ER DU MYE SVIMMEL? Det kan komme av flere årsaker, og i de fleste tilfeller er det helt ufarlig forteller legene. Dersom det oppstår i kombinasjon med andre symptomer som kvalme, synsforstyrrelser og hodepine, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege. Foto: 9nong - Fotolia
ER DU MYE SVIMMEL? Det kan komme av flere årsaker, og i de fleste tilfeller er det helt ufarlig forteller legene. Dersom det oppstår i kombinasjon med andre symptomer som kvalme, synsforstyrrelser og hodepine, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer

Svimmel

Er du ofte svimmel?

Vær obs dersom det oppstår i kombinasjon med kvalme, hodepine, synsendringer og hørselstap.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste opplever svimmelhet fra tid til annen.

Et typisk scenario er at du reiser deg opp for raskt, og må støtte deg til veggen et par minutter for å finne igjen balansen.

I de fleste tilfeller er heldigvis dette helt ufarlig.

Men det finnes flere årsaker til svimmelhet, og dersom det er noe du opplever svært hyppig, kan det være god grunn til å oppsøke legen din.

LES OGSÅ: Spiser du mye av disse påleggene?

Er i de fleste tilfeller ufarlig

- Svimmelhet er i de fleste tilfeller ufarlig, men det kan komme av flere årsaker, sier John Olaf Næsheim, tidligere fastlege og i dag bedriftslege i Stamina.

Når du reiser deg opp raskt oppstår et lite blodtrykksfall i hodet. På grunn av tyngdekraften går en del av blodet fra hjertet og hodet og ned i beina. En normal respons på dette er at blodårene i beina trekker seg sammen og pulsen øker for å få nok blod opp til hjernen.

DRIKKER DU NOK? Svimmelhet kan i mange tilfeller være helt ufarlig. Ifølge legene kan det blant annet skyldes at du ikke har fått i deg nok væske. Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy/All Over Press
DRIKKER DU NOK? Svimmelhet kan i mange tilfeller være helt ufarlig. Ifølge legene kan det blant annet skyldes at du ikke har fått i deg nok væske. Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy/All Over Press Vis mer

Når blodårene i beina ikke trekker seg sammen raskt nok til å kompensere for trykkfallet i hodet, blir du imidlertid svimmel.

- Dette er i utgangspunktet ufarlig, men det er fornuftig å snakke med legen din. Det kan skyldes at du får i deg for lite væske, men også hjerte- og karsykdom eller for høye doseringer av blodtrykksmedisiner, forteller Næsheim.

Øre-, nese- og halsspesialist ved Røa Medisinske Senter, Oscar Ohene Asante, kan fortelle at flere årsaker som øker risikoen for denne typen midlertidig svimmelhet er alkoholinntak, graviditet, langvarig sengeleie og varmebølger.

- Hvis du mister bevisstheten anbefales det at du bli tilsett av lege og utredet. Også hvis det varer veldig lenge, eller du opplever det ofte, sier han.

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

Vær obs hvis det er kombinert med kvalme og lysskyhet

Blodtrykksfall er imidlertid ikke den eneste årsaken til at du kan oppleve svimmelhet, og det kan blant annet skyldes virus eller infeksjoner.

- En årsak kan være vestibularisnevritt - eller virus på balansenervnen. Det kommer ofte akutt, og kan være forbundet med luftveisinfeksjoner. Her går det rundt og rundt for pasienten, gjerne kombinert med kvalme, en tendens til å falle og ufrivillige øyebevegelser, forteller Asante.

<strong>SVIMMEL:</strong> Svimmelhet er svært ubehagelig, og begrenser både bevegeligheten og balansen din. Foto: Alliance / Alamy/All Over Press
SVIMMEL: Svimmelhet er svært ubehagelig, og begrenser både bevegeligheten og balansen din. Foto: Alliance / Alamy/All Over Press Vis mer

Han understreker at du bør oppsøke lege hvis du opplever svimmelhet som varer i flere timer, og spesielt hvis det er kombinert med kvalme, oppkast, lyskyhet, hodepine og nakkestivhet.

- En annen årsak kan være Labrintitt. Det er en inflammasjon i det indre øret som medfører svimmelhet, hørselstap og tinnitus/øresus, forteller legen.

Krystallsyken er en annen tilstand som bidrar til svimmelhet. Omkring 120.000 nordmenn har til enhver tid sykdommen, og omkring 30.000 nye rammes hvert år. Ifølge Asante er dette en rotatorisk svimmelhet som utløses av hodebevegelser.

- Her kan det gå rundt for pasienten bare ved å bevege på hodet eller endre stilling. Det varer i noen få sekunder til minutter. Tilstanden oppstår sjeldent hos barn, men er vanlig hos eldre.

Han fortelle at svimmelhet hos barn ofte skyldes migrene, infeksjoner eller øyesykdom.

LES OGSÅ: Spiser du mye av disse påleggene?

Vær klar over når du bør oppsøke lege

Aldring kan også være en årsak til svimmelhet i seg selv, på grunn av redusert muskekraft, holdningsendringer og stive ledd. Eldre blir ofte også mer inaktive, som gjøre at de i utgangspunktet får større problemer med balansen.

- I tillegg bruker ofte eldre mange medikamenter som kan føre til svimmelhet, sier Asante.

Enkelte tilfeller av svimmelhet kan også skyldes hjerneslag eller en godartet svulst i nervene som ligger i hjernen.

<strong>KVALME:</strong> Dersom svimmelheten oppstår i kombinasjon med kvalme og oppkast bør du oppsøke lege. Foto: Nobilior - Fotolia
KVALME: Dersom svimmelheten oppstår i kombinasjon med kvalme og oppkast bør du oppsøke lege. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

- Dette diagnostiseres oftest hos voksne. Dette inntrer gradvis, ofte i kombinasjon med ensidig hørseltap, ukarektaristisk svimmelhet og ustøhet, forklarer legen.

Det finnes altså uendelig mange årsaker til at du opplever svimmelhet, og selv om begge ekspertene understreker at det i de fleste tilfeller er ufarlig, kan det i mange tilfeller være lurt å oppsøke lege. Her er en oppsummering:

 • Svimmelhet som varer mer enn få sekunder
 • I kombinasjon med kvalme og eller oppkast
 • Hvis du har dårlige balanse og har lett for å falle
 • Lyskyhet og hodepine
 • Synsendringer som varer mer enn et minutt
 • Hørselstap, øresmerter eller øresus
 • Bevegelsesforstyrrelser
 • Hjertebank og brystsmerte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer