Næringsstoffer

Er du klar for å spise insekter?

Ifølge ekspertene må du regne med det i fremtiden.

ER DU KLAR FOR Å SPISE INSEKTER: Ifølge ekspertene blir det en stadig større utfordring å ha nok mat til verdens nesten åtte milliarder mennesker, og de ser nå mot insektene som næringskilde.  Foto: Fotolia
ER DU KLAR FOR Å SPISE INSEKTER: Ifølge ekspertene blir det en stadig større utfordring å ha nok mat til verdens nesten åtte milliarder mennesker, og de ser nå mot insektene som næringskilde. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skal det være litt gresshopper, sommerfugllarver eller biller til middag?

Ikke det? Skal vi tro forskerne er dette noe av det som sannsynligvis kommer til å stå på menyen i årene fremover.

Etter hvert som befolkningen på jorden øker - i skrivende stund nærmer vi oss åtte milliarder mennesker, blir det vanskeligere å mette alle de sultne munnene på kloden.

Flere eksperter mener derfor at vi snart ikke vil ha noe annet valg enn å spise insekter.

LES OGSÅ: Råkost som renser kroppen

SOM MAT: Det finnes stedet i verden der insekter regnes som delikatesser.  Foto: Delphimages - Fotolia
SOM MAT: Det finnes stedet i verden der insekter regnes som delikatesser. Foto: Delphimages - Fotolia Vis mer
YUM: Sommerfugllarver. Foto: Elisabeth - Fotolia
YUM: Sommerfugllarver. Foto: Elisabeth - Fotolia Vis mer

Er du klar for insekter på menyen?

Neida, insekter er ikke alltid like ekle. Bare for kort tid siden var insekter noe av det mest trendy du kunne smykke deg med.

Men spise dem? Ikke like fristende.

Faktum er at du omringer deg med mer insekter enn du er klar over, for eksempel er en av ingrediensene i det svært vanlige fargestoffet karmin - nettopp lus. Fargestoffet blir blant annet brukt i indisk tandoorikylling, leppestift og rouge.

Og det stopper ikke der, det viser seg også at den smakfulle frappuccinoen din fra Starbucks inneholder knuste insekter.

Heldigvis er det nok ikke slik at du vil finne stekte gresshopper på middagstallerkenen med det første, men forskere er likevel veldig opptatt av hvordan vi kan benytte oss av næringsstoffene i insekter.

Blant annet har et team med studenter ved McGill University i Montreal vunnet Hult Prize 2013 for å ha utviklet et proteinrikt mel som er laget på insekter, og har mottatt en million kanadiske dollar (omkring 5,8 norske millioner) for å skape det de kaller «Power Flour», skriver Fox News.

Men det er ikke dermed sagt at det ikke finnes insekter du kan spise - faktisk er det mange som er svært så næringsrike! FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) la tidligere ut en rapport kalt «Edible Insects: Future Prospects for Food and Feed Security», som viser til hvilke næringsstoffer som finnes i insekter.

Sjekk ut noen av dem under.

LES OGSÅ: Råkost som renser kroppenINNBYDENDE? Gresshopper.  Foto: Shakzu - Fotolia
INNBYDENDE? Gresshopper. Foto: Shakzu - Fotolia Vis mer

Sommerfugllarver (Mopane caterpillars)

Disse sommerfugllarvene er vanlige i den sørlige delen av Afrika, og høstes inn av kvinner og barn i regionen.

Larvene blir vanligvis kokt i saltet vann og deretter tørket i solen. Siden de tørkes, kan de lagres i månedsvis uten at de vil bli dårlige, som gjør de spesielt gunstige hvis det skulle komme dårligere tider.

De kan også by på en rekke næringsstoffer. Mens jerninnholdet i en biff ligger på 6 milligram per 100 gram, inneholder larvene overraskende 31 milligram per 100 gram. De er også en god kilde til kalsiu, sodiu, kalium, fosfor, magnesium, sink, kobber og mangan.TIK PŠOMEGA-9 FETTSYRER: Witchetty-larven. Foto: Marko Lücke - Fotolia
TIK PŠOMEGA-9 FETTSYRER: Witchetty-larven. Foto: Marko Lücke - Fotolia Vis mer

Gresshopper (Chapulines)

Disse gresshoppene blir som regel spist i de sørlige delene av Mexico, og er kjent for å være en god kilde til proteiner. Enkelte hevder at de faktisk inneholder opp mot 70 prosent.

Gresshoppene blir som regel servert ristet - altså at de er stekt over åpen flamme, og blir som regel smaksatt med hvitløk, limesaft og salt, eller med guacamole og tørket chilipulver.

LES OGSÅ: Dryss litt kanel på kaffenWitchetty-larver (Witchetty grub)

Blant urbefolkningen i Australia spiser de ofte Witchetty-larver.

Ifølge rapporten (vi er ikke helt overbevist!) smaker visstnok larvene litt som mandler når de er rå. Når du steker dem vil de få et sprøtt skinn og et mørt kjøtt, som kan minne litt om sprøstekt kylling.

Larvene skal være proppfulle av oljesyre - en type mettet fett som inneholder omega-9 fettsyrer.

FULLE AV PROTEIN: Termitter. Foto: randimal - Fotolia
FULLE AV PROTEIN: Termitter. Foto: randimal - Fotolia Vis mer
BREITEGER: På engelsk stink bug, bør helst ikke spise rå.  Foto: epantha - Fotolia
BREITEGER: På engelsk stink bug, bør helst ikke spise rå. Foto: epantha - Fotolia Vis mer

Termitter

De er riktignok kjent for å ødelegge tusenvis av hjem hvert eneste år, men det viserseg at disse insektene også er spiselig.

I Sør Amerika og Afrika pleier de ofte å spise disse skapningene, og den vanligste måte å tilberede dem på er ved å steke dem, soltørke, røyke eller dampe dem i bananblader.

Termitter inneholder opp mot 38 prosent protein. En spesiell sort kalt «Syntermes aculeosus» skal inneholde så mye som 64 prosent. De er i tillegg en god kilde til jern, kalsium, sunne fettsyrer og aminosyrer som tryptofan.

LES OGSÅ: Spis en neve blåbær med frokostenOPP TIL TI CENTIMETER: Den røde palmesnutebillen blir relativt stor, som betyr mer mat. Foto: defun - Fotolia
OPP TIL TI CENTIMETER: Den røde palmesnutebillen blir relativt stor, som betyr mer mat. Foto: defun - Fotolia Vis mer

Breiteger (stink bug)

Det engelske navnet deres er ikke akkurat appetittvekkende, og det er heller ikke utseendet deres, men det er altså mange som spiser denne billen i Asia, Sør-Amerika og Afrika.

Insektene inneholder mange viktige næringsstoffer, inkludert proteiner, jern, kalium og fosfor.

Siden billene gir fra seg en vond lukt, blir de som regel ikke spist rå, så sant ikke hodet er fjernet først - som gjør at de ikke kan frigi lukt. Ellers blir de ristet, kokt eller soltørket.Den røde palmesnutebillen (Rhynchophorus ferrugineus)

Dette er en delikatesse blant mange Afrikanske stammer. Billen er omtrent ti centimeter lang og fem centimeter bred.

Til tross for størrelsen blir de spist både rå og stekt.

Disse billene er en god kilde til kalium, sink, jern og fosfor, i tillegg til flere aminosyrer og sunne enumettede og flerumettede fettsyrer.

LES OGSÅ: Nå er det tid for suppe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer