Intimbarbering

Er du mye plaget med sopp?

Da bør du faktisk droppe intimbarberingen.

ØKER RISIKO FOR SOPP: Intimbarbering kan øke risikoen for en soppinfeksjon - særlig hvis du pleier å være utsatt. Foto: Getty Images
ØKER RISIKO FOR SOPP: Intimbarbering kan øke risikoen for en soppinfeksjon - særlig hvis du pleier å være utsatt. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste kvinner (og menn) er opptatt av intimhygiene, og stadig flere av oss gyver løs på håret «der nede» med barberhøvel, voks eller hårfjerningsmidler.

Vær forsiktig med intimbarberingen

Hva man gjør med kjønnshåret er selvsagt helt opp til en selv, og det finnes ingen bevis for at det er mer uhygienisk å ha - eller at det er skadelig å fjerne kjønnshår. Én ting som imidlertid er viktig – uavhengig om du fjerner alt eller litt, er at du er varsom når du gjør det.

Barbering, voksing og bruk av hårfjerningsmidler nemlig føre til irritasjoner og infeksjoner, så fremt du ikke gjør det på en hygienisk og skånsom måte.

Nå er det også slik at stadig flere av oss velger å fjerne hele hårveksten i underlivet – og ja, da mener vi alt – ved kjønnslepper, pung og anus.

For de fleste av oss er ikke dette skadelig – dersom vi er forsiktige når vi gjør det. Er du imidlertid ikke forsiktig, kan det faktisk skape irritasjoner, kløe og infeksjoner.

LES OGSÅ: Bruk Aloe Vera til barbering

Økt risiko for sopp og spredning av kjønnsvorter

Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), bør imidlertid kvinner som har lett for å få infeksjoner eller sopp i underlivet helst unngå intimbarbering - og da særlig så langt nede.

- Det kan være særlig ugunstig hvis du er utsatt for sopp. Uten hår i dette området kan det nemlig bli mer klamt og fuktig – noe som gjør det lettere å få sopp, forklarer han til KK.no.

Rørdam fraråder også personer med vorter (kjønnsvorter) eller mollusker å intimbarbere seg i dette området – da det kan videreføre smitte.

- Hvis du har vorter, bør du unngå det. Dette fordi barbering kan medføre at man smitter seg selv, så det sprer utover, sier han.

LES OGSÅ: Du kan droppe disse intimvaskproduktene

Slik unngår du nuppene

Det vanligste problemet med barbering av kjønnshår – også det på de mest intime stedene, er at det kan føre til irritasjoner og nupper i huden. Disse nuppene, eller inngrodde hår, kan se ut som kviser og bli veldig plagsomme.

Ifølge Rørdam bør du følge disse tipsene for å få bedre resultat ved barbering av bikinilinjen:

 • Bruk ren og skarp barberhøvel
 • Barber med hårene (det vil si i retningen hårene vokser)
 • Hvis du blir rød, kan det være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende.

  Det er en kjent sak at området rundt vagina er svært sensitivt overfor pH-verdien på gel og skum. Derfor kan det være best å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du barberer deg.

  Før barbering:
  Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no anbefaler blant annet å vaske huden med hibiscrub hudvask før du barberer deg (du kan også bruke andre desinfiserende vaskemidler beregnet for bruk i området rundt underlivet - tilgjengelig på apotek og Kondomeriet).

  Under barberingen:
  Et annet viktig poeng er å benytte en høvel med et rent og skarpt blad. Du bør helst bytte barberblad så fort du merker at det begynner å bli litt sløvt (det vil ikke «dra» like godt), og det lengste du bør bruke samme blad er én måned (ifølge både Apotek 1 og barberbladprodusent Gillette er det ideelle faktisk å bytte blad så ofte som etter hver femte til tiende barbering!).

  For at bladet ditt skal holde seg lengre, er det også lurt å rengjøre det etter barbering og ikke la det ligge igjen i dusjen eller et fuktig sted, da dette kan gjøre at bladet ruster.

  Under selve barberingen bør du, som dr. Rørdam nevner, også passe på at du barberer med hårene, slik at du unngår å få innvendte hår. Rens også barberhøvelen underveis, slik at det ikke fester seg for mye såpe eller barbergelé i bladet.

  Du kan også gjennomføre intimbarberingen rett etter at du har dusjet. Da vil huden og hårene være mykere og enklere å få fjernet.

  Etter barbering:
  Etter at du har gjennomført barberingen, kan det være lurt å tilføre en etterbehandling. Her kan du bruke en slags «aftershave» utviklet for intimbarbering (tilgjengelig på apotek og Kondomeriet). Dette vil gjøre at porene lukker seg, og kan bidra til å forhindre små nupper og irritasjoner.

  Eventuelt kan du lukke porene med kaldt vann og smøre deg med fuktighetskrem.

  LES OGSÅ: «Busken» er tilbake

  Dersom «skaden» allerede er skjedd

  Har du allerede barbert deg og utviklet nupper og rød utslett? Ikke fortvil. Det finnes faktisk midler du kan bruke til å behandle hårrotsbetennelser og nupper.

  Kjetil Guldbakke i Lommelegen.no anbefaler blant annet bruk av Dalacin liniment (fås på resept) morgen og kveld i barbert område i tre dager.

  Ifølge dr. Rørdam kan du, som nevnt lenger oppe i saken, også bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt. I tillegg kan være lurt å unngå bruk av svært tettsittende eller syntetiske plagg i tiden rett etter barbering.

  LES OGSÅ: Gir dette deg kaktuslegger?

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer