Soling

Er du mye ute i sola i sommer?

Her er 8 tegn på at du bør finne skygge så raskt som mulig.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en soltilbeder? Overdreven soling kan i verste fall føre til hudkreft. Før det går så langt kan midlertid huden gi en rekke andre signaler på at du bør roe ned soldyrkingen. Her er de tidlige tegnene på hudskader som følge av soling:

1. Brunfarge

Solbrun hud er vakkert, men fargen er faktisk et resultat av skader i det øverste hudlaget. Solens ultrafiolette (UV) stråler påskynder aldringen av huden og øker risikoen for hudkreft. For å redusere denne risikoen bør du bruke solfaktor 15 når du er utendørs. Har du svært lys hud som fort blir brent bør du bruke faktor 30.
 • Test deg selv: Hvilken hudtype har du?
 • 2. Solbrenthet

  Blir du solbrent har solens UV-stråler gjort skade på huden. Huden blir rød, varm og den svir litt. Vanlig solbrenthet er en førstegradsforbrenning der kun det ytterste hudlaget har fått unngjelde. Symptomene oppstår som regel få timer etter solingen, og det kan ta dager eller uker før de forsvinner.Vanlige reseptfrie smertestillende midler som Ibux eller Paracet kan hjelpe. I tillegg kan du legge kalde kompresser på huden og smøre den med kremer som inneholder aloe vera eller hydrokortison. En mild fuktighetskrem kan også redusere ubehaget noe.
 • Slik beskytter du deg mot sola
 • 3. Solbrenthet (andregradsforbrenning)

  Her har solen tatt seg til rette i de dypere hudlagene og nervetrådene. Dette kan gjøre svært vondt og det tar lenger tid å lege skadene. Huden blir rød, hoven og du kan få blemmer. Ikke stikk hull på blemmene, de bidrar til å gi huden fuktighet og beskyttelse. Går det hull på dem kan du fort få infeksjoner i huden. Er du blitt solbrent på denne måten bør du vurdere å oppsøke lege.
 • Den store solkrem-guiden
 • 4. Rynker

  Solen gjør ofte huden gammel og rynkete lenge før tiden. Mer enn 80 prosent av alderstegnene i huden kommer av solskader vi får før vi fyller 18 år. Over tid gjør UV-strålene skade påde fibrene i huden som kalles elastin. Resultatet er at huden begynner å henge, og mister sin evne til å trekke seg sammen når den strekkes.
 • Ta testen: Blir du gammel før tida?
 • 5. Ujevn hudfarge

  For mye sol gir huden ujevn pigmentering. Noen områder ser lyse ut, andre er mørke. Solen kan også gjøre at små blodkar i huden strekkes, hvilket får huden til å se rød ut.
 • Plettfri hud på 1-2-3
 • 6. Fregner

  Disse små brune flekkene sees oftest på de områdene av huden som oftest utsettes for solen. De er gjerne mest synlige om sommeren, spesielt på folk med lys hud og lyst eller rødlig hår. Fregner utgjør ingen helserisiko, men noen former for hudkreft kan på et tidlig stadium minne om fregner. Dersom fregnene dine endrer form, størrelse eller farge, eller de blir vonde, må du oppsøke lege.
 • Juks deg brun
 • 7. Melasma

  Dette er brune mønstre, eller brun, ujevn farge i huden. Den oppstår som regel på kinn, panne og hake. Menn kan få det, men som regel er det kvinner som blir utsatt, gjerne i forbindelse med graviditet eller bruk av p-piller. Den ujevne fargen oppstår ofte på grunn av samtidig soling og hormonpåvirkning. Har du fått melasma bør du alltid bruke solfaktor når du er ute, ellers kan fargemønstrene blir verre.Tilstanden kan behandles både med reseptbelagte og reseptfrie produkter og kremer.
 • Sminken som holder i sola
 • 8. Leverflekker

  Disse brune og grå flekkene i huden skyldes egentlig ikke aldring, men det blir som regel flere av dem etter hver som man blir eldre. De oppstår på steder som ofte utsettes for sol, for eksempel i ansikt, på hals og hender. Ulike typer kremer kan gjøre dem mindre synlige. Leverflekker er ikke farlige, men det kan noen ganger være vanskelig å se forskjell på dem og noen former for hudkreft, så oppsøk lege dersom du er i tvil.
 • Bannlyser bleke soldyrkere
 • Hold deg unna kunstig sol
 • Sjekk Kreftforeningens oversikt for symptomer på hudkreft.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer