Brokkoli og blomkål er ferdig i en fei og beholder både fargen og smaken. Foto: Per Ervland
Brokkoli og blomkål er ferdig i en fei og beholder både fargen og smaken. Foto: Per Ervland
Mat

Er dette en bakteriefest?

Den er blitt kalt den største kjøkkennyheten siden oppvaskmaskinen, men virker den?

Navnet er Quooker– og den gir deg kokende vann rett fra krana.

Hva med bakteriene?

Naturligvis er skepsisen til slike innretninger stor, og de første spørsmålene Rickard Wutzler i Quooker Sverige alltid får dreier seg om bakterier og barnesikring.

Så hva med bakteriene? Er det ikke sånn at man ikke skal bruke varmt vann nettopp på grunn av ulumskheter som skjuler seg i vannet?

– Vannet holder 110 grader i tanken og det er ingen bakterier som overlever i sånne omgivelser, forteller Wutzler.

Han bedyrer at det kokende vannet fra denne krana er det reneste vannet du kan få.

Se videodemonstrasjon lenger ned i saken.

– Perfekt i det moderne kjøkken

– Vi er blitt veldig glade i den, sier matstylist Ann Kristin Wang. Kollega Hanne Buxrud nikker og er enig.

De to har jobbet med sin Quooker i cirka to måneder nå, og finner stadig nye måter å bruke den på.

– Vi bruker den hele tida, og den passer perfekt inn i det moderne kjøkken, hvor ting ikke skal være ihjelkokt, sier Wang.

Buxrud lovpriser Quookers evne til å få fram det beste i råvarene, både når det gjelder smak og farge.

– Du vet jo hvor fint det er med knallgrønn brokkoli, istedenfor den brune og ihjelkokte du sikkert har opplevd, sier hun.

– Det er genialt til alle som tar bilder av mat. Fargene blir helt fantastiske, forteller Buxrud.

Selvsagt er det fint at matstylister og bloggere nyter godt av dette kjøkkenutstyret, men hva med nytteverdien for de av oss som elsker å spise maten?

Tre retter og dessert rett fra krana

Joda, du kan faktisk spise maten også.

På demonstrasjonen av Quooker får KK.no's utsendte servert hjemmelaget chai, tre retter, dessert og kaffe.

Se bilder fra presentasjonen her:


 hanne Buxrud og Ann Kristin Wang serverer Quooker-kokt asparges til forrett. Foto: Per Ervland hanne Buxrud og Ann Kristin Wang serverer Quooker-kokt asparges til forrett. Foto: Per Ervland  Sprøtt, grønt, sunt og godt. Foto: Per Ervland Sprøtt, grønt, sunt og godt. Foto: Per Ervland  Brokkoli og blomkål er ferdig i en fei og beholder både fargen og smaken. Foto: Per Ervland Brokkoli og blomkål er ferdig i en fei og beholder både fargen og smaken. Foto: Per Ervland  Ann Kristin Wang kutter opp tomatene, som er flådd etter et kjapt bad i kokende vann rett fra krana. Foto: Per Ervland Ann Kristin Wang kutter opp tomatene, som er flådd etter et kjapt bad i kokende vann rett fra krana. Foto: Per Ervland  Dressingen har fått forvellet hvitløk i seg og er klar til å helles over couscous- og quinoa-salaten. Foto: Per Ervland Dressingen har fått forvellet hvitløk i seg og er klar til å helles over couscous- og quinoa-salaten. Foto: Per Ervland  Snakk om ferske, flotte råvarer. Foto: Per Ervland Snakk om ferske, flotte råvarer. Foto: Per Ervland  Nok mat til alle, det er helt sikkert. Foto: Per Ervland Nok mat til alle, det er helt sikkert. Foto: Per Ervland  Fersk laks på et fat, kokende vann rett fra springen. Vips, middag! Foto: Per Ervland Fersk laks på et fat, kokende vann rett fra springen. Vips, middag! Foto: Per Ervland  Litt pepper må til... Foto: Per Ervland Litt pepper må til... Foto: Per Ervland  ... og god olivenolje. Foto: Per Ervland ... og god olivenolje. Foto: Per Ervland  Hanne Buxrud angrer på at hun ikke installerte en Quooker hjemme da hun pusset opp kjøkkenet. Foto: Per Ervland Hanne Buxrud angrer på at hun ikke installerte en Quooker hjemme da hun pusset opp kjøkkenet. Foto: Per Ervland  Ann Kristin Wang er en mye større fan av Quooker enn hun er av rå løk. Nå forveller hun løken kjapt før hun putter den i salaten. Perfekt! Foto: Per Ervland Ann Kristin Wang er en mye større fan av Quooker enn hun er av rå løk. Nå forveller hun løken kjapt før hun putter den i salaten. Perfekt! Foto: Per Ervland  Gnocchi med fersk tomatsaus. Foto: Per Ervland Gnocchi med fersk tomatsaus. Foto: Per Ervland  Rickard Wutzler demonstrerer hvordan man kan dra hånda under det kokende vannet uten å skade seg. Foto: Per Ervland Rickard Wutzler demonstrerer hvordan man kan dra hånda under det kokende vannet uten å skade seg. Foto: Per Ervland  – Det eneste du bruker mer enn en Quooker på kjøkkenet, er kjøleskapet, sier Rickard Wutzler. Foto: Per Ervland – Det eneste du bruker mer enn en Quooker på kjøkkenet, er kjøleskapet, sier Rickard Wutzler. Foto: Per Ervland  Nå vil han gjøre dagens luksusprodukt til morgendagens standard. Også i Norge. Foto: Per Ervland Nå vil han gjøre dagens luksusprodukt til morgendagens standard. Også i Norge. Foto: Per Ervland  Skal det være litt te? Foto: Per Ervland Skal det være litt te? Foto: Per Ervland  Sånn ser den ut – Quooker til høyre. Foto: Per Ervland Sånn ser den ut – Quooker til høyre. Foto: Per Ervland  Den har barnesikring og et lys som viser når vannet er ferdig varmet opp. Foto: Per Ervland Den har barnesikring og et lys som viser når vannet er ferdig varmet opp. Foto: Per Ervland





Hanne Buxrud og Ann Kristin Wang har forberedt en chai latte, og den varmer godt etter å ha smakt på sur vind og høstens aller første snøfnugg i hovedstaden.

Til forrett steames ferske asparges i en fei. De tjukke, sprø grønnsakene ligger i en plastboks og føres under Quookeren. Det damper godt i det det kokende vannet kommer ut av krana og dekker aspargesen. I løpet av et par minutter helles grønnsakene over i et dørslag før de får en dusj av kaldt vann.

– Når du skyller dem i kaldt vann stopper du kokeprosessen og får fram fargen på grønnsakene, sier Wang.

Fargen er intens og grønn, og aspargesen er akkurat passe sprø. Med en klassisk vinaigraitte og litt parmesan utgjør de Quooker-kokte grønnsakene en perfekt forrett. Det hele tok under fem minutter.

Deretter følger en frisk og næringsrik couscous- og quinoa-salat med blant annet selleri, agurk, brokkoli, blomkål og gulrøtter. Oppå salaten ligger et stykke laks, tilberedt med Quooker, selvsagt.

Også denne retten er gjort i en fei og opptrer som en real smaksbombe i munnen.

Buxrud og Wang har også laget gnocchi, italienske potetballer med en lett, pastalignende konsistens. Disse toppes med en tomatsalsa – tomatene får et par minutter i varmt vann (gjett hvor fra!), og hvitløken varmebehandles i vann fra springen for å få fram sødmen.

– Jeg gjør dette med løk også, sier Wang.

– Jeg er ikke så innmari glad i rå løk, så jeg pleier ofte å forvelle den med Quooker. Det er helt perfekt i salater, sier hun.

Til dessert får vi pærer som har ligget og godgjort seg i en lake av sitronsaft, sukker og vann. Toppet med litt vaniljeis og sjokolade, som er smeltet over et vannbad med vann fra... ja, du gjettet riktig.

Kaffe? Te? Det er klart før vi rekker å si «Ja, takk!».

Kjapt og sunt

Ikke bare er det finere og bedre når grønnsakene ser og smaker bedre, det er sunnere også.

Selvfølgelig trenger du ikke å koke ihjel grønnsakene selv om du bruker den tradisjonelle kjelen, men siden vannet fra Quooker allerede er kokende og damper når du heller det over grønnsakene, trenger du mindre av det.

Du har kanskje opplevd å komme hjem fra jobb med en desperat følelse av sult?

Quooker gjør kokeprosessen raskere og mer effektiv, og da er det naturlig å anta at du går for ferske grønnsaker litt oftere.

LES OGSÅ: Må du spise frukt?

Du får en steam-effekt uten å måtte vente på at vannet koker opp. Det går derfor kjappere og du bevarer flere av næringsstoffene.

Du kan faktisk få perfekt steamede asparges kjappere enn du kan si Grandiosa. Vel, nesten...

Hanne Buxrud har den ikke hjemme på sitt eget kjøkken.

– Jeg hadde muligheten, men valgte å droppe det. Det angrer jeg veldig på nå, sier hun til KK.no.

Barnesikring

Hvert år skjer det tusenvis av skåldingsulykker, og mange av disse involverer små barn.

– Dette er den sikreste måten å koke vann på, sier Wutzler og forklarer hvordan barnesikringen virker: Du må presse krana ned og vri for å få på vannet.

– Og så kommer det såpass mye lyd og damp at hvis et barn skulle klare å få på krana, vil de ha nok tid til å bli redde og reagere før det kokende vannet kommer, sier han.

Quooker er dessuten fastmontert i benkeplata, så den kan ikke veltes slik en vannkoker eller kjele kan.

Et mylder av muligheter

10.000 kroner er mye penger å skulle ut med for å effektivisere kaffe- og te-lagingen, men du kan altså bruke det til mye, mye mer. Du kan lage hele måltider, fra forrett til dessert.

Fotograf Per Ervland forteller at han har smakt tynnskåret kylling tilberedt med Quooker, så på matfronten er det meste mulig.

I tillegg er det kokende vannet ypperlig til desinfisering av alt fra skjærefjøler til tåteflasker eller til å fjerne stearin fra lysestaken.

Rickard Wutzler i Quooker forteller om en kar som rengjorde de skitne skoene sine under det kokende springvannet, og Wutzler har prøvd dette selv.

Se for deg fersk pasta kokt i et dørslag, flådde tomater i en fei, steriliserte glass klare til sylting og skåldede mandler til julebaksten eller gløggen.

Eller har du kanskje planer om å begynne å koke bananskallet for å få mest mulig ut av frukten?

Bruk det til å varme tallerkener eller krus, eller til å vaske kniven mellom kutting av kylling og grønnsaker. Slik forhindrer du E.coli-smitte uten at det tar deg masse tid og krefter.

Se en videodemonstrasjon av Quooker her:


[obj:media:8060]



Slik funker den

  • Quooker finnes i fire forskjellige modeller med seks ulike finisher. Du får den med 3-, 7- eller 11-literstank.
  • Den installeres enkelt av en rørlegger og krever bare en kontakt og litt plass under benken.
  • Den har barnesikring og er mye tryggere enn en løs vannkoker eller kjele. Det er den sikreste måten å få varmt vann på.
  • Siden den skaper mye damp når den skrus på, blir vannstrålen såpass porøs at du kan føre hånda under strålen uten å få brannskader.
  • Vannet i tanken holder 110 grader hele tiden og varmes opp til 130 grader når du skrur på krana.
  • Vannet er alltid rent – ingen bakterier overlever ved 110 grader.
  • Den er meget energieffektiv og bruker lite strøm, 10 watt i timen, som er omtrent halvparten av et vanlig spotlys du kanskje har på kjøkkenet fra før.
  • Hvis du tømmer tanken helt, tar det bare 8-10 minutter å varme opp igjen vann til 110 grader.
  • Du finner den hos de fleste kjøkkenforhandlere og den koster ca. 10.000 kroner for en standardmodell.
  • Les mer på Quookers norske hjemmeside
















Til forsiden