Sliten

Er du konstant trøtt og sliten?

Da kan det være at du lider av svekket binyrefunksjon.

SLAPP: Føler du deg stadig sliten og tappet for energi? Mennesker med svekket binyrefunksjon har ikke normal produksjon av stresshormonet kortisol, og resultatet er at du vil føle deg slapp og sliten. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
SLAPP: Føler du deg stadig sliten og tappet for energi? Mennesker med svekket binyrefunksjon har ikke normal produksjon av stresshormonet kortisol, og resultatet er at du vil føle deg slapp og sliten. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Stress er noe vi stadig utsettes for, noen kanskje mer enn andre. Og blir det for mye stress kan det ha skumle konsekvenser for helsa. Men vet du egentlig hva som skjer i kroppen din når du stresser?

Kroppen skiller nemlig ut hormonet kortisol når vi går gjennom en stressende periode, og dette fungerer som en naturlig oppkvikker. Har du derimot svekket binyrefunksjon vil ikke denne produksjonen foregå som normalt, og resultatet er at du vil føle deg slapp og sliten.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er binyrene hormonkjertler som består av binyrebark og binyremarg, og begge disse delene produserer hormoner som er viktige for kroppen vår. I margen produseres adrenalin og noradrenalin, mens barken blant annet produserer kortisol, aldosteron som er livsviktig for vann- og saltbalansen og mannlige og kvinnelige hormoner.

– Svekket binyrefunksjon, eller binyrebarksvikt som er den betegnelsen vi endokrinologer pleier å bruke, betyr at binyren ikke lager tilstrekkelige mengder av binyrebarkhormonene kortisol og aldosteron, har professor og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Eystein S. Husebye, uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: 3 avstressende pusteøvelser du bør kunne

To kategorier

Han deler sykdommen opp i to kategorier; primær-, og sekundær binyresvikt.

– Binyresvikten er primær når den skyldes sykdom i selve binyren, og sekundær når den skyldes sykdom i hypofysekjertelen. Det er fordi binyren er avhengig av stimulering fra hypofysekjertelen for å kunne skille ut binyrehormonet kortisol, sier han.

Den primære binyrebarksvikten er også kalt Addisons sykdom etter den engelske legen Tomas Addison som beskrev sykdomsbildet i 1855. På hans tid var det tuberkulose som var den vanligste årsaken, men i Norge og Europa i dag er det autoimmunitet som er den dominerende årsaken.

– Ved autoimmun binyrebarksvikt angriper og ødelegger kroppens egne immunceller binyrebarken. Det er de samme mekanismene som ligger bak type 1 diabetes og den vanligste formen for lavt stoffskifte (hypotyeose), og mange Addisonpasienter har også hypotyreose og diabetes, sier han.

Når det gjelder sekundær binyrebarksvikt kan dette skyldes sykdommer i hypofysen, men den vanligste årsaken er faktisk behandling med steriodpreparater. Ikke bare tabletter, men også potente steroidkremer og inhalasjonssteroider som brukes ved astma, kan føre til sekundær binyrebarksvikt hvis det brukes for store doser.

Behandlinger kan hjelpe

Trøtthet og mangel på energi kan som sagt være symptomer som oppstår ved binyrebarksvikt, men også manglende appetitt, vektnedgang, svimmelhet og lavt blodtrykk, lavt blodsukker, og muskel- og leddsmerter.

Problemet med disse symptomene er at de er diffuse og kan også ses ved en rekke andre sykdommer, og binyrebarksvikt er en sjelden tilstand.

Likevel finnes det noen typiske tegn og symptomer.

– Ved primær binyrebarksvikt blir huden unormalt pigmentert. Pigmenteringen kan også ses på slimhinner i munnen. Personer med Addisons sykdom kan også merke en unormal salthunger som skyldes at de taper salt i urinen, sier professoren.

SALT: Ved Addisonssykdom taper man mye salt gjennom urinen, og man kan oppleve en økt lyst etter salt mat. Foto: Thinkstock
SALT: Ved Addisonssykdom taper man mye salt gjennom urinen, og man kan oppleve en økt lyst etter salt mat. Foto: Thinkstock Vis mer

For at diagnosen binyrebarksvikt skal kunne stilles må du ta en blodprøve slik at dine hormonverdier i blodet kan måles - og binyrebarksvikt bekreftes hvis det påvises lave verdier av hormonet kortisol.

Av og til må det også gjøres en stimuleringstest fordi kortisolproduksjonen ikke behøver å være helt borte. Er prøvesvarene normale kan man heldigvis utelukke binyrebarksvikt som årsak til symptomene.

Dersom prøvene viser at du har binyrebarksvikt må du behandles med binyrebarkhormoner. Addisons sykdom kan bare unntaksvis reverseres, men hvis årsaken skyldes tuberkulose, noe som er svært sjeldent i dag, kan funksjonen ta seg opp etter behandling.

– Den sekundære svikten kan være reversibel avhengig av årsaken. Om den skyldes for høye doser steroidpreparater er det ikke uvanlig at funksjonen tar seg opp dersom det er mulig å redusere eller slutte med steroidmedikasjon, forteller Husebye.

LES OGSÅ: Derfor blir du slapp og sliten

Ikke det samme som binyretretthet

Binyrebarksvikt er en dødelig sykdom dersom man ikke får behandling, men med tilførsel av binyrebarkhormoner kan de fleste leve nokså normale liv. Husebye legger også vekt på at du ikke må forveksle binyrebarksvikt med binyretretthet, som ifølge han ikke er en anerkjent medisinsk diagnose.

BLODPRØVE: En enkel blodprøve er alt som skal til for å påvise binyrebarksvikt.  Foto: dandaman - Fotolia
BLODPRØVE: En enkel blodprøve er alt som skal til for å påvise binyrebarksvikt. Foto: dandaman - Fotolia Vis mer

Ifølge naturterapeut og daglig leder av Naturterapi, Liv Håker, kan binyretretthet komme av stress over lang tid, både fysisk og psykisk, eller kronisk sykdom. Og selv om det er mange symptomer som kan indikere at du har binyretretthet, kan lavt blodtrykk være en god indikator.

– Binyretretthet kan sees ved blod-, spytt-, og urinprøver som sendes til hormonlaboratoriet på Aker. Eller ved tester jeg tar hos meg, som for eksempel ved å sjekke blodtrykksforskjell mellom når du ligger og står, har hun uttalt til KK.no.

Mye stress over lengre tid antas altså å være årsaken til denne tilstanden, og Håker deler prosessen inn i tre faser:

  1. Binyrene produserer hormoner tilpasset ditt stressnivå. Adrenalin ved kortvarig stresstakling, og kortisol ved langvarig stresstakling.
  2. Du vil nå ha forhøyet hormonproduksjon på grunn av konstant stress, og faresonen her er et høyt blodsukker. I denne fasen kan trening «brenne opp» overskuddet.
  3. Binyrene er nå slitne av å konstant produsere kortisol, og produksjonen dumpes drastisk.

– Dette er det hjelp å få med, det finnes behandlinger og hjemmebehandling. Men man må finne ut årsaken til hvorfor man har nedsatt binyrefunksjon, og ikke bare behandle symptomene, forteller hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer