FOR TYNN?: Da gjelder det å spise nok sunn og kaloritett mat, sier eksperten. Foto: Scanpix
FOR TYNN?: Da gjelder det å spise nok sunn og kaloritett mat, sier eksperten. Foto: Scanpix Vis mer

For Tynn

Er du for tynn?

Slik spiser du deg opp i vekt.

KK.NO: Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, får ofte spørsmål fra lesere som ønsker å gå ned i vekt. 

Men det er også mange der ute som sliter med det motsatte - nemlig å gå opp i vekt. 

Da Roede holdt nettmøte på KK.no fikk hun følgende spørsmål fra to lesere: 

«Hei! Jeg har store problemer med å gå opp i vekt! Jeg har så utrolig høy forbrenning, og lurte på om du har tips til hva som er lurt? Hilsen Jente 94.»

«Jeg lurer på hva jeg skal spise for å legge på meg. Jeg er 1.75 høy og veier mellom 54 og 55 kilo. Hva er best å spise for å holde vekten, og hvor ofte bør jeg spise om dagen? Hilsen Laila.»

LES OGSÅ: Symptomene på at du er for tynn

Samme råd som til de som vil ned i vekt 

Ifølge Roede er det faktisk vanlig å gi de samme kostholdsrådene til dem som vil opp i vekt, som de som vil ned i vekt. 

- Det er først og fremst viktig å spise nok mat, samtidig som man har en måltidsrytme der det er plass til tre hovedmåltider og cirka to mellommåltider. 

- Erfaringsmessig spiser personer som må opp i vekt for få måltider om dagen, forteller eksperten. 

SPIS KALORITETT MAT: Dersom du ønsker å gå opp i vekt gjør du lurt i å spise sunn, men kaloritett mat. Et godt eksempel på dette er avokado.  Foto: (c) Lee Wonyeop/TongRo Images/Corbis/All Over Press
SPIS KALORITETT MAT: Dersom du ønsker å gå opp i vekt gjør du lurt i å spise sunn, men kaloritett mat. Et godt eksempel på dette er avokado. Foto: (c) Lee Wonyeop/TongRo Images/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Spiser du for lite fett?

Sunn, men kaloritett mat 

Ifølge Roede er det viktig at du spiser sunn, men kaloritett mat, hvis du ønsker å øke vekten. 

- Gode eksempler er nøtter, frø, avokado og mango, da disse matvarene inneholder en god del sunne næringsstoffer, samtidig som de er kaloririke.

STYRKETRENING: Styrketrening vil øke muskelvolumet ditt, noe som igjen øker forbrenningen og gir økt sultfølelse.  Foto: Jasminko Ibrakovic - Fotolia
STYRKETRENING: Styrketrening vil øke muskelvolumet ditt, noe som igjen øker forbrenningen og gir økt sultfølelse. Foto: Jasminko Ibrakovic - Fotolia Vis mer

- I tillegg anbefaler jeg å trene jevnlig. Styrketrening vil øke muskelvolumet, noe som igjen øker forbrenningen. Og som dere sikkert vet gir økt forbrenning mer sultfølelse og øker matlysten – noe som igjen gjør at man spiser mer, skriver hun.  

LES OGSÅ: Slik øker du kaloriforbrenningen

Derfor er noen naturlig tynne 

I spørsmålet til Roede skriver «Jente 94» at hun har problemer med å legge på seg fordi hun har så utrolig høy forbrenning.

Men hvorfor er det egentlig slik at noen utvalgte er født slanke med høyere forbrenning?

Ernæringsfysiolog ved Thema Nutrition, Therese F. Mathisen, forteller at det foreløpig ikke finnes noe fasitsvar på dette. 

- Det ser ut til at noen av oss har en høyere forbrenning enn andre selv om de mest utslagsgivende faktorene er kjønn, alder, kroppsstørrelse og kroppssammensetning, 

- Det er studier som viser at når «naturlig tynne» personer prøver å spise seg opp i vekt, øker varmeavgivningen fra kroppen. Dette er et tegn på at kroppen bruker opp energien som inntas, og at den ikke legger seg i lagrene, slik de fleste av oss opplever ved høyere energiinntak. 

6 tips til sunn vektøkning

Tidligere har Ina Garthe, som er daglig leder for ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen, gitt følgende gode tips til en sunn vektøkning.

  1. Spis ofte og litt mer til hvert måltid
  2. Prøv å innarbeide et måltidsmønster med tre til fire hovedmåltider og to til tre mellommåltider i løpet av dagen. Gode eksempler på mellommåltider kan være: fruktyoghurt med müsli, kornblanding med melk, brødskiver med fiskepålegg, magert kjøttpålegg og egg, knekkebrød, frukt, smoothier, nøtter, flytende restitusjonsprodukter eller sportsbarer.
  3. Drikk energirike drikker. Det er ofte enklere å drikke noe enn å spise noe rett etter trening. Smoothier, fruktjuice, melk eller restitusjonsdrikker er enkle alternativer.
  4. Mat med mye fiber bør begrenses noe. Det er fordi fiberrik mat fører til lenger metthetsfølelse, noe som kan gjøre det vanskelig å spise ofte nok og innta nok mat til måltidene.
  5. Hvis du har et lavt fettinntak, kan dette økes for å få en høyere energitetthet i kosten. Fettkilder med umettet fett bør velges. Et eksempel kan være å bytte ut én til to kjøttmiddager i uken med fet fisk eller bruke makrell i tomat som pålegg.
  6. Planlegg en dagsmeny, og ha mat og drikke tilgjengelig.

Sjekk KKs store årshoroskop!