ER BILLIG LIKE BRA? Svaret er ja. På apoteket kan du bli tilbudt en rimeligere medisin, som faktisk kan spare deg og samfunnet for penger.  Foto: PHILETDOM - Fotolia
ER BILLIG LIKE BRA? Svaret er ja. På apoteket kan du bli tilbudt en rimeligere medisin, som faktisk kan spare deg og samfunnet for penger. Foto: PHILETDOM - Fotolia Vis mer

Billigere Medisin

Er det trygt å velge billigere resept-medisiner?

Mange får spørsmål om de vil bytte til rimeligere merker på apoteket.

KK.NO: «Vil du ha et annet merke av medisinen - den inneholder det samme, men er billigere?»

Har du fått dette spørsmålet på apoteket noen gang? Kanskje da du skulle hente ut en antibiotikakur, eller en annen medisin på blå resept?

Da har du sikkert også lurt på om det faktisk er helt trygt å velge det rimeligere alternativet - noe som er fristende med en slumpen lommebok.

LES OGSÅ: Alvorlige sykdommer du kan arve

Originalprodusenten har patent i kun 10 år

Vel, svaret er at det er trygt å velge det rimeligere alternativet - selv om pakningen, prisen og tablettene kan se annerledes ut.

Men hvorfor, lurer du kanskje på?

- Legemiddelprising er sammensatt, sier John Olaf Næsheim, bedriftslege i Stamina og tidligere fastlege. Han forklarer at det er kostbart å utvikle et legemiddel, og at de skal gjennom flere faser med studier og godkjenning før det eventuelt kan sendes på markedet.

- For å sikre inntjening av disse kostnadene får legemiddelselskapet 10 års patent på produktene, forteller legen.

PATENT I 10 ÅR: Originalprodusenten har patent i 10 år, men etter dette er det fritt frem for andre å lage kopier. Disse inneholder de samme virkestoffene, men kan ha forskjellige hjelpestoffer. Dersom du har allergier, kan legen din reservere deg mot å bytte. Foto: Johan Larson - Fotolia
PATENT I 10 ÅR: Originalprodusenten har patent i 10 år, men etter dette er det fritt frem for andre å lage kopier. Disse inneholder de samme virkestoffene, men kan ha forskjellige hjelpestoffer. Dersom du har allergier, kan legen din reservere deg mot å bytte. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer

Etter ti år står det imidlertid fritt frem for å lage kopier - som er det du blir tilbudt som et rimeligere alternativ på apoteket. Årsaken til at de er billigere er ganske enkelt at de kan produseres uten de samme kostbare rundene med studier og godkjenning.

I tillegg er det kostnadsbesparende - på flere hold. 

- Alle blå resepter dekkes av Helfo (jour.anm: helseøkonomiforvaltningen). Når medisiner på blå resept er billigere sparer Helfo penger. Apotekene gjør derfor en viktig jobb for fellesskapet, sier Næsheim.

Medisinbyttet i apoteket ble innført i 2001, og Legemiddelverket.no skriver at det frigjør ressurser for mer enn to milliarder kroner i året, som kan brukes til andre helseformål.

Og det er altså trygt, for de MÅ inneholde de samme viktige stoffene.

- For at kopipreparatet skal bli godkjent må det aktive stoffet (virkestoffet) være identisk med originalen. Det er derfor trygt å velge et billigere alternativ, sier Næsheim.

Hilde Ljones Wetting, førsteamenuensis ved Institutt for farmasi ved Norges Arktiske Universitet (UIT), kan fortelle at alle legemidler inneholder minst ett aktivt virkestoff.

- Det er virkestoffet som gir effekt av et legemiddel. Byttbare legemidler har alltid samme virkestoff - i samme mengde, men kan komme fra ulike produsenter, forteller hun.

LES OGSÅ: Gynekologtabbene du bør unngå

Legen kan reservere deg mot bytte

Næsheim forklarer at det likevel kan være slik at tablettene ser annerledes ut.

- Det brukes andre hjelpestoffer (jour.anm: det som binder tabletten sammen), som betyr at den kan se annerledes ut - både i form og størrelse. Noen har oppgitt at de reagert med allergi på kopipreparatet - vi tror da at det er hjelpestoffene de ragerer på.

Et eksempel på dette er for eksempel at én produsent bruker maisstivelse som hjelpestoff, mens det andre preparatet bruker laktose - som noen kan reagere på.

Dersom du har allergier, eller det er andre viktige, individuelle, medisinske grunner til det, kan imidlertid legen din reservere mot bruk av andre medisiner enn det som er skrevet ut, skriver Legemiddelverket.no.

Den nye konkurrenten må i tillegg kunne vise i vitenskapelige studier at «kopien» er bioekvivalent til originalen - altså at den har den samme medisinske effekten.

KAN SE FORSKJELLIG: Det er imidlertid viktig å merke seg at medisinen kan ha et annet navn, pakning, størrelse eller farge. For at du ikke skal begynne å blant, er det derfor viktig at du spør legen din hvis du er usikker på noe. Foto: whitestorm - Fotolia
KAN SE FORSKJELLIG: Det er imidlertid viktig å merke seg at medisinen kan ha et annet navn, pakning, størrelse eller farge. For at du ikke skal begynne å blant, er det derfor viktig at du spør legen din hvis du er usikker på noe. Foto: whitestorm - Fotolia Vis mer

- Kriteriene som må være oppfylt for at produsenten skal få markedsføringstillatelse er satt av Statens Legemiddelverk, og på bakgrunn av dokumentasjonen må de søke om tillatelse i Norge, forklarer forskningsgruppen IPSUM (identification and prevention of suboptimal use on medications) ved UIT.

Forskningsgruppen består av førsteamanuensis Beate Garcia, førsteamanuensis Kjell H. Halvorsen, førsteamanuensis Marit Waaseth og førsteamanuensis Lars Småbrekke.

LES OGSÅ: Alvorlige sykdommer du kan arve

Hvilke medisiner gjelder det for?

Det finnes imidlertid mange ulike medisiner, så hvilke er det egentlig dette gjelder for?

- Det gjelder for alle typer medikament - både reseptfrie og reseptbelagt. Alt fra Paracet og Ibux, til antibiotika, blodtrykkstabletter og diabetesmedisiner, forteller Næsheim.

Statens legemiddelverk distribuerer lister til landets apotek over medisiner som er byttbare, og garanterer for at legemidlene på listen har samme medisinske virkning og er like gode. Oppdatert liste fra 1. januar 2015, kan du finne her.

- Når det gjelder medikamenter på hvit resept står du fritt til å velge mellom original og kopi. Ved medikamenter på blå resept får du dekket det billigste alternativet, men må selv betale mellomlegget til originalen, hvis du ønsker det, sier legen.

- Kopimedisinene tilfredsstiller de samme strenge krav til kvalitet som andre legemidler, og man kan føle seg trygg på å bytte i forhold til virkning av legemidlene, forteller førsteamanuensis Hilde Ljones Wetting.

- Hensikten med medisinbyttet er at verken du eller folketrygden skal betale mer enn nødvendig for behandling, når legemiddelet ikke lenger er patentbeskyttet, sier hun.

DU VELGER: - Når det gjelder medikamenter på hvit resept står du fritt til å velge mellom original og kopi. Ved medikamenter på blå resept får du dekket det billigste alternativet, men må selv betale mellomlegget til orginalen, hvis du ønsker det, sier lege, John Olaf Næsheim. Foto: Tyler Olson - Fotolia
DU VELGER: - Når det gjelder medikamenter på hvit resept står du fritt til å velge mellom original og kopi. Ved medikamenter på blå resept får du dekket det billigste alternativet, men må selv betale mellomlegget til orginalen, hvis du ønsker det, sier lege, John Olaf Næsheim. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer

Siden medisinene kan endre navn og pakning, er det imidlertid lurt å spørre legen eller på apoteket, dersom det er noe du lurer på.

- En utfordring er at pasientene må forholde seg til at legemidlene kan endre navn og utseende - noe som kan øke risikoen for feilbruk. Legene og apotekene har derfor en viktig jobb i å gi god nok informasjon for å sikre riktig legemiddelbruk, sier Wetting.

LES OGSÅ: Bedre helse på 60 sekunder

Gode råd for riktig medisinbruk:

(Kilde: Legemiddelverket.no)

  • Be fastlegen din skrive ut en liste over medisiner du bruker. Den skal vise hvilke virkestoff som er i medisinen.
  • Sjekk om medisinen skal erstatte en medisin du har brukt tidligere – eller om den skal brukes i tillegg.
  • Spør apoteket, legen eller hjemmesykepleien dersom du er i tvil om hvordan du skal bruke medisinene dine.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: