Misunnelse

Er du ofte misunnelig?

Særlig kvinner sliter mye med denne følelsen.

GRØNN AV MISUNNELSE: Vi har alle vært misunnelige, men noen kanskje mer enn andre. Foto: (c) RG Images/Stock4B/Corbis/All Over Press
GRØNN AV MISUNNELSE: Vi har alle vært misunnelige, men noen kanskje mer enn andre. Foto: (c) RG Images/Stock4B/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ikke bare har venninnen din kapret drømmejobben, hun har selvsagt også en veldig kjekk og suksessrik kjæreste. 

For ikke å snakke om søsteren din, som selvfølgelig har den mest perfekte kroppen som hun nå skal vise frem på tidenes mest eventyrlige feriereise. 

Og du føler deg smålig når du kjenner at det irriterer deg, men du skulle så gjerne ønske det var du selv som hadde alt dette.

Vi har alle opplevd å være misunnelige, og det er ikke måte på hva vi kan bli misunnelige på.

Men kan man egentlig slutte å misunne?

LES OGSÅ: Bli kvitt negative tanker

En naturlig følelse

– Det er ikke et menneske som ikke har kjent på følelsen av misunnelse. Det er nemlig en helt naturlig del av det å være menneske, sier psykolog og seniorrådgiver i Norsk Psykologiforening Anders Skuterud til KK.no.

– Misunnelse handler ofte om at andre har noe som jeg ikke har. Det er en relasjonell følelse som har mye rot i barndom og tidlige familieforhold. Alle som er vokst opp i en søskenflokk har følt misunnelsen på kroppen.

VONDT: Misunnelse henger sammen med følelsen av urettferdighet, og at andre har noe som du ikke har. Foto: (c) JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis/All Over Press
VONDT: Misunnelse henger sammen med følelsen av urettferdighet, og at andre har noe som du ikke har. Foto: (c) JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Som barn lærte man viktigheten av rettferdighet og det å dele likt, og misunnelse handler mye om nettopp følelsen av rettferdighet, eller snarere urettferdighet. Men følelsen henger også tett sammen med grådighet.

– Vi ønsker oss ofte mer enn det vi har, og når vi opplever noe som føles urettferdig kan vi fort bli misunnelige. Det handler om at vi stadig sammenligner oss selv med andre. Og særlig jenter sammenligner seg mye med andre, noe som nok henger sammen med at kvinner er et mer sosialt kjønn

LES OGSÅ: Bekymrer du deg mye?

Mye vil ha mer

Så vi er alle litt misunnelige av og til. Likevel er dette noe vi sjeldent liker å innrømme for andre, fordi vi rett og slett anser det som en dårlig egenskap. I katolisismen er det til og med karakterisert som en dødssynd. 

– Vi har lært at vi ikke skal være misunnelige, men heller glede oss på andres vegne. Misunnelsen knyttes til smålighet, uverdighet og mindreverdighet. Derfor oppstår det ofte en følelse av skam når vi kjenner misunnelse, forklarer Skuterud.

PENERE ENN MEG? Særlig jenter sammenligner seg mye med andre, både når det gjelder utseende, suksess og materielle ting. Dette er ofte et utgangspunkt for misunnelse. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press
PENERE ENN MEG? Særlig jenter sammenligner seg mye med andre, både når det gjelder utseende, suksess og materielle ting. Dette er ofte et utgangspunkt for misunnelse. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press Vis mer

– Psykologien som vitenskap viser at selv om vi får mange materielle goder så ønsker vi alltid mer. Fordi slike goder ofte bare tilfredsstiller oss i kort tid, og når tilfredsstillelsen er over vil vi ha mer.

Derfor er det at når den nye bilen har blitt noen måneder gammel, og naboen plutselig kjører den aller nyeste modellen inn i garasjen sin, er det fort gjort å kjenne misunnelsen vokse.

LYKKELIG: Man må regne med å føle litt misunnelse av og til, men jo mer tilfreds du er med din egen tilværelse, jo lettere er det å være glad på andres vegne. Foto: (c) Charles Knox/Corbis/All Over Press
LYKKELIG: Man må regne med å føle litt misunnelse av og til, men jo mer tilfreds du er med din egen tilværelse, jo lettere er det å være glad på andres vegne. Foto: (c) Charles Knox/Corbis/All Over Press Vis mer

– Det er også en stor personlig utvikling å skjønne at ulik behandling noen ganger kan være rettferdig, at hva man fortjener kan være ulikt fra person til person, sier psykologen.

Mindre misunnelig når man er fornøyd

Du er nødt til å akseptere at følelsen av misunnelse vil kunne skylle over deg fra tid til annen. Det er tross alt helt naturlig. Men hvor ofte, og sterkt du føler det, avhenger gjerne av hvor fornøyd du er med din egen tilværelse.

Er du ofte misunnelig på venner, kolleger eller familiemedlemmer? (Avsluttet)

LES OGSÅ: Er kjæresten din sjalu av seg?

– Når man selv opplever at man har lykkes med noe, og er takknemlig og fornøyd med det man faktisk har, da er det mye lettere å unngå å bli misunnelig på andre.

For Skuterud sier at det fint går an å bli mindre misunnelig og mer fornøyd. Men det krever litt arbeid.

– Man må jobbe med hvordan man ser på ting, og tydeliggjøre for seg selv hvor heldig man er. Det vil alltid være noen som har mer enn deg, men de som har alt er ikke nødvendigvis mye lykkeligere. Du bør heller se på hvor bra du har det i forhold til veldig mange andre i verden. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer