil, mener eksperten dette kan bety at det fortsatt er ting ved forholdet som det er verdt å ta vare på.   Foto: Africa Studio - Fotolia
TENK DEG NØYE OM FØR DU GJØR DET SLUTT: Dersom du føler et snev av tvil, mener eksperten dette kan bety at det fortsatt er ting ved forholdet som det er verdt å ta vare på. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Størrelsen har noe å si for orgasme

Gresset er ikke alltid grønnere

Videre forteller ekspertene at det er utrolig viktig å tenke seg nøye om før man tar den endelige avgjørelsen om man vil bryte ut av forholdet eller ikke.

Dersom du føler et snev av tvil, mener Gamnes du bør ta noen runder med deg selv, da dette kan bety at det fortsatt er ting ved forholdet som det er verdt å ta vare på og bygge opp igjen.

EKSPERTEN: Annika Richardsen.  Foto: Denise Åstrøm
EKSPERTEN: Annika Richardsen. Foto: Denise Åstrøm Vis mer

- Dersom det ikke er noen helt konkrete ting med forholdet som gjør at en ikke kan bli værende – som for eksempel at det er ødeleggende for en selv eller at det er verdier som er så på kollisjonskurs at det ikke vil fungere- så tenker jeg at det kan være lurt å gå noen runder med en selv og tenke om et brudd virkelig er noe en vil.

- Hvis det er barn i bildet og man har opparbeidet seg et par fellesverdier som er det verdt å ta vare på, så er det alltid et spørsmål om hva man vinner.

- Ofte er det jo slik at gresset ikke alltid er grønnere på andre siden, sier hun.

Tenk deg nøye om

Richardsen forteller at hun anbefaler alle som vil bryte ut av langvarige forhold å ta en veloverveid beslutning.

- Om noen kommer til meg som klient og sier at de vil skilles så går jeg med en gang inn og jobber med deres egne tema først, slik at de kan komme til dybden i det de har holdt på med. Jeg opplever at mange til slutt ikke vet hvorfor de er i forholdet i det hele tatt, og dette er absolutt ikke sunt.

- Det jeg møter oftest på er folk som tror at forholdet skal gå på skinner og at alt skal løse seg automatisk, og jeg tror en del av problemet ligger akkurat der.

- Jeg vet om veldig mange som har kastet bort både 10 og 15 år av livene sine på å polere fasaden sin slik at disse forventningene og illusjonene skal vedvare, fremfor å bryte ut av forholdet og starte med rene ark, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer