KRANGLER MYE: Krangler du og partneren din mye? Da kan det å ta en pause fra hverandre kanskje gjøre at dere finner tilbake til det gode forholdet dere hadde.  Foto: apops - Fotolia
KRANGLER MYE: Krangler du og partneren din mye? Da kan det å ta en pause fra hverandre kanskje gjøre at dere finner tilbake til det gode forholdet dere hadde. Foto: apops - Fotolia Vis mer

Ta En Pause I Forholdet

Er det lurt å ta en pause i forholdet?

- Kan være det som skal til for å løse problemene deres, forteller eksperten.

Publisert

KK.NO: Føler du at forholdet mellom deg og partneren din henger i en tynn tråd, da hverdagen deres kanskje er preget av konstant krangling, sure miner og irritasjon?

Da kan det å ta en pause fra hverandre være løsningen.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Avstand kan styrke parforholdet

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at hun har sett flere gode eksempel på at det å ta en pause fra hverandre kan være starten på en mer vital relasjon.

- Når man bestemmer seg for å ta en pause går parforholdet inn i en krise, og det blir synlig for omgivelsene at man ikke har det bra sammen.

- Da blir man tvunget til å tenke gjennom hva man vil videre i livet – enten det er med eller uten partneren.

Når det skjer store dramatiske endringer i livet, for eksempel at man flytter ut og ikke får se barna hver dag, ser man tydeligere verdien av de ting man tidligere har tatt som en selvfølge - bare det å gå tur sammen med partner og barna kan bli en helt ny og positiv opplevelse, forteller Søyland.

- Selv om det er deilig å slippe daglige irritasjoner, vil avstand gjøre at du forstår mer alvoret i situasjonen. For noen blir det et stort sjokk når partner setter foten ned og krever pause.

- Men husk; dette forutsetter at paret er i en terapiprosess. Å droppe helt ut gir sjeldent noen positiv effekt for det skakkkjørte forholdet.

STYRKER FORHOLDET: Det å ta en pause gjør at man setter mer pris på hverandre de gangene man møtes.  Foto: Monkey Business - Fotolia
STYRKER FORHOLDET: Det å ta en pause gjør at man setter mer pris på hverandre de gangene man møtes. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Viktig å bli enige om noen regler

Dersom du og partneren din bestemmer dere for å ta en pause fra hverandre, mener Søyland det er viktig at dere setter dere ned og blir enige om noen regler som skal gjelde under pausen.

- Den som kjenner et sterkt behov for pause må kunne definere hvordan man skal omgås, med og/eller uten barn, hyppighet og innhold.

Det er for eksempel ikke en pause dersom du «peprer» din kjære med utallige meldinger til alle døgnets tider eller gir han/henne dårlig samvittighet.

- Bli derfor enige om å definere hva som vil være en sunn pause, altså hva er greit og ikke greit – en slik pause som kan lokke frem en ny vår, sier hun.

KRANGLER: Dersom dere fortsatt krangler etter pausen er dette et tegn på at forholdet er over.  Foto: (c) Tetra Images/Corbis/All Over Press
KRANGLER: Dersom dere fortsatt krangler etter pausen er dette et tegn på at forholdet er over. Foto: (c) Tetra Images/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Skal man bli eller gå?

Men hvor lenge skal egentlig en pause vare? Søyland forteller at dette er veldig individuelt.

- Her er personer ulike, noen kjenner på savn etter relativt kort tid og blir minnet på alt det gode de hadde før problemene eskalerte, andre trenger mer tid - gjerne én til tre måneder.

- Andre klarer ikke å si at det er slutt, og presenterer gjerne pause som en mulighet, men da er det som regel bare begynnelsen på slutten.

Hva er tegnene på at pausen bør ende med et brudd?

- Hvis du er likegyldig og lettet over å ha partneren på avstand, og du klarer ikke å se at parforholdet og partneren har potensiale. Mangel på positive opplevelser, dialog og gode samtaler er heller ikke bra.

- Dersom du ikke har følelser eller tro på din partner og forholdet, bør du være ærlig istedenfor å unødig hale ut et uunngåelig samlivsbrudd. Dersom du er usikker anbefaler jeg deg å ta en prat med en parterapeut for å sortere tankene og følelsene dine, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer