<strong>MISLIKER DU KONFLIKTER?:</strong> Du er langt fra alene. Svært mange av oss sliter med å ta opp ting vi irriterer oss over med vennene våre. Foto: Sebastian Gauert - Fotolia
MISLIKER DU KONFLIKTER?: Du er langt fra alene. Svært mange av oss sliter med å ta opp ting vi irriterer oss over med vennene våre. Foto: Sebastian Gauert - Fotolia Vis mer

Vennskap

Er du konfliktsky overfor venner?

Her er tipsene som gjør at du tør å si fra!

Publisert
Sist oppdatert
Venner er familien du kan velge selv, heter det. Likevel hender det at det oppstår konflikter mellom venninner også.

Irriterer du deg over hun som alltid låner penger, hun som aldri kommer presis, hun som nesten utelukkende snakker om seg selv - eller hun som sjelden tar initiativ til å møtes?

- Snakk om det, råder ekspertene.

- Dialog er viktig og sunt, men ikke alltid like lett og behagelig - der og da, sier Kate Elin Søyland, relasjonsterapeut og daglig leder i Åpen Dialog.

Likefullt er ærlig kommunikasjon essensiellt - også mellom venner. Det handler bare om å ta opp vanskelige temaer på en god måte. Slik at man unngår at det utvikler seg til en krangel, mener familieterapaut Britt Elli.

LES OGSÅ: Slankepresset er verst fra venner

TA DET OPP: Er det noe du irriterer deg over? Da er det lurt å ta det opp - men på riktig måte! Foto: BlueSkyImages - Fotolia
TA DET OPP: Er det noe du irriterer deg over? Da er det lurt å ta det opp - men på riktig måte! Foto: BlueSkyImages - Fotolia Vis mer

Ikke «angrip»

- En tommelfingerregel er først å kjenne etter hvilke følelser du har rundt det som plager deg før du initierer en samtale med den det gjelder. På den måten blir det dine følelser som blir sentrum for samtalen, altså «jeg»-budskap.

Kommer hun alltid for sent? Det kan tenkes at det kan få deg til å tenke at din tid - og dermed du selv - ikke blir respektert. Med det som utgangspunkt, kan det være en tankevekker for venninnen din at du forteller noe om at du synes er vanskelig, og noe som hun kan tenkes å være takknemlig for å høre hvis hun virkelig er en venn.

Psykologspesialist Peder Kjøs er enig:

- Det viktigste tipset når det gjelder å ta opp noe vanskelig er å prøve å unngå å sette den andre i en posisjon hvor hun føler at hun må forsvare seg. Da blir hun bare defensiv, og rettferdiggjør seg selv i stedet for å ta inn det du har å si.

Den beste måten er altså å la være å angripe - da blir det ikke noe forsvar, heller.

LES OGSÅ: Venner kan få deg til å føle deg tjukk

Si noe om deg selv

- Så ta det opp ved å si noe om deg selv, din egen reaksjon. Det aller verste er å vise til den andres dårlige egenskaper: «du er alltid sånn eller sånn» eller «dette er så typisk deg». Vis heller til din egen opplevelse i relasjonene: «Jeg ble så skuffet da…». Ta et enkelttilfelle, noe konkret, ikke noe generelt galt med henne som person. Ikke si «du er en dårlig venninne», men heller «jeg føler meg ikke satt pris på».

- Sann nærhet i relasjoner må innebære en respekt for forskjeller og respekt for hverandres grenser, mener Elli.

- Gi hverandre rom og vær raus. Aldri anta det verste! Det vil alltid gi et godt utgangspunkt når man skal ta opp noe vanskelig med noen man er glad i.

Tekst: Christine Kristoffersen Hansen. Les hele saken i KK 36 - som kom i salg fredag 6. september!

LES OGSÅ: Må du prestere for å føle deg verdifull?

IKKE ANGRIP: Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, råder deg til å å prøve å unngå å sette den andre i en posisjon hvor hun føler at hun må forsvare seg Foto: Astrid Waller
IKKE ANGRIP: Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, råder deg til å å prøve å unngå å sette den andre i en posisjon hvor hun føler at hun må forsvare seg Foto: Astrid Waller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer