Vitaminvann

Er det noe vits i å drikke vitaminvann?

Du får i deg mer vitaminer ved å drikke vanlig vann, ta tran og spise frukt og grønt, ifølge eksperten.

LITE VITAMINER: Vann som er tilsatt vitaminer inneholder faktisk mye mindre vitaminer enn det man skulle tro. Likevel er det et bedre valg enn brus på grunn av lavt kaloriinnhold.  Foto: KK
LITE VITAMINER: Vann som er tilsatt vitaminer inneholder faktisk mye mindre vitaminer enn det man skulle tro. Likevel er det et bedre valg enn brus på grunn av lavt kaloriinnhold. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  KK.no har tidligere sammenlignet kaloriinnholdet  i flere av de vanligste helsedrikkene på markedet.

Flere av drikkene inneholder så mange kalorier at du nesten like gjerne kan drikke brus.

Der kom det blant annet frem at vitaminvannene Jax Coco, Vitamin Well og Vitamin Boost inneholder henholdsvis 20, 17 og 16 kcal per 100 ml. Til sammenligning har brus i snitt 40 kcal per 100 ml.

Men ifølge ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius er mengden vitaminer i vitaminvann forsvinnende lite.

TA TRAN: Tar du tran og heller drikker vanlig vann, får du i deg både D-vitamin, litt E-vitamin og omega-3 fettsyrer på toppen, ifølge ernæringsfysiologen.  Foto: Fotolia
TA TRAN: Tar du tran og heller drikker vanlig vann, får du i deg både D-vitamin, litt E-vitamin og omega-3 fettsyrer på toppen, ifølge ernæringsfysiologen. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Helsedrikker kan ha flere kalorier enn cola

Ingen grunn til å velge vitaminvann

Og da kan man jo begynne å lure.

Får vi egentlig i oss noe vitaminer fra vitaminvann?

– For de fleste mennesker er det ingen grunn til å velge vitaminvann. Det som er tilsatt i de fleste blandingene er C-vitamin, som gjennomsnittsnordmannen allerede klarer å få i seg, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til KK.no.

Noen drikker er derimot tilsatt D-vitamin og E-vitamin, og disse synes Sundfør er litt mer interessante, siden gjennomsnittsnordmannen har et noe lavt inntak av både D- og E-vitamin.

– Men hvis du følger anbefalingen fra helsemyndighetene om å ta tran i vinterhalvåret og heller drikker vanlig vann, så får du både D-vitamin, litt E-vitamin og omega-3 fettsyrer på toppen.

- Dette er et mye bedre alternativ fordi du får mer D-vitamin i en stor t-skje tran enn i en halv liter med vitaminvann tilsatt D-vitamin, opplyser Sundfør og legger til:

– I tillegg sparer du deg for alt sukkeret i vitaminvannet, pluss at det er mye billigere!

LES OGSÅ: Det er ikke noe poeng med vitaminvann

Mer vitaminer i frukt og grønnsaker

Vitaminvann inneholder altså små mengder vitaminer, og Sundfør anbefaler deg heller å få i deg næringsstoffene via mat. 

– Spiser du en stor appelsin om dagen eller fem ringer med rød eller gul paprika har du dekket behovet ditt for C-vitamin, mens en halvliter vitamin vann i snitt dekker 30-40 prosent av dagsbehovet.

- Det finnes dessuten C-vitamin i mange forskjellige typer frukt og grønt, og det er faktisk mer C-vitamin i for eksempel brokkoli enn i appelsin, påpeker ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Den «beste» brusen du kan velge

Vitaminvann er et bedre valg enn brus

Men hun er har likevel en positiv ting å si om vitaminvannet.

– Det som er positivt med disse vanntypene er at noen som ellers ville ha valgt brus synes at vitaminvann virker hipt og kult. De inneholder litt sukker og kunstige tilsetningsstoffer, men ikke på samme nivå som brus, forklarer Sundfør.

Hun mener det er tross alt er bedre å berike vann med C-vitaminer, enn halstabletter og godteri.

– Vann er jo ellers et sunt produkt. Men det beste for helsa er uten tvil å drikke vanlig vann og spise masse frukt og grønt. Er du bekymret for at du får for lite vitaminer og mineraler, kjøp heller multi-vita-mineral, som er mye billigere og som gir deg flere vitaminer enn vitaminvann, avslutter Sundfør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer