Potetsalat

Er du glad i potetsalat?

Da bør du se etter dette når du handler sommerfavoritten.

POTETSALAT: Dersom du er glad i potetsalat bør du huske å sjekke næringsinnholdet når du handler. Dette varierer veldig mellom de ulike variantene.  Foto: Produsentene
POTETSALAT: Dersom du er glad i potetsalat bør du huske å sjekke næringsinnholdet når du handler. Dette varierer veldig mellom de ulike variantene. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Årets grillsesong er endelig her, og dagligvarebutikkene bugner av fristende grillmat som marinerte kyllingfileter, hamburgere, spareribs, koteletter og krydderpølser – naaaam!

Er du en av dem som synes at potetsalat er et must til grillmaten? Da bør du være oppmerksom på hvilken variant du velger - det er nemlig ikke alle som er like «sunne».

Et godt eksempel på dette er produktene på bildet over. Nederst i saken kan du se variasjonen i næringsinnholdet deres.

LES OGSÅ: Husk å sjekke kjøttinnholdet i ferdigproduktene

Store variasjoner i næringsinnholdet

Kari H. Bugge, som er fagansvarlig i Grete Roede AS, forteller at det er mange potetsalater som er svært energitette, og gir dermed mange kalorier selv i små mengder.

- En tradisjonell potetsalat laget av ekte majones inneholder mange kalorier og mye fett, selv om det er av typen umettet fett, som regnes som det sunne fettet.

Videre forteller hun at det også er mange potetsalater som er laget av en blanding av poteter og crème fraiche eller yoghurt, som igjen inneholder mer mettet fett enn for eksempel en potetsalat med majones på basis av olje.

- Potetsalatene kan inneholde alt fra under ett gram mettet fett per 100 gram til opp mot fem gram per 100 gram. Jo mer fett, jo høyere energiinnhold.

- I tillegg kan andelen poteter variere mellom å være 40 og 60 prosent i de forskjellige variantene, noe som også gjør at det blir store variasjoner i næringsinnholdet, sier hun

POTETER: Andelen poteter variere mellom å være 40 og 60 prosent i de forskjellige potetsalatene på markedet.  Foto: anjelagr - Fotolia
POTETER: Andelen poteter variere mellom å være 40 og 60 prosent i de forskjellige potetsalatene på markedet. Foto: anjelagr - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Et grillmåltid kan inneholde 1300 kcal

Bør inneholde mye potet og lite mettet fett

Så hva bør man egentlig se etter når man skal velge potetsalat? Bugge anbefaler deg å gå for en variant som inneholder en høy andel poteter og lite mettet fett.

- Det vil si å unngå de variantene som er laget med mye creme fraiche og majones. Dersom du er glad i potetsalat bør du gå for en variant laget av lettmajones blandet med litt kesam for eksempel. Dette er et langt magrere valg som du kan unne deg mer av.

- En lun potetsalat basert på en olje- og eddikdressing er også et smart valg. Selve poten gir jo ellers mye metthet for kaloriene og er kjent for å være en kilde til vitamin C, kalium og litt jern.

Det er heller ikke noe galt i å lage potetsalat fra bunn, forteller eksperten.

- Sommerens sunneste og mest smakfulle potetsalat er den du lager selv. Da har du full kontroll på både mengde poteter og hvor energirik den blir, samtidig som du kan bestemme smak ut fra hva du foretrekker.

HJEMMELAGET: Ifølge eksperten er den sunneste potetsalaten den du lager selv fra bunn.  Foto: Rohit Seth / Alamy/All Over Press
HJEMMELAGET: Ifølge eksperten er den sunneste potetsalaten den du lager selv fra bunn. Foto: Rohit Seth / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Grillmaten du bare må prøve

Lov å unne seg litt godt om sommeren

Bør man likevel være litt oppmerksom på hvor mye potetsalat man spiser i sommer?

- Hvis man vil ned i vekt bør man begrense inntaket av potetsalat, og helst styre unna de feteste variantene. Når det er sagt kan folk flest spise potetsalat, men som alt annet handler det om mengder.

- Tenk at potetsalaten skal fungere som en slags dressing eller saus over masse grønnsaker, kjøtt og fisk, for da blir det ikke så store mengder. Men unn deg litt – for det er jo så godt å spise til all slags grillmat!

Her har du en oversikt over næringsinnholdet per 100 gram til potetsaletene på bildet øverst i saken:

First Price Potetsalat

Energi: 1072 kJ (260 kcal)
Protein: 1 gram
Karbohydrat: 12 gram
Fett: 23 gram, herav mettede fettsyrer 3,5 gram
Mengde poteter: 55 prosent

Denja Potetsalat Den originale:

Energi: 1044 kJ (252 kcal)
Protein: 1 gram
Karbohydrat: 10 gram
Fett: 23 gram, herav mettede fettsyrer 3,3 gram
Mengde poteter: 56 prosent

Delikat Potetsalat med Crème Fraiche

Energi: 890 kJ (220 kcal)
Protein: 1 gram
Karbohydrat: 10 gram
Fett: 19 gram, herav mettede fettsyrer: 2 gram
Mengde poteter: 54 prosent

Smart 365 Potetsalat

Energi: 785 kJ (189 kcal)
Protein: 1,2 gram
Karbohydrat: 11,2 gram
Fett: 15,1 gram, herav mettede fettsyrer: 0,9 gram 
Mengde poteter: 50 prosent

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer