Nakke

Er det skadelig å «knekke» leddene?

Hva kommer lyden av, har det noen effekt, og bør man egentlig slutte - få svarene her!

KNEKKE OPP: Det å knekke opp fingerledd, eller nakke, lager ofte en merkelig "poppete" lyd. Men er det så skadelig som noen hevder? Foto: Adéle C. Blystad
KNEKKE OPP: Det å knekke opp fingerledd, eller nakke, lager ofte en merkelig "poppete" lyd. Men er det så skadelig som noen hevder? Foto: Adéle C. Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Knekk» sier det i nakken når du bøyer hodet til venstre. «Knepp», sier knærne når du setter deg ned på huk. Og hvis noen drar deg i ringfingeren, kommer et høyt smell.

Knekkelyder i leddene er det mange av oss som har. Noen synes det er ekkelt, andre føler at det gjør godt å stadig «knekke opp» disse leddene.

Er du en av dem som har for vane (eller uvane) å knekke opp fingre, nakke og andre kroppsdeler, har du garantert fått høre at det ikke er bra. Ja, noen har kanskje til og med sagt at du risikerer å få leddgikt, dersom du fortsetter å dra fingrene dine ut av ledd.

Spørsmålet er hva denne knekkelyden i leddene egentlig kommer av, og om det faktisk er skadelig å drive med dette?


Gass lager lyden

Det kan høres ut som om det er selve leddene som knepper til, altså bein mot bein, men det er faktisk gassbobler i væsken som befinner seg inni leddene som lager lyden.

Leddvæsken inneholder nemlig også nitrogen og karbondioksid, og når disse gassene blir satt under press - noe som skjer når du brått beveger leddet - forsvinner gassen fra leddvæsken, og det er dette som lager den karakteristiske lyden.

Det er lett å tenke at leddene blir mindre stive om du gjør brå bevegelser som får fram knekkelyden, men siden lyden kommer fra gass i leddvæsken har den altså ingen effekt i seg selv.

For selv om kiropraktoren også kan få fram knekke- og knaselyder når han/hun behandler nakken eller ryggen din, så er heller ikke disse lydene annet enn gass som smeller.

Bevegelsene leddene blir utsatt for - det kalles manipulering av ledd på fagspråket - er ikke avhengig av denne lyden for å ha effekt. Knekkelydene er i så måte bare en bieffekt.

LES OGSÅ: Slik får du bukt med stiv nakke

STIV NAKKE: Massasje kan løsne opp stiv nakke- eller ryggmuskulatur, men sitter problemet i leddene er en kiropraktortime bedre. Foto: Colourbox
STIV NAKKE: Massasje kan løsne opp stiv nakke- eller ryggmuskulatur, men sitter problemet i leddene er en kiropraktortime bedre. Foto: Colourbox Vis mer

Skadelig knekking?

Er det skadelig å knekke opp leddene? De lærde strides.

I en artikkel hos Huffington Post kommer det fram at det å knekke opp nakken i sjeldne tilfeller kan lage skader på den viktige blodåren som frakter blod opp til hjernen, noe som faktisk kan føre til slag. Men dette gjelder helst eldre, som er stivere i nakken og har skjørere blodårer.

Stephen Perle er kiropraktor og professor i kliniske studier ved University of Bridgeport i USA, og forsker på forholdet mellom leddmanipulering og slag. Han mener risikoen for at du ødelegger blodåren i nakken og får slag er veldig liten, og at leddmanipulering faktisk kan redusere følelsen av smerter i nakke og/eller rygg.

- Å manipulere ryggsøylen stimulerer områder i hjernen som blokkerer smerte, endrer funksjonen til musklene som støtter ryggsøylen og endrer fleksibiliteten i ryggsøylen. Trening kan hjelpe å løsne muskler, og det finnes andre behandlinger mot smerte, men når det gjelder ryggradens fleksibilitet er leddmanipulasjon en unik behandlingsmetode, sa han til Huffington Post.

Merk deg at når denne professoren snakker om manipulering av ledd, snakker han om knekkingen du får fra en kiropraktor, ikke knekkingen du gjør selv.


LES OGSÅ: Vondt i ryggen? Sjekk om veska er synderen

Greit å knekke selv?

Hva så om du liker å knekke leddene selv? Er det dumt?

Ifølge Vibeke Koren, osteopat og fysioterapeut ved Stavanger Idrettsklinikk, er det ikke slik at leddknekking sliter på leddene, men det har heller ingen nyttig effekt for leddene, så slik sett kan du like gjerne la være.

Les mer på deres nettside.

Har du problemer med stive ledd, bør du uansett gå til lege og sjekke det ut. Knekkingen du gjør selv vil ikke utbedre dette.

LES OGSÅ: Stiv i muskulaturen? Prøv selvmassasje
GASS LAGER LYDENE: Det er faktisk gassbobler i væsken som befinner seg inni leddene som lager "poppelyden" når du knekker leddene dine. Foto: Getty Images/iStockphoto
GASS LAGER LYDENE: Det er faktisk gassbobler i væsken som befinner seg inni leddene som lager "poppelyden" når du knekker leddene dine. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer