Helse & Livsstil

Er du en fetisjist?

Trekant, håndjern eller partnerbytte - hvor langt tør du gå?

Er du en fetisjist?
Publisert
Sist oppdatert
Aldri har vi eksperimentert så mye med sex som nå. Stadig flere nordmenn har hatt sex med en av samme kjønn, selv om de regner seg som heterofile. En av ti har hatt gruppesex, ifølge Folkehelsas seksualvaneundersøkelse.

Setter hverandre på prøve
Lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen har vært i kontakt med mange par der den enes toleranse er blitt satt på prøve. Det er et klassisk problem at én vil eksperimentere mer enn den andre.
- Mange blir redde når partneren de trodde de kjente, forteller at han tenner på litt sære ting. Andre føler at partnerens lyster presser hennes egne grenser. Det kan være at han blir mer og mer hekta på sadomasochisme eller liker å kle seg i kvinneklær. Gjensidig respekt er den eneste løsningen i slike forhold. Man må forsøke å forstå hverandre. Det nytter ikke åpresse noen til å prøve noe de egentlig ikke har lyst til. Det kommer det aldri noe godt ut av, sier Svendsen.

Greit med hemmeligheter
Det er ikke lenger slik at det bare er menn som er pådrivere seksuelt.
- Faktisk er det mange menn som føler seg truet av hvor seksuelt frigjorte og krevende kvinnene er blitt, sier Kjell-Olav Svendsen.
- Mange menn er redde for ikke å strekke til. Da er det ekstra viktig å kunne prate åpent sammen. Det viktigste når man skal utforske sexlivet sammen, er kommunikasjon, og ikke minst trygghet. Man kan jo føle seg presset til å prøve nye ting selv om man har sagt ja, sier han.
Men selv i åpenhetens tid kan det være greit å holde visse ting for seg selv, mener sexologen.
- Man behøver ikke å dele alle sine seksuelle fantasier med partneren. Det man ikke nødvendigvis vil teste ut, og som kan virke litt sært på andre, kan man alltids beholde som
ens egen lille hemmelighet, sier han.

Dette tenner vi på!
Mange tenner på objekter, visse situasjoner eller rollespill. Fetisjisme er like utbredt blanthomofile som heterofile, men det ser ut til at menn oftere utvikler fetisjer enn kvinner.Føtter er mest populært. Sexolog Elsa Almås deler fetisjistene i tre grupper:

Den arketypiske fetisjisten
Tenner på objekter som kan assosieres med naturen, som lakk (vann) og blonder (spindelvev). Til denne gruppa hører også de som tenner på hår, pupper, rumpe og så videre.

Utviklingsfetisjister
Oppstår i løpet av oppveksten. Mange er seksuelle nesten fra fødselen og etablerer seksuelle assosiasjoner til ulike situasjoner og gjenstander. Som regntøy, føtter eller urin.

Situasjonsbestemte fetisjister
Oppdager nye tenningsmønstre når alt ligger til rette for en erotisk stemning. Dersom man venner seg til at sex følger av rødvin og stearinlys, tenner man etter hvert for på disse objektene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer