Selvbilde

Er du din egen verste fiende?

– Slutt å sammenligne deg selv med andre, råder ekspertene.

ET VRENGT SELVBILDE: Ifølge psykologen tenker vi dårlig om oss selv fordi vi umulig kan unngå å legge merke til at det finnes noen som er penere/tynnere/flinkere/finere/snillere/har bedre selvtillit enn oss. -  Og så har det blitt sånn at alle avvik fra disse optimale eksemplarene er vårt eget ansvar, forklarer Kjøs.  Foto: Fotolia
ET VRENGT SELVBILDE: Ifølge psykologen tenker vi dårlig om oss selv fordi vi umulig kan unngå å legge merke til at det finnes noen som er penere/tynnere/flinkere/finere/snillere/har bedre selvtillit enn oss. - Og så har det blitt sånn at alle avvik fra disse optimale eksemplarene er vårt eget ansvar, forklarer Kjøs. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kvinner er utrolig flinke til å «snakke seg ned» og si dårlige ting om seg selv. Vi er i tillegg elendige på å ta til oss komplimenter.

Hvorfor er det slik at vi tenker så ille om oss selv? Og hvordan kan vi omstille oss?

– Det er ikke til å stikke under en stol at mediene må ta mye av skylden når det kommer til overfokusering på perfeksjonisme. Daglig pumpes det ut oppskrifter, oppfordringer og råd mot hvordan man skal bli mest mulig «perfekt». I tillegg kommer de sosiale medier og bygger oppunder at naboen alltid ser fresh ut og barndomsvenninna ser fortsatt ut som hun er i 20 årene, sier Christine Otterstad, KKs livsstilscoach, til KK.no.

Men alt dette er bare tull og tøys, mener hun.

– Det photoshoppes, det overdrives og det fikses og trikses, men det er veldig lett å glemme i en grå hverdag. Vi lar oss lure og vi lar oss påvirke. Vi går rett i fella og begynner å sammenligne. Å sammenligne våre egne liv, kropper og personlighet med andre, og ikke minst med photoshoppede glansbilder er alt annet enn oppbyggende, påpeker Otterstad.

EKSPERT: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi . Foto: All Over Press Norway
EKSPERT: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi . Foto: All Over Press Norway Vis mer

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn?

Ikke tenk på hva andre gjør

Det er faktisk bare én person du skal og bør sammenligne deg selv med.

– Det eneste livet og den eneste personen vi skal sammenligne oss med er oss selv.

- Den eneste personen vi kan øve oss på å bli litt bedre enn er oss selv. Alt annet er ganske bortkastet energi fordi andre kvinner har helt andre forutsetninger og liv, forklarer hun.

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og en av KKs faste eksperter. Han mener også at vi heller kan begynne å leve med våre feil og mangler.

– Det er klart at det er bra å ville prestere bra og gjøre viktige ting så godt som mulig, men de helt absurde kravene er mer desillusjonerende enn inspirerende, forteller Kjøs.

Psykologen tror det blir lettere å leve med egne feil og mangler hvis vi i større grad aksepterer andres, også.

Når vi kritiserer andre, legger vi også lista for oss selv. Skal jeg oppfordre folk om å bli flinkere til noe, må det være å bli mer aksepterende, rausere og mer tilgivende overfor andre - og da er sjansen stor for at rausheten smitter over på oss selv, sier Kjøs.

TANKENES KRAFT: - Det skal godt gjøres å styre alle tankene vi har i løpet av en dag, med tanke på at vi tenker rundt 60.000 tanker daglig, men vi kan i stor grad bestemme, sier Christine Otterstad. Foto: Fotolia
TANKENES KRAFT: - Det skal godt gjøres å styre alle tankene vi har i løpet av en dag, med tanke på at vi tenker rundt 60.000 tanker daglig, men vi kan i stor grad bestemme, sier Christine Otterstad. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Føler du at alle andre er bedre enn deg?

Tenk positivt - fordi det virker!

Tidligere studier har faktisk vist at vi er eksperter på å «banke» vårt eget selvbilde, og at vi har over 36 negative tanker om oss selv - hver eneste dag!

EKSPERT: Christine Otterstad er KKs livsstilscoach. Foto: All Over Press Norway
EKSPERT: Christine Otterstad er KKs livsstilscoach. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Ifølge Otterstad kan vi velge å tenke oss oppover og ikke nedover. For det er faktisk vi selv som styrer det vi tenker - i stor grad.

– Disse tankene utløser følelser i kroppen. De bra tankene utløser (selvsagt) gode følelser og de negative tankene utløser selvfølgelig en dårlig følelse. Dette er faktisk et ganske enkelt regnestykke. Tenker du mest positive tanker i løpet av en dag, vil du føle deg mest bra, forteller coachen.

Dermed kan vi også selv avgjøre om vi velger å fokusere på positive eller negative sider ved oss selv.

– Vi kan selv bestemme om vi vil sammenligne oss med andre, eller om vi skal sammenligne oss med oss selv. Det er jo ikke sånn at vi blir tvunget til å tenke dritt om oss selv. Vi kan like gjerne tenke at vi er flotte, smarte og vakre kvinner. Hva velger du? spør hun.

Otterstad har ikke lyst til å legge ansvaret over på mediene og alle de utenforliggende faktorene som er der ute.

– Slutt å pek utover! Pek heller på deg selv og hva kan DU gjøre for at du skal ha det bra? For det er nå engang sånn at du er ditt eget ansvar, uansett hva det måtte være, sier livsstilscoachen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer