Sliten

Er du konstant trøtt og sliten?

Da kan det være at du lider av svekket binyrefunksjon.

SLAPP: Føler du deg stadig sliten og tappet for energi? Mennesker med svekket binyrefunksjon har ikke normal produksjon av stresshormonet kortisol, og resultatet er at du vil føle deg slapp og sliten. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
SLAPP: Føler du deg stadig sliten og tappet for energi? Mennesker med svekket binyrefunksjon har ikke normal produksjon av stresshormonet kortisol, og resultatet er at du vil føle deg slapp og sliten. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Stress er noe vi stadig utsettes for, noen kanskje mer enn andre. Og blir det for mye stress kan det ha skumle konsekvenser for helsa. Men vet du egentlig hva som skjer i kroppen din når du stresser?

Kroppen skiller nemlig ut hormonet kortisol når vi går gjennom en stressende periode, og dette fungerer som en naturlig oppkvikker. Har du derimot svekket binyrefunksjon vil ikke denne produksjonen foregå som normalt, og resultatet er at du vil føle deg slapp og sliten.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er binyrene hormonkjertler som består av binyrebark og binyremarg, og begge disse delene produserer hormoner som er viktige for kroppen vår. I margen produseres adrenalin og noradrenalin, mens barken blant annet produserer kortisol, aldosteron som er livsviktig for vann- og saltbalansen og mannlige og kvinnelige hormoner.

– Svekket binyrefunksjon, eller binyrebarksvikt som er den betegnelsen vi endokrinologer pleier å bruke, betyr at binyren ikke lager tilstrekkelige mengder av binyrebarkhormonene kortisol og aldosteron, har professor og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Eystein S. Husebye, uttalt til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer