SKJULT SUKKER: De aller fleste har en flaske ketsjup stående i kjøleskapet, men visste du at dette er en kilde til skjult sukker?  Foto: Martin Lee/REX/All Over Press
SKJULT SUKKER: De aller fleste har en flaske ketsjup stående i kjøleskapet, men visste du at dette er en kilde til skjult sukker? Foto: Martin Lee/REX/All Over Press Vis mer

Ketsjup

Er du glad i ketsjup?

Noen typer inneholder hele 27 gram sukkerarter. Lag heller dine egen, like gode variant!

Publisert

KK.NO: Bruker du ketsjup til nesten alt? På pølsa, på hamburgeren, på spagettien, til grillmaten og på pizzaen – fordi det er bare så godt.

De aller fleste har en flaske ketsjup stående i kjøleskapet, men visste du at dette er en kilde til mye «skjult» sukker? 

Ja, for alt som inneholder sukker trenger ikke å smake søtt. Ketsjup er kanskje ikke den største verstingen, men mye av det sukkeret vi får i oss til daglig er nemlig «skjult» i matvarer vi ikke bryr oss om å lese innholdet på. 

Og slik får vi i oss langt mer sukker enn vi er klar over, eller har godt av. 

LES OGSÅ: Bruk ketsjup til rengjøringen

Mellom 12 til 27 gram sukker

– Alle ketsjuper inneholder sukker. Noe kommer naturlig fra tomaten, men mesteparten er tilsatt. Uten sukker (eller søtstoff) vil ikke ketsjupen smake så godt.

- Sukker og søtstoff er med på å avrunde smaken. Sukkerinnholdet i ketsjup søtet med sukker varierer fra cirka 12 til 27 gram sukkerarter, sier ernæringsbiolog og en av ekspertene på BraMat.no, Lise von Krogh til KK.no.

MINDRE SUKKER: Ketsjup inneholder også mye sunne stoffer, men du kan med fordel gå for en ketsjupvariant med mindre sukker. Foto: phasinphoto - Fotolia
MINDRE SUKKER: Ketsjup inneholder også mye sunne stoffer, men du kan med fordel gå for en ketsjupvariant med mindre sukker. Foto: phasinphoto - Fotolia Vis mer

Den ideelt sunne ketsjupen har mye tomat og lite sukker og natrium (fra tilsatt salt), og BraMat.no har tidligere testet en rekke ketsjuper i norske butikker for å finne ut hvilke som kommer næringsmessig best ut.

Superbra Ketsjup havnet øverst på pallen med høyest innhold av tomater og 22,3 gram sukker, men også Idun tomatketchup uten tilsatt sukker fikk en sekser på terningen. Denne har et greit innhold av tomater, og siden den er tilsatt kunstig søtning har den det laveste innholdet av sukker med bare 4 gram.

– Når du velger ketsjup bør du gå for den med mest tomater og/eller minst sukker. Litt avhengig av hva som er viktigst for deg. Mye tomat betyr mer vitamin C, lykopen og andre antioksidanter, forteller hun.

Gå for en ketsjup med lite sukker

Von Krogh er likevel ikke så bekymret for at vi bruker ketsjup på maten. Til tross for at ketsjup også inneholder sukker, så inneholder det også mye sunne stoffer.

– Ketsjup kan faktisk hjelpe barn og kresne personer til å spise sunnere, for eksempel mer fisk, grønnsaker, og fullkornspasta. Dessuten utgjør ketsjup på maten ikke store mengder. Én spiseskje ketsjup med 24 prosent sukker tilsvarer to sukkerbiter. Velger du en ketsjup med 12 prosent sukker så blir det én sukkerbit, forklarer hun og legger til: 

– Det er mange andre kilder til sukker vi bør bekymre oss mer over enn sukkerinnholdet i ketsjup. Men jeg synes uansett det er en god regel å spare inn på det sukkeret man kan, og gå for en ketsjup med lite sukker.

GÅ FOR SENNEP: I mange tilfeller kan sennep være en god erstatning for ketsjup, men vær obs på at den søte sennepstypen også kan inneholde store mengder med sukker.  Foto: (c) Stephen Welstead/LWA/Corbis/All Over Press
GÅ FOR SENNEP: I mange tilfeller kan sennep være en god erstatning for ketsjup, men vær obs på at den søte sennepstypen også kan inneholde store mengder med sukker. Foto: (c) Stephen Welstead/LWA/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Fem matvarer du kan lage helt selv

Enkelt å lage ketsjup selv

I mange tilfeller kan sennep være en god erstatning for ketsjup, men vær obs på at den søte sennepstypen også kan inneholde store mengder med sukker.

Heldigvis finnes det en rekke andre varianter som ikke er tilsatt sukker – en god fransk Dijonsennep kan for eksempel være et godt valg som gir masse god smak.

Er du derimot avhengig av ketsjup så skal du selvfølgelig ikke trenge å kutte det helt ut av livet ditt, det finnes tross alt noen sukkerfrie varianter på markedet. Men visste du at det også er kjempeenkelt å lage din egen ketsjup?

Ellen Frøhoel som driver matbloggen Mat uten melk, gluten og sukker, har en rask og enkelt oppskrift som hvem som helst kan lage. Og det beste av alt er at du selv kontrollerer hva den inneholder, og bestemme smaken.

HJEMMELAGET: Det trenger slett ikke være vanskelig å lage sin egen hjemmelagde ketsjup. Prøv denne enkle oppskriften fra matbloggeren Ellen Frøhoel. Foto: liv friis-larsen / Alamy/All Over Press
HJEMMELAGET: Det trenger slett ikke være vanskelig å lage sin egen hjemmelagde ketsjup. Prøv denne enkle oppskriften fra matbloggeren Ellen Frøhoel. Foto: liv friis-larsen / Alamy/All Over Press Vis mer

Hjemmelaget ketsjup

Oppskrift fra: Matutenmelkglutenogsukker.blogspot.no
Tomatpurè 
Sukrin
Eddik (vanlig husholdningseddik)
Vann

Slik gjør du: Hun bruker ingen eksakte mål på de ulike ingrediensene, men anbefaler at du smaker deg frem til du er fornøyd. Du trenger nesten et helt glass tomatpuré, men hun anbefaler at du ikke bruker mer enn 2-3 spiseskjeer med eddik for å unngå at den bli for sur. Har du bommet litt på eddiken kan du tilsette mer sukrin. Bland alle ingrediensene sammen og oppbevar dem gjerne i en tom ketsjupflaske. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer