En ny studie gjort ved New York Academy of Sciences viser at skjønnhet teller mye i forhold til hvor attraktiv man er på jobbmarkedet.
Pene mennesker scorer langt bedre i jobbintervjuer enn de som har et vanlig utseende.
- Når noen ser bra ut blir det antatt at de både er sosialt flinkere og mer intelligente, sier lederne av studien, Carl Senior og Michael J.R. Butler, i en pressemelding.
Dette er kjent som halo-effekten, eller glorie-effekten, som man fra før av vet kan påvirke resultatet av jobbintervjuer. I studien ble det sett på årsakene til at effekten oppstår, og på hvor sterk innflytelse den har.
Mannlige og kvinnelige intervjuere fikk se bilder av pene og normalt utseende jobbsøkere.
De kvinnelige intervjuerne ga bedre jobbtilbud til de pene mannlige intervjuobjektene enn hva de ga til mer hverdagslig utseende menn. De hverdagslig utseende mennene fikk også dårligere jobbtilbud enn hverdagslig utseende kvinner.
Mannlige intervjuere tok ikke hensyn til skjønnheten til sine intervjuobjekter, verken de mannlige eller kvinnelige, når de fordelte dårlige jobbtilbud.
Imidlertid delte de ut flere dårlige jobbtilbud enn de kvinnelige intervjuerne gjorde, uavhengig av kjønnet til intervjuobjektene.
Selv om mannlige intervjuere tilsynelatende var mer ojektive enn de kvinnelige, viste målinger av hjerneaktiviteten deres mens de tok beslutninger noe annet.
Når mennene delte ut dårlige jobbtilbud til pene kvinnelige intervjuobjekter var avgjørelsen basert på følelser, ikke fornuftsmessige og objektive vurderinger.
Målingene av hjerneaktiviteten til de kvinnelige intervjuerne viste at de aldri tok avgjørelsene basert på følelser. Skal man tolke dette mente kvinnene altså oppriktig at pene mennesker var bedre skikket til jobbene.
Reaksjonene til mennene tyder på at de egentlig ikke nødvendigvis trodde at skjønnhet hadde betydning for arbeidsdyktigheten, men at de likevel lot sin følelsesmessige reaksjon på intervjuobjektets utseende bestemme utfallet av jobbintervjuet.
Forskerne bak studien mener sjefer bør bli mer bevisste på hvilke grunnlag de tar sine avgjørelser.
LES OGSÅ:
