Helse

Er du alltid kald på føttene?

Det kan være et tegn på dårlig blodsirkulasjon eller sykdom.

KALDE FØTTER = VARSELSIGNAL: Det er ikke bare den kalde vinteren som gjør at du fryser på beina. Noen plages med dette hele året, og da ligger det ofte noe mer bak. Foto: ASK-Fotografie - Fotolia
KALDE FØTTER = VARSELSIGNAL: Det er ikke bare den kalde vinteren som gjør at du fryser på beina. Noen plages med dette hele året, og da ligger det ofte noe mer bak. Foto: ASK-Fotografie - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
På vinteren er det fort gjort å fryse hvis man ikke kler seg godt. Og tråkker du barbeint over det iskalde soveromsgulvet på morgenen, eller valser gjennom snøen med dårlige sko, er det fort gjort å bli kald på føttene.Men noen har kalde føtter uansett hvor mange lag med ullsokker de bruker. Sånn skal det jo ikke være. Faktisk kan det være et tegn på at det er noe annet som er galt.Ifølge overlege Knut E. Kjørstad ved Hjerte-, lunge- og karkirurgiskavdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge, kan kalde føtter ha mange ulike årsaker. Men det er heller ikke uvanlig at man ikke finner noen spesifikk årsak til plagene– Hvis man er mer eller mindre konstant plaget med kalde føtter, er det god grunn til å ta det opp med fastlegen. Han eller hun kan oftest raskt avklare om dette er noe som må utredes nærmere, sier han til KK.no.Det er likevel noen sykdommer eller skader som man vet kan forårsake kalde føtter. Her er en oversikt.

Perifer karsykdom

En av de mest vanlige årsakene er perifer karsykdom. Dette er når blodårene som fører blod, til for eksempel beina, blir helt eller delvis blokkert. Også kjent som åreforkalkning for de fleste.– Det er en aldringsprosess som hos noen går raskt, mens den hos andre aldri gir symptomer. Pulsårene til bena blir gradvis trangere på innsiden, og gir redusert blodforsyning. Røyking er den viktigste årsaken til sykdommen, men arv, fysisk aktivitet og kosthold har også betydning, forteller Kjørstad.Det finnes medisiner som kan bremse denne sykdomsutviklingen, men det fjerner dessverre ikke påleiringene på innsiden av årene.

Diabetes

Har du diabetes skal du ikke se bort i fra at dine kalde føtter skyldes nettopp dette.– Diabetes over tid skader i de tynne hårrørsårene i huden, og særlig dersom man har stor variasjon i blodsukkernivået. Dette arter seg som dårligere blodforsyning, og nedsatt hudtemperatur, forteller han.

Frostskader

Har du blitt skikkelig frossen på bena én gang, kan det fort bli en vane.– Selv moderat forfrysning av føtter og tær kan gi permanente plager. I noen tilfeller merker man det bare i kaldt vær, mens noen er konstant kalde på føttene, sier han.

Raynauds fenomen

Dette er en lidelse som forårsaker misfarging av fingre eller tær, og blir derfor noen ganger kalt «likfingre». – Dette kan man ha både i fingre og tær, og skyldes spasmer i arterieveggen. Raynauds fenomen ses av og til som en følgetilstand ved reumatologiske sykdommer, men kan også opptre isolert. Anfallene utløses gjerne av kuldeeksponering, røyking og psykisk stress, forteller Kjørstad.Her kan man se fargeforandringer i huden fra hvitt, via blått til rødt. Og dette fargespillet er altså et uttrykk for innsnevring, og deretter åpning, av blodårene.LES OGSÅ: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Hypothyreoidisme

Et vanskelig ord for de fleste av oss, men her snakker vi altså om lavt stoffskifte. – Svikt i skjoldbruskkjertelen gir mange ulike symptomer som uttrykk for lavt stoffskifte. Det kan være generell slapphetsfølelse, depresjon, treg mage, muskelkramper, vektøkning og en generell kuldeintoleranse. Man fryser lett, og huden på hender og føtter kjennes kald, forklarer legen.

Vanlig for røykere

Mange av de ovennevnte årsakene skyldes til syvende og sist dårlig blodsirkulasjon. Og er derfor en av de mest vanlige årsakene til at du er kald på beina.Dårlig blodsirkulasjon kan igjen skyldes flere ting, men røyking og snusing er en vanlig årsak. Hos røykere er det vanlig at de minste blodårene sammensnurpes slik at blodsirkulasjonen blir svekket, og du kan derfor lettere oppleve å være kald på hender og føtter. Det finnes heldigvis flere ting du kan gjøre selv for å øke blodsirkulasjonen. Og her er både regelmessig trening og bevegelse gode råd du bør følge. Men dersom du røyker er det aller beste rådet selvsagt å stumpe røyken!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.