Man skal ikke lytte til sladder, er de fleste av oss opplært til. Men nå viser ny forskning at du godt kan lytte til hva dine kollegaer har å si om andre mennesker, med god samvittighet. Særlig når det gjelder mennesker du ikke kjenner fra før.
Samarbeid
I hvert fall hvis vi skal tro resultatet av et europeisk forskningsprosjekt om sladderens effekt på samarbeid.Sladder er i følge forskerne viktigere enn våre egne betraktninger når vi bedømmer våre medmennesker. Samarbeid bygger på fortrolighet, og dermed kan samarbeidet minske jo større gruppen er, ettersom medlemmene av gruppen ikke kjenner hverandre like godt.
Sladder før kjennskap
Forskernes teori er at sladder kan kompensere for mangelfull personlig kontakt mellom individene. I følge studien kan sladder gi gruppemedlemmene informasjon om hvem man kan stole på, uten at de har gjort seg egne erfaringer med menneskene det sladres om.Forskningen er gjort på en gruppe studenter, som fikk spille et spill hvor samarbeid ga en gevinst som de måtte dele. Deltagerne kunne underveis notere informasjon om sine medspillere, som andre deltagere kunne lese i neste runde av spillet.
Styrer forventninger
Om personen som kom med sladderen var en toneangivende person, spilte liten rolle. Sladrerens troverdighet påvirket deltagernes beslutning i veldig liten grad. Detalgerne kunne blant annet lese hvor generøse de tidligere deltagere hadde vært underforrige runde. De kunne dermed danne seg en oppfatning av de andre deltagernes karakter. Med denne informasjonen i bakhodet kunne de velge om de ville samarbeide eller ikke med personen det ble sladret om.
Viktigere enn saklighet
I følge studien har sladder mer innvirkning på samarbeidsviljen enn den nøytrale informasjonen som medlemmene hadde tilgang til. Hele 44 prosent la mer vekt på sladderen fra de andre studentene enn personinformasjonen fra forskerne når de skulle velge seg en samarbeidspartner.Forskerne konkluderte med at sladder dermed veier tyngre enn saklig informasjon.
Studien er et samarbeid mellom to forskere ved Max Planck- instituttet i Tyskland og to forskere ved Universitetet i Wien, og er publisert i det nyeste nummeret av det amerikanske vitenskapsmagasinet PNAS.
- Flokkdyr
Om personen som kom med sladderen var en toneangivende person, spilte liten rolle. Sladrerens troverdighet påvirket deltagernes beslutning i veldig liten grad.I følge Henry Montgomery, professor i psykologi ved universitetet i Stockholm, viser dette at mennesket er et flokkdyr.
- Man vil ikke skille seg ut fra gruppen. Derfor velger mange å handle etter de andre medspillernes vurderinger, i stedet for å følge fakta, sier han til SvD.




