Avhengig

Er du avhengig av kjæresten?

Fem tegn du bør være obs på.

AVHENGIG AV KJÆRESTEN: Er du svært ukomfortabel og redd for tanken på å skulle bli alene og forlatt, kan du ha en usunn avhengighet, mener psykolog Pål Anonsen. Foto: Scanpix
AVHENGIG AV KJÆRESTEN: Er du svært ukomfortabel og redd for tanken på å skulle bli alene og forlatt, kan du ha en usunn avhengighet, mener psykolog Pål Anonsen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Avhengighet kan ha praktiske hensikter: Foreldrepar kjenner på avhengigheten av hverandre for å få familielivet til å fungere i hverdagen. Eller dersom du blir syk kan det være avgjørende og en fantastisk følelse å kjenne på at partneren stiller opp for deg 100 prosent. 

- Men avhengighet kan også gå for langt, sier familieterapeutene Susanna Borovski Lübeck og Inger Sønderland i Familiesamtalen.

LES OGSÅ: Vurderer du et åpent forhold?

Avhengighet kan skape en ond sirkel

Lübeck forteller at de er kjent med problemstillingen rundt selvstendighet i et forhold.

- Det er i mange parforhold en skjevhet i forhold til grenser, avstand og nærhet. Tolker man ting veldig ulikt oppstår det gjerne konflikter, sier hun. 

Et eksempel parterapeuten trekker frem, kan mange kjenne seg igjen i:

- Det kan være at en av partene føler seg usikker på hvor man har den andre – «er du her for meg?», og reagerer med å bli for pågående og for tett på for å få bekreftelse eller gjengjeldelse av følelsene.

Det, forteller Lübeck, kan oppleves som et uttrykk for at man er avhengig av partnerens oppmerksomhet, og det kan kanskje virke masete eller overveldende på den andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer