FØDSELSANGST: En finsk studie anslår at cirka 10 prosent av alle kvinner har fødselsangst.  Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All
FØDSELSANGST: En finsk studie anslår at cirka 10 prosent av alle kvinner har fødselsangst. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Vis mer

Gravid

Er du livredd for å føde?

Rådene for deg som venter barn og deg som utsetter å bli gravid ...

Du trenger ikke være gravid for å kjenne på frykten for å føde. For vi vet det så godt, spørsmålet er ikke om det kommer til å gjøre vondt, men hvor vondt det kommer til å gjøre.

Kommer jeg til å revne? Tenk om de må klippe? Hva om jeg ikke får epidural?

For mange handler fødselsfrykten om redselen for smerte. Og for noen blir den faktisk så sterk at den defineres som fødselsangst.

Nøyaktig hvor mange som lider av fødselsangst er vanskelig å si, blant annet fordi mørketallene sannsynligvis er høye. En finsk studie fra universitetet i Helsinki viser imidlertid at nærmere 10 prosent av alle gravide har fødselsangst.

LES OGSÅ: Dette er magen alle snakker om


Flere ber om hjelp

– Alt tyder på at fødselsangst blir vanligere og vanligere, sier jordmor ved Rikshospitalet, Lise Gaudernack til KK.no.

Hun har skrevet masteroppgave om kvinner med fødselsangst.

– Om det er fordi flere faktisk har angst for å føde i dag, eller om det er fordi det er mer åpenhet rundt det og derfor lettere å be om hjelp, det vet vi ikke.

Ved Rikshospitalet ber stadig flere kvinner om hjelp til å takle sin fødselsangst.

– Det er så stor pågang til samtaler at vi ikke har nok tilgjengelige timer til kvinnene, forteller Gaudernack.

Fødselsangst defineres ifølge Helsenorge.no som en angst som blir så dominerende at den overskygger alt annet, ikke minst gleden ved det å være gravid.

LES OGSÅ: Norske kvinner ber om å få med morkaken hjem

FØDE: Svært mange kvinner er redde for akkurat dette... Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press
FØDE: Svært mange kvinner er redde for akkurat dette... Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press Vis mer

Disse kvinnene får fødselsangst

– Mange er spente, noen få er skikkelig redde. Det er veldig lett å skille de som er litt engstelige fra de som har angst, forteller jordmor Ragna T. Larsen ved jordmorklinikken Mamastork i Stavanger til KK.no.

Som KK.no tidligere har skrevet, viser en undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet og Akershus Universitetssykehus at én av tre kvinner som har født, opplevde fødselen som traumatisk.

Og 75 prosent av dem som har fødselsangst har født tidligere. Ifølge Gaurdernack sier mange at frykten henger sammen med at det oppstod komplikasjoner første gang de fødte.

Jordmor Lise Gaudernack mener imidlertid at denne gruppen kvinner, er de som er enklest å hjelpe. Mye fordi angsten ofte handler om noe konkret.

Førstegangsfødende med fødselsangst har oftere en mer udefinert angst, og årsakene kan gjerne være mer sammensatte.

Svært mange kvinner som har fødselsangst, har psykiske problemer fra før. Det er også en overhyppighet av kvinner som er, enten som barn eller voksen, blitt utsatt for overgrep.

– Kvinner som har strevd med å bli gravide eller som har opplevd mange aborter, er også mer utsatt for å få fødselsangst, sier Gaudernack.

LES OGSÅ: Kate Middleton ble mobbet etter fødselen

Tør ikke bli gravid

For noen blir angsten så stor at de lar være å bli gravide.

– Jeg har møtt kvinner som har utsatt å bli gravide i mange år, fordi de har fødselsangst, forteller Lise Gaudernack.

Både hun og Ragna T. Larsen mener kvinner med fødselsangst bør be jordmor om hjelp tidlig i svangerskapet, gjerne også før du bestemmer deg for å prøve å bli gravid.

– Mange kvinner skyver fødselen foran seg og da kommer angsten veltende når termin nærmer seg, sier Larsen.

Både hun og Gaudernack mener derfor det er svært viktig at kvinner med fødselsangst sammen med jordmor legger en plan for fødselen.

Det som menes med å legge en plan for fødselen, er at du sammen med jordmor blir enig om ting som hvordan barnet skal forløses, hva slags smertelindring du skal få og hvor lang tid en vaginal fødsel maksimalt skal ta før det skal tas keisersnitt.

Lise Gaudernack råder dessuten alle gravide, spesielt førstegangsfødende, til å delta på fødselsforberedende kurs, noe de fleste sykehus tilbyr.

– Informasjon gir trygghet.

FØDSELSHYPNOSE: Å være mentalt forberedt, mener jordmødre er essensielt.  Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All
FØDSELSHYPNOSE: Å være mentalt forberedt, mener jordmødre er essensielt. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Vis mer

Svigermor og nettforum

Det er imidlertid ikke slik at all informasjon er god informasjon. Jordmor Lise Gaudernack råder gravide til å være selektive i jakten på kunnskap.

– Jeg vil fraråde gravide å lese forum på nettet, fordi du ofte kan finne innlegg hvor kvinner generaliserer ut fra sine egne vonde fødselsopplevelser.

For dem som er engstelige for å føde eller som har fødselsangst, finnes det også ting som kan gjøre uroen enda større.

Selv om det kan være til støtte å snakke med andre kvinner i familien som har født, kan det også forverre en angst.

– Mødre, søstre og svigermødre har stor påvirkningskraft og skal være varsomme med historiene de forteller, mener Gaudernack.

LES OGSÅ: Sliter du med morgenkvalme?

Får hjelp med fødselshypnose

Både Gaudernack og Larsen mener det er fullt mulig å få en veldig god fødselsopplevelse, selv om man har fødselsangst.

Ifølge jordmor Ragna T. Larsen handler det for mange om å forberede seg grundig mentalt.

– Vi ser at den mentale biten spiller en stor rolle under en fødsel.


Derfor fokuserer Larsen og kollegene ved jordmorklinikken Mamastork mye på nettopp mental forberedelse, og har blant annet tatt i bruk en relativt ny teknikk: fødselshypnose.

– Det er et redskap kvinner kan bruke for å forberede seg mentalt til fødselen. Vi hjelper kvinnen å få kontroll på tankene og lære noen teknikker som gjør at hun er mer avslappet under fødselen, forteller jordmor Ragna T. Larsen.

Underveis i svangerskapet følges kvinnene opp med samtaler og hypnoterapi. Og ifølge jordmoren er det svært lite som minner om hypnoseshowene du har sett på tv.

En form for meditasjon er en mer dekkende beskrivelse mener hun.

– Ta tyren ved hornene, få hjelp til å legge en god plan for fødselen. Tar du tak i angsten, vil du også få et mye bedre svangerskap.

LES OGSÅ: Gravide bør spise fet fisk

FØDSELSPLAN: Å legge en plan for fødselen sammen med jordmor, kan være til hjelp for deg som har fødselsangst.  Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All
FØDSELSPLAN: Å legge en plan for fødselen sammen med jordmor, kan være til hjelp for deg som har fødselsangst. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: