<strong>REDD FOR DØDEN:</strong> Synes du tanken på at du en sag skal dø er skremmende? Ifølge eksperten er ikke dette uvanlig.  Foto: Aurelio - Fotolia
REDD FOR DØDEN: Synes du tanken på at du en sag skal dø er skremmende? Ifølge eksperten er ikke dette uvanlig. Foto: Aurelio - Fotolia Vis mer

Frykte Døden

Er du redd for døden?

- Det er generelt for lite fokus på død som et helt naturlig utfall av livet, sier eksperten.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om døden er en naturlig del av livets gang, er det ikke til å komme unna at mange synes det er fryktelig vanskelig å skulle forholde seg til tanken på at de en dag skal forlate livet de lever og menneskene de er glad i.

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å ha et avslappet forhold til døden?

LES OGSÅ: Dette kan skje i det du dør

Naturlig å frykte at livet skal ta slutt

Stian Tobiassen, som er psykolog og styreleder i Stine Sofies Stiftelsen, forteller til KK.no at han tror mange frykter døden fordi de rett og slett er så glad i livet.

- Vissheten om at vi alle skal dø, gjør det helt naturlig at de aller fleste på et eller annet tidspunkt i løpet av livet vil frykte døden. Jeg tenker at dette er helt naturlig, og en del av det å være et tenkende menneske – de aller fleste er jo glad i livet.

- Jeg kan selv kjenne på ubehaget når jeg reflekterer over at mitt liv en dag vil ta slutt. Det betyr derimot ikke at jeg går rundt og bekymrer meg for at dette skal skje.

Hvordan kan man få et mer avslappet forhold til døden?

- Her er aksept et viktig stikkord. Vi må akseptere at det eneste sannsynlige utfallet av livet er døden. Snakk med venner, familie, legen din eller en psykolog om det - og gjør det til noe som er naturlig.

<strong>SNAKK OM REDSELEN DIN:</strong> Dersom du frykter døden kan det være lurt å snakke med venner, familie eller en psykolog om det.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
SNAKK OM REDSELEN DIN: Dersom du frykter døden kan det være lurt å snakke med venner, familie eller en psykolog om det. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Elizabeth Gummesson var døden nær to ganger

To typer redsler for døden

Videre forteller han at det er viktig å huske at det er forskjell på hvordan redselen for døden fortoner seg for den enkelte.

- Først og fremst er det viktig å være klar over at det er en forskjell på om denne redselen er knyttet til en konkret livsopplevelse eller om den oppstår uten noen bakenforliggende årsak. For en pasient med en alvorlig kreftsykdom vil det for eksempel være helt naturlig at tanker om liv og død aktualiseres.

- At jeg som funksjonsfrisk, derimot, frykter døden er ikke naturlig på samme måte. Blir denne redselen overdreven eller urimelig snakker man gjerne om at det foreligger en eller annen form for angst.

Hva bør man gjøre om man opplever dødsangst?

- Skulle det bli et så stort tema i livet ditt at det hemmer deg i din daglige fungering, ville jeg sannsynligvis tatt kontakt med hjelpeapparatet. Det finnes god behandling for å klare å lære seg å leve med denne angsten, sier han.

<strong>DØDSANGST:</strong> Dersom redselen for å dø begynner å tære på hverdagen din bør du ifølge eksperten oppsøke hjelp.  Foto: davis - Fotolia
DØDSANGST: Dersom redselen for å dø begynner å tære på hverdagen din bør du ifølge eksperten oppsøke hjelp. Foto: davis - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjer med de døde i Norge

Viktig å sette døden på dagsordenen 

For å få et mer avslappet forhold til døden, mener Tobiassen det er viktig å ikke børste temaet under teppet. Han synes nemlig at det generelt er for lite fokus på død som et helt naturlig utfall av livet.

- Da jeg jobbet som psykolog på Radiumhospitalet i Oslo hadde jeg mange interessante samtaler med pasienter om døden. Det som slår meg er at svært mange har et lite reflektert forhold til døden. Vi velger å ikke forholde oss til det, fordi det virker skremmende.

Og det er nettopp det at vi skyver det bort som gjør at temaet vokser seg større og blir enda med skremmende for mange voksne, forklarer han.

- Jeg tror det er viktig å sette døden på dagsorden, og ikke gjemme det bort. Det forsterker bare de mytene som er knyttet til døden. Et viktig kriterie for å klare dette er å godta at du er dødelig. Vi må rett og slett ta inn over oss at vi alle en dag skal dø.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer