Svimmel

Er du ofte svimmel?

Vær obs dersom det oppstår i kombinasjon med kvalme, hodepine, synsendringer og hørselstap.

ER DU MYE SVIMMEL? Det kan komme av flere årsaker, og i de fleste tilfeller er det helt ufarlig forteller legene. Dersom det oppstår i kombinasjon med andre symptomer som kvalme, synsforstyrrelser og hodepine, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege.  Foto: 9nong - Fotolia
ER DU MYE SVIMMEL? Det kan komme av flere årsaker, og i de fleste tilfeller er det helt ufarlig forteller legene. Dersom det oppstår i kombinasjon med andre symptomer som kvalme, synsforstyrrelser og hodepine, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste opplever svimmelhet fra tid til annen.

Et typisk scenario er at du reiser deg opp for raskt, og må støtte deg til veggen et par minutter for å finne igjen balansen.

I de fleste tilfeller er heldigvis dette helt ufarlig.

Men det finnes flere årsaker til svimmelhet, og dersom det er noe du opplever svært hyppig, kan det være god grunn til å oppsøke legen din.

LES OGSÅ: Spiser du mye av disse påleggene?

Er i de fleste tilfeller ufarlig

- Svimmelhet er i de fleste tilfeller ufarlig, men det kan komme av flere årsaker, sier John Olaf Næsheim, tidligere fastlege og i dag bedriftslege i Stamina.

Når du reiser deg opp raskt oppstår et lite blodtrykksfall i hodet. På grunn av tyngdekraften går en del av blodet fra hjertet og hodet og ned i beina. En normal respons på dette er at blodårene i beina trekker seg sammen og pulsen øker for å få nok blod opp til hjernen.

Når blodårene i beina ikke trekker seg sammen raskt nok til å kompensere for trykkfallet i hodet, blir du imidlertid svimmel.

- Dette er i utgangspunktet ufarlig, men det er fornuftig å snakke med legen din. Det kan skyldes at du får i deg for lite væske, men også hjerte- og karsykdom eller for høye doseringer av blodtrykksmedisiner, forteller Næsheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer