Klamydia

Er det lenge siden du testet deg for kjønnssykdommer?

Klamydia sprer seg med rekordfart - og du trenger ikke ha symptomer for å være smittet.

SMITTET ELLER IKKE? Klamydia er en av de vanligste kjønnssykdommene blant unge nordmenn, men det er de færreste som opplever symptomer. Den eneste måten å være sikker på om du er smittet eller ikke, er derfor å teste seg. Foto: Colourbox
SMITTET ELLER IKKE? Klamydia er en av de vanligste kjønnssykdommene blant unge nordmenn, men det er de færreste som opplever symptomer. Den eneste måten å være sikker på om du er smittet eller ikke, er derfor å teste seg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sex er en av livets fornøyelser, og sies å skulle ha mange positive effekter på helsen din. Men sex er ikke bare positivt, i hvert fall ikke når det kommer til ubeskyttet sex.Kjønnssykdommer er ingen sjeldenhet, og klamydia er en av de vanligste infeksjonene hos unge nordmenn i dag. Sykdommen smitter via kroppsvæsker, og det skal faktisk ikke mer enn noen få sekunder til for å bli smittet.I 2012 ble det diagnostisert hele 21 489 tilfeller av klamydia i Norge, og hele sju av ti av disse var under 25 år. Selv om dette viser en svak nedgang fra året før, er tallene fortsatt høye. – Fra slutten av 90-tallet og fram til 2008 har vi sett en jevn stigning av klamydia i landet. Siden da har vi opplevd en liten nedgang, men vi vil fortsatt si at forekomsten er stabilt høy. Tallene fra 2013 er ikke inne ennå, og det er litt tidlig å si om vi er inne i en nedgangsperiode, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, til KK.no.

Kvinner tester seg oftere

Overvåkingen av klamydiainfeksjoner foregår ved at landets medisinsk mikrobiologiske laboratorier årlig rapporterer til Nasjonalt folkehelseinstitutt. Men Kløvstad kan fortelle at klamydiaovervåkning har sine utfordringer. – Det er de færreste som opplever å merke symptomer av klamydia, derfor er det ikke alltid at man vet at man er smittet. Og siden våre resultater er basert på antall mennesker som har testet seg, kan det selvfølgelig være snakk om store mørketall, forklarer hun.Blant de diagnostiserte i 2012 var hele 60 prosent av dem kvinner. Dette skyldes ikke nødvendigvis at kvinner blir oftere smittet, men kan derimot tyde på at kvinner er flinkere til å teste seg ofte.– De aller fleste studier viser at forekomsten er lik mellom kvinner og menn, men så kan det igjen variere litt på alder. For eksempel så vet vi jo at jenter ofte debuterer tidligere enn gutter, forklarer hun.

Har du hatt klamydia?

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

Ta ansvar selv

Svie når du tisser eller endringer i utfloden er vanlige symptomer på klamydia. Men det er også ganske vanlig å ikke merke noen symptomer. Og det er nettopp dette som er med på å gjøre spredningen av sykdommen så vanskelig å stoppe. Ifølge Kløvstad er det to måter å angripe dette på.– Det beste er selvfølgelig å forebygge spredning av smitte ved å bruke kondom. Det andre er å begrense sykdomstiden hvis du først har fått klamydia, slik at du ikke smitter andre. Er du ung og seksuelt aktiv bør du teste deg dersom du har fått ny partner, dersom du og partneren har hatt sex uten kondom uten å vite om dere har klamydia, eller dersom partneren din har klamydia. Da er test og behandling gratis, forklarer hun.Klamydia kan raskt behandles ved hjelp av antibiotika. Og den eneste måten å finne ut om du er smittet på, er ved å teste seg, for dersom ikke sykdommen behandles kan den i verste fall føre til sterilitet.

Smittet eller ikke smittet?

Har du merket noen symptomer eller endringer bør du altså ikke vente, men oppsøke en gynekolog snarest. Det er også anbefalt at alle kvinner over 25 går til gynekolog hvert tredje år. Men dersom du har hatt flere partnerbytter, eller ubeskyttet sex kan det være lurt å gå litt oftere.

Bruk kondom

Kjønnssykdommer velger ikke ut sine ofre med omhu, dette kan ramme hvem som helst. Det er naivt å tro noe annet. Og dersom du ikke har planer om å leve i sølibat, er kondom den eneste måten å beskytte seg mot kjønnssykdommer på. Dette vet vi godt. Likevel har fornuften en lei tendens til å fly ut av vinduet i «kampens hete». Faktisk viser det seg at hele to av tre single nordmenn dropper kondom, og dette gir selvfølgelig utslag på statistikken over kjønnssykdommer.Men selv om du er ansvarlig og bruker kondom er det også lurt å ha i bakhodet at uhell kan skje, og kondomer kan sprekke. For å unngå dette er det viktig å sjekke kondomets holdbarhetsdato, og sørge for at du oppbevarer det riktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.