Helse & Livsstil

Er dette orgasme?

Det føles ikke likt for alle. KKs ekspert utdyper mysteriet.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har nylig fått en ny partner som jeg har veldig tilfredsstillende sex med. Jeg onanerer selv, men har kanskje et lite tabu forhold til sex generelt, og synes det er vanskelig og snakke om det.

Alt jeg har lest om orgasme, og hvordan det skal kjennes, stemmer ikke helt med hvordan jeg kjenner det.
Er det nødvendigvis slik at man må kjenne muskelsammentrekninger? Alle muskler i magen strammes alltid, og jeg får en følelse av at jeg er utenfor kroppen min på et vis.

 • Orgasme-oppskriften
 • Ja, vi faker

 • Mesteparten av følelsen jeg har er i hodet og ikke underlivet. Det er selvfølgelig en helt fantastisk følelse, men ut i fra hva alle andre sier, så er jo ikke akkurat likt. Og alle sier at du vet når du har fått en orgasme…

  Jeg er faktisk ikke helt sikker. Uansett hvor mye jeg jobber og sliter for det, så skjer ikke det alle beskriver som en orgasme.
  Så mitt spørsmål er, hva tror du, kan det jeg føler klassifiseres som en orgasme eller ikke?
  Kristin

  Svar: Det er vanskelig å beskrive følelser og kroppslige opplevelser. Språket vårt blir alltid indirekte, vi bruker bilder og sammenligninger for å fange noe som i bunn og grunn ikke helt lar seg fange.
  Særlig når det gjelder sex brukes det jo også gjerne enten et blomstrete, fargerikt språk, eller et kjølig og medisinsk.

  Det er din opplevelse

  «Muskelsammentrekninger» høres ikke så deilig ut, mens «fyrverkeri» er veldig lite presist og får oss til å lure på om vi egentlig har opplevd det samme. Siden språket er så indirekte og opplevelsen så personlig og privat er det lett å bli usikker, slik du har blitt. Men kanskje er det et blindspor å bli alt for opptatt av om din egen opplevelse ligner andres beskrivelse av sin.
  Du sier at det er en fantastisk følelse og at du nærmest er utenfor kroppen – for meg høres det ut som om du er ganske fornøyd, selv om andre beskriver sine orgasmer på andre måter.

  Den lille død?

  En annen ting som gjør sammenligning litt komplisert er at orgasmer kan være veldig forskjellige. På fransk kalles orgasme «la petite morte» – «den lille død». Noen føler det vel slik, men mange har en mye mindre intens opplevelse enn dette.

  De fleste kvinner har langt sterkere orgasmer når de er svært opphisset og har hatt et langt forspill, eller får sterkere orgasmer når de onanerer enn når de har sex med en partner – eller omvendt.
  Variasjonen er så stor både fra gang til gang og fra kvinne til kvinne at det blir vanskelig å si hva som er normalt, hva du kan forvente, og i alle fall hvordan orgasmen «bør» være.

  Legg bort skepsisen

  Prøv å nyte den opplevelsen du har, og ikke tenk for mye eller se det hele for mye fra utsiden. Hvis du går for mye inn i rollen som en skeptisk observatør når du har sex, vil dette kunne gjøre det vanskelig å få orgasme i det hele tatt.

  Peder Kjøs
  Psykolog og samlivsekspert
  peder@kk.no

  LES OGSÅ:
 • Orgasme kan gi hodepine
 • Kan han fake orgasme?
 • Han får ikke orgasme
 • Når han ikke får orgasme

 • Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer