Proteinpulver

Er det noe poeng i protein-pulver?

Er det like greit å spise kjøtt, fisk og meieriprodukter?

SÅ MYE PROTEIN TRENGER DU: Behovet for de som ikke trener er cirka 0,8 gram per kilo, og en som trener mye trenger cirka 1,2 - 1,8 gram per kilo.  Foto: Science Photo Library
SÅ MYE PROTEIN TRENGER DU: Behovet for de som ikke trener er cirka 0,8 gram per kilo, og en som trener mye trenger cirka 1,2 - 1,8 gram per kilo. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe får mange spørsmål fra leserne. I et nylig nettmøte spør «Mia» om hva kosholdseksperten mener om proteinpulver.

- Er det skadelig?

«Mia» har lett på nettet og ikke funnet noe godt svar på om proteinpulver har noe poeng.

- Jeg vet at hvis kroppen får for mye protein så omdannes det til karbohydrater, så hva er vitsen med proteinpulver da?

LES OGSÅ: Kraftige tilskudd

Ikke skadelig

Protein er en viktig faktor i kroppens fettforbrenning fordi det bygger muskler, men også karbohydrater er viktig. Proteinpulver som du kan mikse til milkshake, finnes i mange smaker.

Ina Garthe svarer leseren at proteinpulver ikke er skadelig, med mindre du kun spiser proteinpulver. Da kommer du til å mangle mange næringsstoffer.

LES OGSÅ: Vil du leve litt sunnere?

Vanlig kosthold nok

- Men trenger vi det? Med et «vanlig» kosthold som inkluderer kjøtt, fisk og meieriprodukter, har de fleste av oss dekket behovet for protein - selv om man trener mye. Behovet for de som ikke trener er cirka 0,8 gram per kilo, og en som trener mye trenger cirka 1,2 - 1,8 gram per kilo.

Dette er relativt enkelt å få dekket gjennom vanlig mat. Proteiner får du fra kjøtt, fisk, egg, skalldyr og magre meieriprodukter. For eksempel gir 125 gram kjøtt eller fisk rundt 25 gram protein, det samme gir 3–4 egg.

LES OGSÅ: Dette bør du spise når du trener

Restitusjonsmåltid

Protein som tilskudd kan være praktisk nyttig for en idrettsutøver som et restitusjonsmåltid sammen med karbohydrater.

- Ikke fordi de trenger så mye ekstra protein, men fordi det kan være praktisk når en reiser, for eksempel. Litago sjokolademelk gjør samme nytten, smaker bedre og er mye billigere, sier Ina Garthe.










Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer