Parforhold

Er du og kjæresten svært ulike?

Så mye har forskjellene å si for forholdets sjanser.

ULIKE: Stemmer det at motsetninger tiltrekker hverandre, eller leker like barn best? Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press
ULIKE: Stemmer det at motsetninger tiltrekker hverandre, eller leker like barn best? Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det sies at motsetninger tiltrekker hverandre, fordi alle trenger litt ying til sin yang, men kan slike forhold egentlig vare? 

For la oss ikke glemme at det også sies at like barn leker best.

Det er ikke rart man kan bli litt forvirret. Kanskje lurer du til og med på om du egentlig passer så godt sammen med kjæresten din.

Så når det kommer til likheter og motsetninger – hva er egentlig det beste for et forhold?

LES OGSÅ: Disse mennene faller flest kvinner for

Ulikheter skaper spenning

– Jeg tror det er litt sannhet i begge disse utsagnene. Spenning er ofte drivkraften i starten av et forhold, og når du møter noen som er annerledes enn deg selv, så kan du ikke like lett forutse reaksjoner og ønsker, sier spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes til KK.no.

– Likheter appellerer derimot til ønsket om trygghet – du kjenner deg rett og slett igjen i den andre. Da har man et forsprang i å fungere sammen over lang tid, fordi det er lettere å vise forståelse.

NYFORELSKELSE: I starten av et forhold kan ulikhetene skape spenning, men når hverdagen inntar livet kan forskjellene raskt bli til irritasjoner. Foto: Mint Images/REX/All Over Press
NYFORELSKELSE: I starten av et forhold kan ulikhetene skape spenning, men når hverdagen inntar livet kan forskjellene raskt bli til irritasjoner. Foto: Mint Images/REX/All Over Press Vis mer

I starten av et forhold kan altså ulikhetene skape en spennende utfordring som pirrer nysgjerrigheten, men når hverdagen inntar livet kan forskjellene bli til irritasjoner, og da er det lettere å være like.

– I lengden kan utfordringene bli for store, fordi det er slitsomt dersom man ikke har forståelse for hverandre. Men for noen kan det også være kjedelig å ha en partner som er for lik en selv, fordi de kan føle at de møter seg selv i døra.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Bør ha like verdier

Ifølge gestaltterapeut og sexolog Bianca Schmidt er likheter helt klart det enkleste. Men det mest avgjørende er at man er like på de viktige punktene.

– Statistikken viser at like barn leker best. Det er så mange konflikter vi må takle i et forhold fra før av, at det å være sammen med noen som er lik deg er mye lettere, og fører som regel til færre potensielle gnistninger, sier hun til KK.no.

LIKE VERDIER: Noen forskjeller vil det alltid være, men det viktigste er at man er like når det gjelder de grunnleggende verdiene. Da vil samlivet bli litt enklere. Foto: Mito Images/REX/All Over Press
LIKE VERDIER: Noen forskjeller vil det alltid være, men det viktigste er at man er like når det gjelder de grunnleggende verdiene. Da vil samlivet bli litt enklere. Foto: Mito Images/REX/All Over Press Vis mer

Men dette betyr likevel ikke at man bør være like på alle punkter. Det vil alltid være noen forskjeller mellom partene i et forhold, men man kan likevel fungere godt sammen.

– Det viktigste er at man er like når det gjelder de grunnleggende verdiene. Dette er pålen for hva man tror på og står for. Om du for eksempel vektlegger ærlighet så vil det være vanskelig å være sammen med en løgnhals.

– Har man like verdier så vil det bli langt lettere. Da gjør det ikke så mye at man er ulike på mange andre punkter – dette kan fungere som krydder i forholdet. Kanskje han kan noe du ikke kan, og omvendt, slik at dere utfyller hverandre, forklarer hun.

Forskjeller kan bli irritasjoner

Noen par klarer seg fint på tross av forskjeller, det kan nemlig være en ressurs dersom man klarer å ha respekt for hverandres ulikheter. Men dersom du heller går med planer om å endre alt det du anser som hans «dårlige vaner», da er du på gyngende grunn.

LES OGSÅ: Slik vinner du en diskusjon

UTFORDRINGER: Mange ulikheter i et forhold kan etter hvert føre til irritasjoner, og derfor et ønske om å forandre hverandre. Foto: (c) Maskot/Corbis/All Over Press
UTFORDRINGER: Mange ulikheter i et forhold kan etter hvert føre til irritasjoner, og derfor et ønske om å forandre hverandre. Foto: (c) Maskot/Corbis/All Over Press Vis mer

– Det fungerer det ikke så godt i lengden å ha et endringsprosjekt på kjæresten. Det får frem det verste i oss. Og det eneste du egentlig kan endre på i et forhold, er deg selv.

Også Siv Gamnes tror at mange ulikheter i et forhold etter hvert kan føre til irritasjoner, og derfor et ønske om å forandre hverandre. Et par som består av motsetninger må derfor jobbe hardere for å få ting til å fungere.

– Partnere som er svært ulike vil oppleve langt større utfordringer over tid. Da må man hente krefter og være tålmodige med hverandre. Alle forhold må riktignok jobbes litt med, men samlivet blir litt enklere dersom man tenker likt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer