Samlivsbrudd

Er det på tide å ende forholdet?

Er ikke ting som de en gang var? Få ekspertens råd.

TRØBBEL I PARADIS: Alle par kan oppleve tøffe perioder. Men går det for lang tid uten at problemene tas tak i, kan følelsene sakte men sikkert forsvinne ut av forholdet, og da blir det langt vanskeligere å rette opp.
TRØBBEL I PARADIS: Alle par kan oppleve tøffe perioder. Men går det for lang tid uten at problemene tas tak i, kan følelsene sakte men sikkert forsvinne ut av forholdet, og da blir det langt vanskeligere å rette opp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du at forholdet ditt koster mer enn det smaker? Det er et sikkert tegn på at noe må gjøres. Og jo før, jo bedre.

Dersom du plukker opp disse signalene tidlig er det mulig å gjøre noe med det, slik at man kan få tilbake det gode parforholdet man en gang hadde.

Går det for lang tid uten at problemene tas tak i, kan følelsene sakte men sikkert forsvinne ut av forholdet, og da blir det langt vanskeligere.

Men hva kan man egentlig gjøre?

– Intimitet er viktig for å bevare nærheten og fortroligheten i et forhold, og da snakker jeg ikke bare om sex. Gi hverandre nærhet og kos, og vær engasjert i hverandre. Dersom et forhold er på kanten vil man ofte se at disse tingene er fraværende, og det bør man være bevisst på, sier forfatter, psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen til KK.no.

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Snakk sammen

– Ofte stanger man hodene mot hverandre, og da kommer man ikke så langt. Det er viktig å ta tak i de problemene som er tilstede i forholdet og gå inn for å få en åpen og konstruktiv prosess.

Sannsynligheten er stor for at mens du fokuserer på hva som irriterer deg ved din partner, gjør han det samme. Det er nemlig lett å se andres feil, men Thune anbefaler at man blir flinkere til å se på seg selv og hva du bidrar til i forholdet.

For å kunne redde forholdet må man ta et skritt tilbake og se på helheten. Still gjerne deg selv spørsmål om hva du selv kan bidra med for at dere skal få det bedre. Begge må ta sitt ansvar, forklarer han.

IRRITASJONER: Når man lever et liv med et annet menneske vil det alltid være noen ting man irriterer seg over ved partneren. Det er hvordan du håndterer denne irritasjonen som avgjør hvordan forholdet vil utvikle seg. Foto: Monkey Business - Fotolia
IRRITASJONER: Når man lever et liv med et annet menneske vil det alltid være noen ting man irriterer seg over ved partneren. Det er hvordan du håndterer denne irritasjonen som avgjør hvordan forholdet vil utvikle seg. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Mennesker er forskjellige, det vet vi. Og når man lever et liv med et annet menneske vil det alltid være noen ting man irriterer seg over ved partneren. Dette er helt normalt, men det som blir avgjørende for forholdets fremtid er hvordan man håndterer slike irritasjonsmomenter. Noen ting må man bare tolerere, mens andre ting bør man ta opp med partneren.

– Det er viktig å snakke ut om ting, men samtidig kan det være nettopp her problemet ligger for mange par. Uten god kommunikasjon kommer man ikke så langt, og dersom dette er noe man sliter med kan det være lurt å søke hjelp. Dette kan være i form av parterapi eller et samlivskurs, forklarer Thuen.

Hans beste råd for å rette opp et parforhold som er på skakke er å komme seg ut av gamle spor. Ikke gjør de samme feilene om og om igjen, men gjør en innsats for å få det bedre.

Vi har det ikke bra nok

Men hva er det egentlig som skaper problemer i forhold? Ifølge Thune kan dette være så mangt.

I noen tilfeller kan det handle om alvorlige eller svært negative ting som vold, psykisk mishandling, alkoholmisbruk eller utroskap, og i slike tilfeller er det ikke alltid så lett å redde forholdet. Kanskje er det ikke noe man ønsker å redde heller. Men i de fleste tilfeller er det ikke nødvendigvis negative ting som er årsaken.

– Hva som hovedsakelig er årsaken til samlivsbrudd har endret seg med tiden. Mens det før var et overskudd av negative ting som ødela forholdet, er det i dag heller et underskudd av positive ting som vennskap, fortrolighet og kjærlighet som er årsaken, sier samlivseksperten.

UNNGÅ KRANGLINGEN: God kommunikasjon er nøkkelen for å unngå krangling over ting som irriterer dere i hverdagen.  Foto: auremar - Fotolia
UNNGÅ KRANGLINGEN: God kommunikasjon er nøkkelen for å unngå krangling over ting som irriterer dere i hverdagen. Foto: auremar - Fotolia Vis mer

Det er altså ikke det at vi alltid har det så fælt, men bare det at vi ikke har det så bra som vi ønsker å ha det. Kanskje har vi blitt mer kravstore når det kommer til lykke, eller kanskje er vi bare mer bevisst på hva som gjør oss lykkelig. Hvem vet?

Uansett kan denne utviklingen henge sammen med at tidene har forandret seg på mange måter, og skilsmisse og brudd er ikke lenger så tabu som det en gang var.

– Terskelen for å gå er mye lavere i dag enn den var før i tiden. Men før var det et tydeligere moralsk dilemma i forbindelse med brudd, i tillegg til at kvinnen ofte var mer avhengig av mannen med tanke på økonomi. Kvinnen var jo oftere hjemmeværende, mens mannen tjente pengene, sier Thuen.

– Det er ikke så høye murer rundt dette med samlivsbrudd lenger. Vi er ikke tvunget til å holde sammen, og da blir det mye enklere å gå når vi ikke har det slik vi ønsker, legger han til.

FORTROLIGHET: Intimitet er viktig for å bevare nærheten og fortroligheten i et forhold. Vær flinke til å snakke sammen, og vis at du er engasjert i partneren din. Foto: drubig-photo - Fotolia
FORTROLIGHET: Intimitet er viktig for å bevare nærheten og fortroligheten i et forhold. Vær flinke til å snakke sammen, og vis at du er engasjert i partneren din. Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer

Utnytt tiden godt

Likestillingen har nok hatt sitt å si, og i dag kan vi heldigvis velge selv om vi har det bra nok. Samtidig var man kanskje flinkere til å sørge for å få forhold til å fungere før i tiden, siden dette ofte var et bedre valg enn å gå. 

Jo mer som står på spill, jo viktigere er det å jobbe med forholdet for å få det bra, og dette gjelder like mye i dag. Særlig for de forholdene der det er barn med i bildet.

– Har man barn må disse også tas hensyn til. Da har du et enda større ansvar for å finne ut av problemene, og man bør la et eventuelt brudd være siste utvei. Har man derimot ikke barn er det langt mer uproblematisk, sier Thuen.

Men når bør man egentlig kaste inn håndkleet?

– Det er viktig å gi det tid, men samtidig er det like viktig at du bruker denne tiden fornuftig. Du kan for eksempel gi forholdet ett år på å bli bedre, men det vil ikke automatisk bli bedre av seg selv. Man må bevisst forsøke å komme seg inn i et nytt og bedre spor der man viser hverandre tillit og omsorg, og er mer kjærlig, sier psykologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer