Melankoli

Er du litt høstdeppa?

Det trenger ikke være så negativt.

HØSTDEPPA? Bruk høstmørke kvelder til å utvikle ditt kreative talent Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
HØSTDEPPA? Bruk høstmørke kvelder til å utvikle ditt kreative talent Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Melankolske perioder kan brukes til å skape og være kreativ, sier Tina Larsen, gestaltterapeut med 15 års erfaring fra psykiatri.

Høsten er for mange en melankolsk årstid. I ukens KK kommer flere eksperter med sine tips til hvordan melankolien kan brukes kreativt.

- Det er viktig å tillate seg melankolske perioder og humørsvingninger, sier Karin Johannisson, professor i idé- og vitenskapshistorie som har skrevet boken «Melankoliska Rum». Ved å kjenne på disse følelsene kan du få et mer reflektert og rikere liv, mener hun.

LES OGSÅ: Derfor blir vi deprimerte

Kreativ kraft

– Melankoli handler om det å søke innover ved å observere egne tanker og følelser. Det er en tilstand som leder bort fra overfladiske forestillinger om konstant lykke og krav på kontinuerlig deltakelse i det sosiale og mediestøyende samfunnet som omgir oss i dag, sier Johannisson.

Å la melankolien være der, og vende blikket innover, er også noe Tina Larsen råder deg til.

– Melankolien er like verdifull som glede, og skal ikke jobbes bort eller fjernes. Kanskje ønsker den å fortelle deg noe om dine egne behov, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer