<strong>GRAVID:</strong> Danske kronprinsesse Mary venter tvillinger i januar. Hun har fra før av to barn, Christian Valdemar Henri John (5 år) og Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (3 år). Foto: All Over Press
GRAVID: Danske kronprinsesse Mary venter tvillinger i januar. Hun har fra før av to barn, Christian Valdemar Henri John (5 år) og Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (3 år). Foto: All Over Press Vis mer

Gravid

Er det OK at hun drikker?

Danske kronprissesse Mary (37) venter tvillinger men tillater seg et glass vin. Det har skapt storm.

Publisert
Sist oppdatert
Den danske kronprinsparet venter som kjent tvillinger i januar. Nå er kronprinsesse Mary cirka fire måneder på vei.

Men sist uke kunne den danske avisen B.T avsløre at Mary drakk vin under sitt ferieopphold i Australia i sommer - til tross for at hun er gravid.

Les også: Gravid? Ikke drikk dette

Drakk vin til maten

Hun skal ha spist pasta med krabbe og squash, og drukket et lite glass pinot noir fra Adelaide Hills, ifølge adelaidenow.com/au

Det liker svenskene svært dårlig.

Leserne til danske B.T mener derimot noe annet i avisens egen lille spørreundersøkelse på nett:

Er det ok at Mary tar seg et glass vin til maten, selv om hun er gravid?

Foreløpig ser svarene slik ut:

 • 81 prosent: - Ja, et glass skader ikke
 • 19 prosent: - Nei, alkohol under graviditet er aldri i orden
 • 4894 har stemt så langt.

  Les også: Hva er din baby-deadline?

  Advarer mot alkohol

  Aftonbladet.se har vært i kontakt med Sven Bremberg fra det svenske Folkeinstituttet. Han advarer mot å drikke alkohol under svangerskapet.

  - Selv et eller et par glass vin i uken kan gjøre utslaget når det gjelder adferdsproblemer og konsentrasjonsvansker, sier Bremberg.

  Er det ok at gravide
  tar seg et glass vin?

  Les også: Slik avslører du om noen er gravid

  Nei
   
  1280 (64%)
  Ja
   
  650 (32%)
  Vet ikke
   
  81 (4%)

  Best å holde seg unna

  Det er mange som lurer på om det er ok å ta seg et glass mens de er gravid eller forsøker å bli det. Peer Høvik, gynekolog på Lommelegen.no, mener det er lurest å holde seg alkoholfri i slike situasjoner.

  - Problemet er at vi ikke kjenner den minste skadelige dose av alkohol i svangerskapet, og det kan ikke helt utelukkes at graviditeten og fosteret kan påvirkes i den fasen da graviditeten nettopp har startet, og fosteret er i sin spede utvikling, svarte han leseren i denne artikkelen.

  Les også: Gravide advares mot disse skoene

  Dette kan skje

  Både i Sverige, Danmark og Norge anbefales det at kvinner holder seg unna alkohol når de er gravide.

  Allmennlege Cecilie Arentz-Hansen skriver på Lommelegen.no at det ikke finnes en klar nedre grense hvor hva som er skadelig og ikke skadelig mengde av alkohol under svangerskapet. For å være på den sikre siden anbefales det at du er helt avholdende fra alkohol når du er gravid.

  I verste fall kan alkoholen skade nervesystemet som er i vekst. Selv etter små inntak av alkohol fryktes det også at forsterhjernen skades slik at psykomotoriske ferdigheter, intelligens, atferd og psykisk stabilitet blir påvirket hos barnet.

  Er det ok å ta seg et glass vin mens du er gravid? Si din mening i boksen øverst til høyre.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer