Utroskap

Er det riktig å fortelle om utroskap?

Hvor ærlig bør du være mot kjæresten din?

SKAL DU SI DET TIL HAM? Eller skal du droppe det? Det er spørsmålet. KK.nos samlivsekspert, psyokolog Peder Kjøs, svarer i denne artikkelen.  Foto: All Over Press
SKAL DU SI DET TIL HAM? Eller skal du droppe det? Det er spørsmålet. KK.nos samlivsekspert, psyokolog Peder Kjøs, svarer i denne artikkelen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


STEM HER

Hva ville du gjort hvis du var i samme situasjon som Anne?Vi får ikke alltid til å være så ordentlige og ryddige som vi helst vil. Det er fort gjort å gjøre feil som kan få stor betydning for parforholdet. Men noen av disse feilene får bare konsekvenser hvis partneren din vet om dem. Er det så sikkert at ærlighet alltid er det beste?

29 år gamle Anne har gjort noe hun angrer på, og spør om hva hun bør gjøre nå. Her forteller hun sin historie til KK.no:

Jeg ville ikke fortalt det
 
445 (56%)
Jeg ville fortalt det
 
350 (44%)

Klinte med en annen på byen

- Jeg har vært sammen med kjæresten min i over tre år. Det siste halvåret har han bodd i et annet land for å gjøre ferdig et jobbprosjekt. Rett før sommerferien var jeg ute på byen og jeg ble ganske full. Det endte med at jeg klinte med en annen fyr som også var ganske full og som også har kjæreste. Ingen av oss mente noe med det eller ville at det skulle skje, og begge angrer fælt.

LES OGSÅ: Hvor går grensen for utroskap?

Husker ingenting av det som skjedde

- Vennene mine sier at jeg var så full at jeg innbilte meg at det var kjæresten min jeg kysset, og selv husker jeg ingenting av det som skjedde. Jeg kan ikke fatte at jeg kunne gjøre noe sånt, jeg vil jo aldri være utro mot kjæresten min. Nå har jeg forferdelig dårlig samvittighet og føler at jeg har ødelagt alt vi hadde sammen, selv om jeg aldri ville at dette skulle skje. Jeg har ikke turt å fortelle noe til kjæresten min, siden vi har et langdistanseforhold akkurat nå. Da er tillit viktig og jeg er redd for at han ikke vil forstå og ikke vil stole på meg... Jeg er redd for å miste ham på grunn av noe som ikke betydde noen ting for meg. Jeg har ikke drukket eller vært ute på byen siden dette skjedde for jeg vil aldri at det skal gjenta seg. Men følelsen av dårlig samvittighet og at jeg har sviktet han og gjort noe så stygt er uutholdelig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Burde jeg fortelle ham det for å lette på dårlig samvittighet, eller prøve å legge det bak meg? Er det egoistisk å skjule dette for ham? Jeg føler meg så råtten og falsk!

LES OGSÅ: Slike kvinner er mest utro

SE SVARET FRA PSYKOLOG PEDER KJØS:

Hvor alvorlig er det?

Jeg skjønner godt at du angrer og bekymrer deg. Du har gått over en grense og brutt noe av tilliten mellom deg og kjæresten, og nå er du redd for konsekvensene. Men kanskje det du har gjort ikke trenger å få så store konsekvenser.

Når man er utro, eller kanskje bare nesten eller i en veldig mild form, slik du har gjort, er det viktig å tenke nøye over hva det som har skjedd betyr. Gjorde du dette fordi du egentlig er misfornøyd med forholdet? Ønsker du deg noe annet, eller føler du deg egentlig ikke så dypt forpliktet? I så fall er det riktigst å ta ordentlig stilling til forholdet og bestemme seg. Vil du satse eller ikke? Hvis ikke, er det en ærlig sak å bryte ut. Det er i lengden bedre både for partneren og deg selv.

Var det en liten svikt, noe som skjedde der og da, men som egentlig ikke sier noe om hva forholdet ditt betyr for deg? Det er lett å være strengt moralsk i teorien, men i den virkelige verden skjer det jo faktisk mange ting som ikke skulle skjedd, uten at det trenger å bety at hele forholdet må revurderes. Man gjorde noe dumt, man angrer, men det er tross alt ikke verdens undergang.

En tøff lærepenge

Slik jeg leser brevet ditt tenker jeg at det du gjorde var litt tilfeldig og ikke stikker så dypt. Du hadde vært lenge borte fra ham, du var full, du ga etter for en impuls. Og du gikk tross alt ikke så veldig langt. Når du antyder at du nesten innbilte deg at det var kjæresten din du klinte med, tenker jeg vel at dette blir en slags unnskyldning du bruker for deg selv, men det er ikke så rart om du gjør det. Poenget ditt er uansett at det du gjorde ikke betydde så mye. Det er kjæresten din du elsker. Hvis det som skjedde har betydd noe, er vel betydningen mest av alt at det har blitt enda mer tydelig for deg hvor dype følelser du har for kjæresten din. Du har fått deg en tøff lærepenge, og kommer nok til å tenke deg om en annen gang.

Så hva skal du da gjøre?

Kan gjøre mer skade enn nytte

Jeg tror at det kan gjøre mer skade enn nytte å fortelle om dette til kjæresten din. Han kommer helt sikkert til bli lei seg og kanskje utrygg på om du er trofast. Men det virker ikke som om han har noen grunn til å være utrygg nå. Da har jeg vanskelig for å se at det kan komme noe særlig positivt for ham ut av at du forteller. Hva skal han egentlig få ut av å vite dette? Hva med deg selv, ville du likt best å vite noe sånt, eller ville du foretrekke at han holdt det for seg selv og håndterte det uten at du trengte å bekymre deg? Det er mye vanligere enn du kanskje tror at partnere har noen små hemmeligheter for hverandre. Å ha tillit til hverandre betyr ikke å vite absolutt alt om hverandre, men å stole på at man får vite det som er viktig.

Men det er ikke sikkert at det er så helt enkelt å holde historien for deg selv.

Vil han merke det?

Det kan bli vrient hvis samvittigheten gnager deg så mye at du ikke klarer å slappe av og være deg selv sammen med ham. Hvis du plutselig blir ”rar” sammen med ham, kommer han til å lure, og kanskje fantasere om noe langt verre enn det som har skjedd. I så fall er det best at du forteller. Da vet han hva han har å forholde seg til, og kan ta valgene sine ut fra det. Hvis du må fortelle, så gjør det når dere er sammen, ikke over telefon eller nettet. Hvis dere er sammen kan han lettere se og høre på deg hvordan dette er for deg, og du får bedre mulighet til å svare ordentlig på reaksjonene hans.

LES OGSÅ: Derfor er menn utro

Vil de andre holde tett?

Historien din er litt ekstra komplisert fordi du ikke er helt alene om hemmeligheten din. Det var flere som så hva du gjorde, og dermed er du også avhengig av at de holder tett. Hvis han får vite om det gjennom en annen har han god grunn til å føle seg lurt og ydmyket. Her har jeg ikke noe bedre råd enn at du eventuelt må ta den krisa hvis den kommer. Hvis han får høre noe, må du bare innrømme alt. Prøv å forklare ham hvorfor du ikke ville gjøre ham urolig med å fortelle om en hendelse som du har lagt bak deg og som ikke har noe å si for forholdet ditt til ham. Så får vi bare håpe at han er moden og forståelsesfull nok til å godta at du ikke alltid klarer å være så perfekt som du helst ville ha vært.

LES OGSÅ: Når venninnen din elsker en Tiger

Vil du lese flere spørsmål og svar fra Peder? Sjekk det siste nettmøtet hans ved å klikke her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer