Ekteskap

Er det ok å si «nei» til frieriet?

Er du ikke klar for ekteskap, men ønsker å beholde forholdet? Få ekspertenes råd!

IKKE KLAR: Om du ikke føler deg klar for å gifte deg bør du ifølge ekspertene si nei til frieriet og forklare partneren din hvorfor.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
IKKE KLAR: Om du ikke føler deg klar for å gifte deg bør du ifølge ekspertene si nei til frieriet og forklare partneren din hvorfor. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen er det den største selvfølge å gifte seg etter noen år sammen, mens for andre er tanken på å skulle binde seg til én og samme person resten av livet svært skremmende.

Har du på følelsen at partneren din snart vil gå ned på kne og stille deg det store spørsmålet, men føler deg ikke helt klar?

Da bør du faktisk ikke si ja kun for å være grei, for dette er et valg du må leve med resten av livet.

LES OGSÅ: Nå sier vi nei til samboerskap

Ønsker ikke det samme

Mariann Marthinussen, som er coach, samtaleterapeut og innehaver av nettsiden Levdittliv.no, forteller til KK.no at det er vanlig at den ene i forholdet ønsker forpliktelsen og tryggheten et giftemål gir, mens den andre kanskje føler noe slikt ikke er nødvendig.

- Mange ønsker å binde seg fordi det skaper forutsigbarhet, forpliktelse og trygghet, for da er det kun deg og meg, og ingen andre. Noen kan lenge ha drømt om å gifte seg og har romantiske ideer de ønsker å få satt ut i livet, mens andre har rett og slett ikke det behovet.

- Noen kan føle like sterk kjærlighet og forpliktelse uten et giftemål, mens andre føler ritualet og papiret er viktig. For noen kan også et giftemål føles veldig endelig og begrensende, og kan derfor ha et ønske om å vente til det føles riktig, sier hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det er sjeldent slik at to mennesker er nøyaktig samstemte.

- At to mennesker skal være nøyaktig samstemte og ønsker seg det samme er nok noe man kun kan håpe på, særlig i forbindelse med kjærlighet, for i virkeligheten er det jo sjeldent slik.

- Tidlig i et parforhold overdriver vi gjerne hvor enig og samkjørte vi er. Dette er en måte å knytte seg til hverandre på. Men vi forblir jo individer med ulike ønsker selv om vi elsker hverandre. Der er altså mer normalt at den ene er mer klar enn den andre, enn at begge er nøyaktig like klare, forklarer han.

LES OGSÅ: Tar du knekken på ekteskapet ditt?

LOV Å SI NEI: Om du ikke føler deg klar for en så stro forpliktelse er det lov å si nei til frieriet. Dette kan være sårende for partneren din, og derfor er det viktig å være åpen om årsaken til at du sa nei. Foto: JackF - Fotolia
LOV Å SI NEI: Om du ikke føler deg klar for en så stro forpliktelse er det lov å si nei til frieriet. Dette kan være sårende for partneren din, og derfor er det viktig å være åpen om årsaken til at du sa nei. Foto: JackF - Fotolia Vis mer

Det er lov å si «nei»

Dersom kjæresten din har gått ned på kne og du ikke føler deg klar for en slik forpliktelse, mener ekspertene det er viktig at du ikke føler deg tvunget til å si «ja».

- Om du blir fridd til og du ikke føler deg klar, er det helt ok å si nei. Dette et kjempeviktig valg, og derfor kan du ikke si ja for å være grei eller la deg overtale av partneren din. Dette er til syvende og sist ditt valg, sier Kjøs.

Marthinussen mener i likhet med Kjøs at du absolutt bør si nei til frieriet om du ikke føler deg klar.

- Det er ditt liv det handler om, og uansett hva du blir spurt om – må det være noe du ønsker og føler deg klar for.

- Husk at det er du som skal leve med valgene du tar og konsekvensene av dem, og da er det en fordel å gå inn i det helhjertet, forteller hun.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

VÆR ÆRLIG: Du bør føler deg 200 prosent klar for ekteskap dersom du sier ja. Husk at dette er en avgjørelse som vil endre livene deres.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
VÆR ÆRLIG: Du bør føler deg 200 prosent klar for ekteskap dersom du sier ja. Husk at dette er en avgjørelse som vil endre livene deres. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

Ærlighet varer lengst

Det å få avslag på et frieri kan være svært nedslående, og derfor mener Marthinussen det er viktig at du gir en begrunnelse for hvorfor du valgt å si nei.

- Du bør fortelle hva årsaken til at du valgte å si nei er, og her er ærlighet mitt beste råd. Vær ærlig om hvordan du føler og fortell hva tankene dine rundt ekteskap er. Det må jo være en grunn til at dere er sammen, og da bør du være ærlig om hva forholdet gir og ikke gir deg, og fortelle hva dine ønsker for fremtiden er.

Videre forteller hun at det kan være lurt å ha en samtale om hva ekteskap går ut på, hva det betyr for dere og hva dere legger i det.  

- Ofte kan vi ha forskjellige oppfatninger om hva ekteskap skal inneholde og innebære. Vi har ofte med oss våre foreldres innstilling og opplevelse av ekteskap, og det kan være på både godt og vondt. Det å få avklart slike ting kan være klargjørende for et eventuelt ja eller nei.

Kjøs mener at den «peneste» måten du kan avslå frieriet på er å være ærlig og fortelle at det er en stor avgjørelse du trenger å tenke litt på.

- Hvis du etter å ha tenkt deg om virkelig ikke er klar, tror jeg egentlig ikke det finnes noen «pen» måte å si dette på. Du må nesten bare prøve å få sagt det slik det er, og fortelle partneren din at det er en for viktig avgjørelse til at du bare kan hoppe i det.

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

SKAPE UBALANSE I FORHOLDET: Hvis partneren din får håpet og drømmene sine knust kan det være han ikke orker å fortsette forholdet.   Foto: Monkey Business - Fotolia
SKAPE UBALANSE I FORHOLDET: Hvis partneren din får håpet og drømmene sine knust kan det være han ikke orker å fortsette forholdet. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Kan skape ubalanse

Ekspertene forteller at det å avslå et frieri vil kunne skape ubalanse i forholdet deres, og i verstefall føre til et brudd.  

- Hvis partneren din har et håp og et sterkt ønske om å tilbringe resten av sitt liv med deg, mens du selv ikke vil, sier jo det noe om at dere ikke har kommet så langt som partneren din kanskje hadde trodd. Dette vil jeg si er ganske alvorlig og kan godt føre til et brudd.

- Men igjen så kan man jo ikke gifte seg for å unngå et brudd, hvis man faktisk ikke vil. Følelsen av å ikke ville gifte seg er et signal du må ta veldig på alvor, sier Kjøs.

Marthinussen forteller at det å få et nei kan ødelegge selvfølelsen til partneren din og troen hans på forholdet. Derfor er det svært viktig at dere på forhånd har snakket om hva dere ønsker.

- Dette er igjen en årsak til at forventninger, drømmer, følelser og tanker bør deles og diskutere i et forhold. Jo bedre du kjenner deg selv og følelsene dine, jo mindre og færre vil misforståelsene bli. Desto tydeligere vi er med oss selv, jo tydeligere blir vi utad, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer