Avhengig

Er du avhengig av kjæresten?

Fem tegn du bør være obs på.

AVHENGIG AV KJÆRESTEN: Er du svært ukomfortabel og redd for tanken på å skulle bli alene og forlatt, kan du ha en usunn avhengighet, mener psykolog Pål Anonsen. Foto: Scanpix
AVHENGIG AV KJÆRESTEN: Er du svært ukomfortabel og redd for tanken på å skulle bli alene og forlatt, kan du ha en usunn avhengighet, mener psykolog Pål Anonsen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Avhengighet kan ha praktiske hensikter: Foreldrepar kjenner på avhengigheten av hverandre for å få familielivet til å fungere i hverdagen. Eller dersom du blir syk kan det være avgjørende og en fantastisk følelse å kjenne på at partneren stiller opp for deg 100 prosent. 

- Men avhengighet kan også gå for langt, sier familieterapeutene Susanna Borovski Lübeck og Inger Sønderland i Familiesamtalen.

LES OGSÅ: Vurderer du et åpent forhold?

Avhengighet kan skape en ond sirkel

Lübeck forteller at de er kjent med problemstillingen rundt selvstendighet i et forhold.

- Det er i mange parforhold en skjevhet i forhold til grenser, avstand og nærhet. Tolker man ting veldig ulikt oppstår det gjerne konflikter, sier hun. 

Et eksempel parterapeuten trekker frem, kan mange kjenne seg igjen i:

- Det kan være at en av partene føler seg usikker på hvor man har den andre – «er du her for meg?», og reagerer med å bli for pågående og for tett på for å få bekreftelse eller gjengjeldelse av følelsene.

Det, forteller Lübeck, kan oppleves som et uttrykk for at man er avhengig av partnerens oppmerksomhet, og det kan kanskje virke masete eller overveldende på den andre.

Den andre kan dermed reagere med å trekke seg vekk, fordi det blir en for vanskelig situasjon å håndtere. Dette igjen vil jo påvirke den andre. Det kan bli som en ond sirkel, hvor det ikke alltid er så lett å se hva det startet med. 

- Det en person i et parforhold opplever som problematisk, kan den andre oppleve som uproblematisk. 

AVHENGIGHET: Er avhengigheten sunn eller usunn? Foto: Scanpix/Plainpicture
AVHENGIGHET: Er avhengigheten sunn eller usunn? Foto: Scanpix/Plainpicture Vis mer

LES OGSÅ: Derfor vil ikke barn redde forholdet

Derfor skjer det

- Det bør nevnes to ting før man gjennomgår tegn på avhengighet i forhold, mener psykolog og daglig leder ved Favne Psykologbistand, Pål Anonsen. 

Det finnes nemlig et element av sunn avhengighet i alle gode forhold. Med dette mener Anonsen at det å kunne la seg være avhengig av noen er også ansett for å være et tegn på evne til å kunne etablere sterke og gode bånd til andre.

- Målet er altså ikke nødvendigvis å være så selvstendig som overhodet mulig, så dette med avhengighet vil først og fremst være et spørsmål om sunn og usunn avhengighet.

Også Lübeck mener det er viktig å trekke frem den sunne avhengigheten: 

- Å være avhengig av partneren sin er på mange måter en naturlig følelse fordi man er glad i, og trygg på et annet menneske. Når man er trygg og føler seg elsket kan avhengighet være likestilt med kjærlighet, hengivenhet. Følelsen av at «jeg kan ikke leve uten deg» kan være noe mange ønsker seg, det kan være en deilig følelse. 

Pyskolog Anonsen legger vekt på at det er mange grunner til at noen blir avhengig av sin partner. En av grunnene kan være sårbarhet fra oppvekst og barndom, hvor det har blitt dannet et avhengighetsmønster i din personlighet og atferd over tid.

- Det kan for eksempel lede til at du søker deg til personer du kan være avhengig av. Dette fordi det gir deg en trygghet du er vant med. En annen grunn til usunn avhengighet er å havne i et forhold der hvor partneren din blir mer og mer dominant og kontrollerende, som også kan eskalere til vold og trusler om vold, sier Anonsen og legger til at her er avhengigheten først og fremst basert på frykt for egen sikkerhet.

- En tredje vei inn i avhengighet, er i tilfeller der hvor livet ditt ikke går som planlagt og du faktisk ender opp avhengig av en partner, kanskje for økonomi, dagligdagse gjøremål, boforhold og så videre, sier han.

LES OGSÅ: Få et forhold som varer

Tegn på at du er usunn avhengig

Det kan være mange tegn på at man er avhengig av sin partner på en usunn måte, og noen av dem kan være nokså subtile (fornektet/benektet) og kompliserte.

SUNN AVHENGIHET: Foreldrepar vil kunne kjenne på at de er avhengige av hverandre for å få familielivet til å fungere i hverdagen Foto: Scanpix
SUNN AVHENGIHET: Foreldrepar vil kunne kjenne på at de er avhengige av hverandre for å få familielivet til å fungere i hverdagen Foto: Scanpix Vis mer

Men, noen av de mest synlige tegnene på avhengighet av ens partner er:
 
1. At velværen og selvbilde varierer hyppig i tråd med hvordan du blir møtt og behandlet av partneren din. Velvære og selvbilde oppleves ustabilt, med høyder og lavpunkter, alt avhengighet av status med partner. Er han/hun fornøyd med deg, er du også fornøyd. Er han/hun misfornøyd med deg er du også misfornøyd. Det vil si at du knytter din egenverdi opp til den verdien andre tildeler deg.
 
2. Du er svært ukomfortabel og redd for tanken å skulle bli alene og forlatt. Dette er en frykt det er naturlig at alle kjenner et snev av, men frykten kan skape avhengighet av partner hvis den har blitt styrende for deg på bekostning av blant annet egen selvhevdelse og egne grenser.
 
3. Du blir ukomfortabel og engstelig for å ta avgjørelser. Også de dagligdagse avgjørelsene blir vanskelig uten å søke og motta råd og forsikringer fra din partner. For eksempel hvis en venn spør deg om du vil finne på noe en kveld og du blir engstelig for hva din partner synes om dette og ikke kan svare før du har pratet med han/henne.
 
4. Det er vanskelig å vise uenighet med partneren. Særlig hvis grunnen er frykt for å miste aksept hos din partner.
 
5. Partner får førsteprioritet på bekostning av dine egne behov og interesser. Inkludert samvær med andre og deres betydning for deg.

LES OGSÅ: Har dere samboerkontrakt eller ektepakt?

Derfor bør du beholde selvstendigheten

- Det korte svaret er fordi vi først og fremst er individer som inngår i et parforhold og at vi trenger en balanse mellom «vi» og «jeg». Hvis ikke, kan forholdet bli kvelende og klaustrofobisk for mange, råder psykologen.

Vi trenger også å oppleve og se hverandre som individer, noe som kan vekke blant annet nysgjerrighet, respekt og aksept for hverandre.

- Vi vet blant annet at seksuell lyst vekkes av å se hverandre på vårt beste som individ, noe som gjør at «jeg» har lyst på «deg» istedenfor at «vi bør ha sex siden vi er et par», sier Anonsen som avslutter med dette rådet til deg som vil styrke din selvstendighet:

- La andre enn partneren din ha en betydning for deg. Prioritere og pleie forholdet til deg selv som for eksempel interesser, behov og egne drømmer, venner, familie og kollegaer. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer