Flatlus

Er du for trendy for flatlusa?

Tåler ikke moderne livsstil.

FLATLUS ER UTDØENDE: Den irriterende hudparasitten trives best i lune skoger, og forsvinner ved intimbarbering. Foto: Colourbox.com
FLATLUS ER UTDØENDE: Den irriterende hudparasitten trives best i lune skoger, og forsvinner ved intimbarbering. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det høres kanskje trist ut, men vi tviler på at den vil bli savnet. Flatlusa er nemlig utrydningstruet - i hvert fall i Danmark. Grunnen til dette er at stadig flere kvinner intimbarberer eller vokser seg, ifølge klinikken for kjønnssykdommer på Bispebjerg Hospital i Danmark.

Les mer om flatlus på Lommelegen

Intimbarbering hjelper

– Vi ser nesten ikke flatlus på klinikken mer. Lusene kan bare sitte på kjønnshår, og siden det er mote å barbere seg, kan de rett og slett ikke overleve, sier Carsten Sand, overlege på Venereaklinikken på Bispebjerg Hospital, til Vitenskab.dk

LES OGSÅ: 9 av 10 kvinner tar skrittet

Typiske kjennetegn for flatlusa er at det klør mye, og den sprer seg normalt ved seksuell kontakt. Men selv om flatlusa er så godt som forduftet i Danmark, betyr det ikke slutten på underlivsproblemer av den grunn.

– Vi ser flere tilfeller av klamydia, kjønnsvorter og andre kjønnssykdommer, så det er ingen andre gode forklaringer på at flatlus er på vei ut enn at man fjerner kjønnshåret, forteller Sand.

LES OGSÅ: Menn foretrekker barberte damer

Kan føre til infeksjoner

Ettersom det ikke bare er danskene som fjerner kjønnshåret, er tendensen antagelig den samme Norge og mange andre vestlige land. Men brasiliansk voksing kan også ha sine ulemper.

Ifølge Carsten Sand kan intimbarbering faktisk øke sjansen for andre infeksjoner. Du har nemlig lettere for å få små rifter og sår i huden når du barberer eller vokser deg, noe som igjen kan føre til en hårsekkbetennelse, der hudbakterien gule stafylokokker trives spesielt godt.

Les mer om gule stafylokokker på Lommelegen.

På grunn av betennelsesfaren ønsker ikke Sand å oppfordre til intimbarbering, selv om både norske og danske eksperter er splittet i synes på om voksing og barbering er bra eller ikke.

Det viktigste du må huske på for å unngå uønskede hudbakterier, er å holde området rent og vaske godt med både vann og såpe.

Er du usikker på hvilken hårfjerningsmetode som er best? Klikk her og få gode råd.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer