Helse & Livsstil

Er du en sladrekjerring?

Lytter du til sladder og slarv kan du gjøre jobben lettere for deg selv.

- Den som hvisker, lyver, sies det. Men er det alltid sant?
- Den som hvisker, lyver, sies det. Men er det alltid sant? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Man skal ikke lytte til sladder, er de fleste av oss opplært til. Men nå viser ny forskning at du godt kan lytte til hva dine kollegaer har å si om andre mennesker, med god samvittighet. Særlig når det gjelder mennesker du ikke kjenner fra før.

 • Test deg selv: Er du en Prada-djevel?

 • Samarbeid

  I hvert fall hvis vi skal tro resultatet av et europeisk forskningsprosjekt om sladderens effekt på samarbeid.

  Sladder er i følge forskerne viktigere enn våre egne betraktninger når vi bedømmer våre medmennesker. Samarbeid bygger på fortrolighet, og dermed kan samarbeidet minske jo større gruppen er, ettersom medlemmene av gruppen ikke kjenner hverandre like godt.

 • Sladder på jobben

 • Sladder før kjennskap

  Forskernes teori er at sladder kan kompensere for mangelfull personlig kontakt mellom individene. I følge studien kan sladder gi gruppemedlemmene informasjon om hvem man kan stole på, uten at de har gjort seg egne erfaringer med menneskene det sladres om.

  Forskningen er gjort på en gruppe studenter, som fikk spille et spill hvor samarbeid ga en gevinst som de måtte dele. Deltagerne kunne underveis notere informasjon om sine medspillere, som andre deltagere kunne lese i neste runde av spillet.

 • Han elsker også sladder

 • Styrer forventninger

  Om personen som kom med sladderen var en toneangivende person, spilte liten rolle. Sladrerens troverdighet påvirket deltagernes beslutning i veldig liten grad. Detalgerne kunne blant annet lese hvor generøse de tidligere deltagere hadde vært under
  forrige runde. De kunne dermed danne seg en oppfatning av de andre deltagernes karakter. Med denne informasjonen i bakhodet kunne de velge om de ville samarbeide eller ikke med personen det ble sladret om.

  Viktigere enn saklighet

  I følge studien har sladder mer innvirkning på samarbeidsviljen enn den nøytrale informasjonen som medlemmene hadde tilgang til. Hele 44 prosent la mer vekt på sladderen fra de andre studentene enn personinformasjonen fra forskerne når de skulle velge seg en samarbeidspartner.

  Forskerne konkluderte med at sladder dermed veier tyngre enn saklig informasjon.

  Studien er et samarbeid mellom to forskere ved Max Planck- instituttet i Tyskland og to forskere ved Universitetet i Wien, og er publisert i det nyeste nummeret av det amerikanske vitenskapsmagasinet PNAS.

 • Mannfolkpratet er avslørt

 • - Flokkdyr

  Om personen som kom med sladderen var en toneangivende person, spilte liten rolle. Sladrerens troverdighet påvirket deltagernes beslutning i veldig liten grad.

  I følge Henry Montgomery, professor i psykologi ved universitetet i Stockholm, viser dette at mennesket er et flokkdyr.
  - Man vil ikke skille seg ut fra gruppen. Derfor velger mange å handle etter de andre medspillernes vurderinger, i stedet for å følge fakta, sier han til SvD.


 • Sladder på jobben
 • Slå ned på hersketeknikkene
 • Ta testen: Har du riktig jobb?
 • Mannfolkpratet er avslørt
 • Test deg selv: Er du en Prada-djevel?
 • Alt om karriere og økonomi på kk.no

 • Er du en sladrekjerring?
  Er du en sladrekjerring?
  Er du en sladrekjerring?
  Er du en sladrekjerring?
  Er du en sladrekjerring?
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer